Kawa z mlekiem roślinnym – odkrywaj nowe smaki



Miłośnicy „białej kawy” zazwyczaj używają do niej mleka pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się jednak, że kawę można przyrządzić również na bazie mleka roślinnego. Smakuje ona równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjna!

 

Po taką wersję popularnego napoju mogą sięgać nawet osoby uczulone na laktozę, ponieważ mleko roślinne jej nie zawiera. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy ze względu na swoje przekonania wystrzegają się produktów pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.

Mleko pochodzenia roślinnego zawiera wiele cennych dla organizmu witamin i mikroelementów, a przy tym najczęściej zawartość tłuszczu w nim jest zdecydowanie mniejsza. Mleko roślinne może powstawać z soi, ryżu, nasion konopi, kaszy owsianej, migdałów lub kokosów. Jak więc widać, możliwości zastąpienia mleka zwierzęcego jest sporo, podobnie jak przepisów na kawę w zupełnie nowej odsłonie. Warto je wypróbować, aby zaskoczyć siebie i swoich bliskich nowym smakiem ulubionego napoju!

Zaczynamy od lekkiego i orzeźwiającego koktajlu kawowo – bananowego z nutką kokosową

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • filiżanka ulubionego, mocnego espresso
  • dojrzały banan
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Ostudzoną kawę wlewamy do blendera, dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz resztę składników. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl schładzamy i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Pozostając w temacie kaw serwowanych na zimno, prezentujemy nową odsłonę shake’a kawowego, tym razem z karmelem i mlekiem sojowym.

Potrzebne składniki (na dwie kawy):

  • mocne espresso (3 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej na 1/4 szklanki wody)
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • bita śmietana
  • sos karmelowy do dekoracji

Do espresso dodajemy dwie łyżeczki syropu karmelowego, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do blendera wlewamy mleko, ostudzoną kawę i dodajemy lody. Wszystko razem miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną i sosem karmelowym.



Mrożona kawa z mlekiem kokosowym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki aromatycznej kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kostek lodu

We wrzącej wodzie zaparzamy kawę. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy cukier, podgrzewamy. Gorące mleko kokosowe łączymy z kawą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przelewamy do szklanki i uzupełniamy kostkami lodu.

Egzotyczna kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • 50 ml syropu z ananasów
  • dwa plastry ananasa (może być świeży lub z puszki)
  • 6 łyżek schłodzonego mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)

Syrop anansowy wlewamy do foremek na lód i zamrażamy. Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Dwie łyżki mleka roślinnego (musi być bardzo dobrze schłodzone, aby było gęste) umieszczamy na dnie wysokiej szklanki. Następnie bardzo ostrożnie, tuż po brzegu szklanki, wlewamy kawę, tak aby nie zmieszała się z mlekiem.

Dodajemy zamrożony sok anansowy. Na wierzch wkładamy delikatnie plaster ananasa i za pomocą szprycy uzupełniamy resztą ubitego mleka roślinnego. Dekorujemy ananasem.

Pora na propozycję na ciepło – kawa z mlekiem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymi

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 50 ml ulubionego, mocnego espresso
  • 170 ml mleka kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych

Zaczynamy od rozgrzania suchej patelni, na której prażymy wiórka kokosowe na złoty kolor. Mleko kokosowe podgrzewamy, a następnie spieniamy przy pomocy spieniacza do mleka (możemy zastąpić go naczyniem z nakrętką lub trzepaczką). Do gorącej kawy cienkim strumyczkiem wlewamy mleczną piankę. Wierzch kawy dekorujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Czekoladowa kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 1,5 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
  • 2 łyżeczki miodu

Zaparzamy kawę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Kawowy napój przelewamy do większego garnuszka, dodajemy mleko, czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego połącznia składników. Całość spieniamy przy użyciu spieniacza (lub innego urządzenia). Tak przygotowany napój zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego miód. Przelewamy do szklanki i dokładnie mieszamy.

Więcej inspirujących przepisów: https://przepisynakawe.pl/

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ