Kawa z mlekiem roślinnym – odkrywaj nowe smaki



Miłośnicy „białej kawy” zazwyczaj używają do niej mleka pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się jednak, że kawę można przyrządzić również na bazie mleka roślinnego. Smakuje ona równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjna!

 

Po taką wersję popularnego napoju mogą sięgać nawet osoby uczulone na laktozę, ponieważ mleko roślinne jej nie zawiera. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy ze względu na swoje przekonania wystrzegają się produktów pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.

Mleko pochodzenia roślinnego zawiera wiele cennych dla organizmu witamin i mikroelementów, a przy tym najczęściej zawartość tłuszczu w nim jest zdecydowanie mniejsza. Mleko roślinne może powstawać z soi, ryżu, nasion konopi, kaszy owsianej, migdałów lub kokosów. Jak więc widać, możliwości zastąpienia mleka zwierzęcego jest sporo, podobnie jak przepisów na kawę w zupełnie nowej odsłonie. Warto je wypróbować, aby zaskoczyć siebie i swoich bliskich nowym smakiem ulubionego napoju!

Zaczynamy od lekkiego i orzeźwiającego koktajlu kawowo – bananowego z nutką kokosową

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • filiżanka ulubionego, mocnego espresso
  • dojrzały banan
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Ostudzoną kawę wlewamy do blendera, dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz resztę składników. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl schładzamy i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Pozostając w temacie kaw serwowanych na zimno, prezentujemy nową odsłonę shake’a kawowego, tym razem z karmelem i mlekiem sojowym.

Potrzebne składniki (na dwie kawy):

  • mocne espresso (3 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej na 1/4 szklanki wody)
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • bita śmietana
  • sos karmelowy do dekoracji

Do espresso dodajemy dwie łyżeczki syropu karmelowego, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do blendera wlewamy mleko, ostudzoną kawę i dodajemy lody. Wszystko razem miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną i sosem karmelowym.



Mrożona kawa z mlekiem kokosowym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki aromatycznej kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kostek lodu

We wrzącej wodzie zaparzamy kawę. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy cukier, podgrzewamy. Gorące mleko kokosowe łączymy z kawą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przelewamy do szklanki i uzupełniamy kostkami lodu.

Egzotyczna kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • 50 ml syropu z ananasów
  • dwa plastry ananasa (może być świeży lub z puszki)
  • 6 łyżek schłodzonego mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)

Syrop anansowy wlewamy do foremek na lód i zamrażamy. Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Dwie łyżki mleka roślinnego (musi być bardzo dobrze schłodzone, aby było gęste) umieszczamy na dnie wysokiej szklanki. Następnie bardzo ostrożnie, tuż po brzegu szklanki, wlewamy kawę, tak aby nie zmieszała się z mlekiem.

Dodajemy zamrożony sok anansowy. Na wierzch wkładamy delikatnie plaster ananasa i za pomocą szprycy uzupełniamy resztą ubitego mleka roślinnego. Dekorujemy ananasem.

Pora na propozycję na ciepło – kawa z mlekiem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymi

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 50 ml ulubionego, mocnego espresso
  • 170 ml mleka kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych

Zaczynamy od rozgrzania suchej patelni, na której prażymy wiórka kokosowe na złoty kolor. Mleko kokosowe podgrzewamy, a następnie spieniamy przy pomocy spieniacza do mleka (możemy zastąpić go naczyniem z nakrętką lub trzepaczką). Do gorącej kawy cienkim strumyczkiem wlewamy mleczną piankę. Wierzch kawy dekorujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Czekoladowa kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 1,5 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
  • 2 łyżeczki miodu

Zaparzamy kawę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Kawowy napój przelewamy do większego garnuszka, dodajemy mleko, czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego połącznia składników. Całość spieniamy przy użyciu spieniacza (lub innego urządzenia). Tak przygotowany napój zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego miód. Przelewamy do szklanki i dokładnie mieszamy.

Więcej inspirujących przepisów: https://przepisynakawe.pl/

ZOBACZ TAKŻE

Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz

Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz. Jest dość popularnym zaburzeniem i może przydarzyć się w każdym wieku. Potrafi bardzo długo nie…
CZYTAJ

Piąty miesiąc ciąży, czyli półmetek ciąży – zmiany zachodzące w organizmie mamy

Piąty miesiąc ciąży, czyli półmetek ciąży – zmiany zachodzące w organizmie mamy oraz jak rozwija się maluch - opisuje Monika…
CZYTAJ

Dbaj o serce masz tylko jedno!

Dbaj o serce masz tylko jedno! Dowiedz się, jak dbać o serce, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją. Choroby…
CZYTAJ

Panowie, nie wstydźcie się! Badanie prostaty może uratować Wam życie

Panowie, nie wstydźcie się! Badanie prostaty może uratować Wam życie. Raka prostaty co roku diagnozuje się u ponad 15 tys.…
CZYTAJ

Motywacja – kluczem do sukcesu

Motywacja pobudza nas do działania. Dzięki niej jesteśmy bardziej produktywni i lepiej koncentrujemy się na naszych zadaniach. Mamy więcej energii…
CZYTAJ

Przebarwienia posłoneczne – jak sobie z nimi radzić?

Przebarwienia posłoneczne – jak sobie z nimi radzić? Wakacje to niełatwy czas dla naszej skóry. Częsta ekspozycja na silne promieniowanie…
CZYTAJ

Eko pielęgnacja włosów równie skuteczna jak tradycyjna? To możliwe!

Bardzo silnym światowym trendem rynkowym jest naturalność i ekologiczność. Ogromnie wzrosła świadomość konsumentów, którzy coraz bardziej zdają sobie sprawę ze…
CZYTAJ

Najnowsza innowacja marki Persil: żel i kapsułki Premium – najlepszy Persil!

Od lipca br. konsumenci w Polsce zyskali wyjątkową szansę poznania zupełnie nowej formuły Persil, która zapewnia najlepszy efekt prania wśród…
CZYTAJ

10 000 ludzi chce spacerować i pomagać!

Niemal 10 000 osób weźmie udział w ECCO Walkathonie, największym charytatyw-nym spacerze świata, który odbędzie się już w najbliższą sobotę, 15…
CZYTAJ

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu!

Wybielanie zębów – nie rób tego w domu! Kwasek cytrynowy, kurkuma, soda oczyszczona, truskawki, oliwa z oliwek ... To nie…
CZYTAJ

FUNDACJA JMP – INSPIRACJE W EDUKACJI i MULTIKREATYWNA FABRYKA ZABAWY

Krakowska Fundacja JMP- Inspiracje w edukacji od lat wspiera dzieci i młodzież. Tym razem zaprasza do wsparcia projektu pod hasłem…
CZYTAJ

Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

Składniki (kilka porcji, im większy apetyt tym mniej do podziału): 1 paczka tradycyjnych śląskich kiełbasek, czyli surowe, wędzone „Frankfurterki” marki…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz

Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz. Jest dość popularnym zaburzeniem i może przydarzyć…
CZYTAJ

Dbaj o serce masz tylko jedno!

Dbaj o serce masz tylko jedno! Dowiedz się, jak dbać o serce,…
CZYTAJ

Panowie, nie wstydźcie się! Badanie prostaty może uratować Wam życie

Panowie, nie wstydźcie się! Badanie prostaty może uratować Wam życie. Raka prostaty…
CZYTAJ

Konopia medyczna w Polsce

Konopia medyczna w Polsce. Kanadyjski producent konopi medycznych wchodzi na polski rynek.…
CZYTAJ

Czy Polacy korygują swoje wady wzroku?

Czy Polacy korygują swoje wady wzroku? Wyniki najnowszego raportu. Według wyników najnowszego…
CZYTAJ