Kawa z mlekiem roślinnym – odkrywaj nowe smaki



Miłośnicy „białej kawy” zazwyczaj używają do niej mleka pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się jednak, że kawę można przyrządzić również na bazie mleka roślinnego. Smakuje ona równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjna!

 

Po taką wersję popularnego napoju mogą sięgać nawet osoby uczulone na laktozę, ponieważ mleko roślinne jej nie zawiera. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy ze względu na swoje przekonania wystrzegają się produktów pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.

Mleko pochodzenia roślinnego zawiera wiele cennych dla organizmu witamin i mikroelementów, a przy tym najczęściej zawartość tłuszczu w nim jest zdecydowanie mniejsza. Mleko roślinne może powstawać z soi, ryżu, nasion konopi, kaszy owsianej, migdałów lub kokosów. Jak więc widać, możliwości zastąpienia mleka zwierzęcego jest sporo, podobnie jak przepisów na kawę w zupełnie nowej odsłonie. Warto je wypróbować, aby zaskoczyć siebie i swoich bliskich nowym smakiem ulubionego napoju!

Zaczynamy od lekkiego i orzeźwiającego koktajlu kawowo – bananowego z nutką kokosową

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • filiżanka ulubionego, mocnego espresso
  • dojrzały banan
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Ostudzoną kawę wlewamy do blendera, dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz resztę składników. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl schładzamy i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Pozostając w temacie kaw serwowanych na zimno, prezentujemy nową odsłonę shake’a kawowego, tym razem z karmelem i mlekiem sojowym.

Potrzebne składniki (na dwie kawy):

  • mocne espresso (3 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej na 1/4 szklanki wody)
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • bita śmietana
  • sos karmelowy do dekoracji

Do espresso dodajemy dwie łyżeczki syropu karmelowego, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do blendera wlewamy mleko, ostudzoną kawę i dodajemy lody. Wszystko razem miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną i sosem karmelowym.



Mrożona kawa z mlekiem kokosowym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki aromatycznej kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kostek lodu

We wrzącej wodzie zaparzamy kawę. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy cukier, podgrzewamy. Gorące mleko kokosowe łączymy z kawą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przelewamy do szklanki i uzupełniamy kostkami lodu.

Egzotyczna kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • 50 ml syropu z ananasów
  • dwa plastry ananasa (może być świeży lub z puszki)
  • 6 łyżek schłodzonego mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)

Syrop anansowy wlewamy do foremek na lód i zamrażamy. Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Dwie łyżki mleka roślinnego (musi być bardzo dobrze schłodzone, aby było gęste) umieszczamy na dnie wysokiej szklanki. Następnie bardzo ostrożnie, tuż po brzegu szklanki, wlewamy kawę, tak aby nie zmieszała się z mlekiem.

Dodajemy zamrożony sok anansowy. Na wierzch wkładamy delikatnie plaster ananasa i za pomocą szprycy uzupełniamy resztą ubitego mleka roślinnego. Dekorujemy ananasem.

Pora na propozycję na ciepło – kawa z mlekiem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymi

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 50 ml ulubionego, mocnego espresso
  • 170 ml mleka kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych

Zaczynamy od rozgrzania suchej patelni, na której prażymy wiórka kokosowe na złoty kolor. Mleko kokosowe podgrzewamy, a następnie spieniamy przy pomocy spieniacza do mleka (możemy zastąpić go naczyniem z nakrętką lub trzepaczką). Do gorącej kawy cienkim strumyczkiem wlewamy mleczną piankę. Wierzch kawy dekorujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Czekoladowa kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 1,5 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
  • 2 łyżeczki miodu

Zaparzamy kawę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Kawowy napój przelewamy do większego garnuszka, dodajemy mleko, czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego połącznia składników. Całość spieniamy przy użyciu spieniacza (lub innego urządzenia). Tak przygotowany napój zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego miód. Przelewamy do szklanki i dokładnie mieszamy.

Więcej inspirujących przepisów: https://przepisynakawe.pl/

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ