Kawa z mlekiem roślinnym – odkrywaj nowe smaki



Miłośnicy „białej kawy” zazwyczaj używają do niej mleka pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się jednak, że kawę można przyrządzić również na bazie mleka roślinnego. Smakuje ona równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjna!

 

Po taką wersję popularnego napoju mogą sięgać nawet osoby uczulone na laktozę, ponieważ mleko roślinne jej nie zawiera. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy ze względu na swoje przekonania wystrzegają się produktów pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.

Mleko pochodzenia roślinnego zawiera wiele cennych dla organizmu witamin i mikroelementów, a przy tym najczęściej zawartość tłuszczu w nim jest zdecydowanie mniejsza. Mleko roślinne może powstawać z soi, ryżu, nasion konopi, kaszy owsianej, migdałów lub kokosów. Jak więc widać, możliwości zastąpienia mleka zwierzęcego jest sporo, podobnie jak przepisów na kawę w zupełnie nowej odsłonie. Warto je wypróbować, aby zaskoczyć siebie i swoich bliskich nowym smakiem ulubionego napoju!

Zaczynamy od lekkiego i orzeźwiającego koktajlu kawowo – bananowego z nutką kokosową

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • filiżanka ulubionego, mocnego espresso
  • dojrzały banan
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Ostudzoną kawę wlewamy do blendera, dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz resztę składników. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl schładzamy i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Pozostając w temacie kaw serwowanych na zimno, prezentujemy nową odsłonę shake’a kawowego, tym razem z karmelem i mlekiem sojowym.

Potrzebne składniki (na dwie kawy):

  • mocne espresso (3 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej na 1/4 szklanki wody)
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • bita śmietana
  • sos karmelowy do dekoracji

Do espresso dodajemy dwie łyżeczki syropu karmelowego, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do blendera wlewamy mleko, ostudzoną kawę i dodajemy lody. Wszystko razem miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną i sosem karmelowym.



Mrożona kawa z mlekiem kokosowym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki aromatycznej kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kostek lodu

We wrzącej wodzie zaparzamy kawę. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy cukier, podgrzewamy. Gorące mleko kokosowe łączymy z kawą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przelewamy do szklanki i uzupełniamy kostkami lodu.

Egzotyczna kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • 50 ml syropu z ananasów
  • dwa plastry ananasa (może być świeży lub z puszki)
  • 6 łyżek schłodzonego mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)

Syrop anansowy wlewamy do foremek na lód i zamrażamy. Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Dwie łyżki mleka roślinnego (musi być bardzo dobrze schłodzone, aby było gęste) umieszczamy na dnie wysokiej szklanki. Następnie bardzo ostrożnie, tuż po brzegu szklanki, wlewamy kawę, tak aby nie zmieszała się z mlekiem.

Dodajemy zamrożony sok anansowy. Na wierzch wkładamy delikatnie plaster ananasa i za pomocą szprycy uzupełniamy resztą ubitego mleka roślinnego. Dekorujemy ananasem.

Pora na propozycję na ciepło – kawa z mlekiem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymi

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 50 ml ulubionego, mocnego espresso
  • 170 ml mleka kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych

Zaczynamy od rozgrzania suchej patelni, na której prażymy wiórka kokosowe na złoty kolor. Mleko kokosowe podgrzewamy, a następnie spieniamy przy pomocy spieniacza do mleka (możemy zastąpić go naczyniem z nakrętką lub trzepaczką). Do gorącej kawy cienkim strumyczkiem wlewamy mleczną piankę. Wierzch kawy dekorujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Czekoladowa kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 1,5 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
  • 2 łyżeczki miodu

Zaparzamy kawę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Kawowy napój przelewamy do większego garnuszka, dodajemy mleko, czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego połącznia składników. Całość spieniamy przy użyciu spieniacza (lub innego urządzenia). Tak przygotowany napój zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego miód. Przelewamy do szklanki i dokładnie mieszamy.

Więcej inspirujących przepisów: https://przepisynakawe.pl/

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ