Kawa z mlekiem roślinnym – odkrywaj nowe smaki



Miłośnicy „białej kawy” zazwyczaj używają do niej mleka pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się jednak, że kawę można przyrządzić również na bazie mleka roślinnego. Smakuje ona równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjna!

 

Po taką wersję popularnego napoju mogą sięgać nawet osoby uczulone na laktozę, ponieważ mleko roślinne jej nie zawiera. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy ze względu na swoje przekonania wystrzegają się produktów pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.

Mleko pochodzenia roślinnego zawiera wiele cennych dla organizmu witamin i mikroelementów, a przy tym najczęściej zawartość tłuszczu w nim jest zdecydowanie mniejsza. Mleko roślinne może powstawać z soi, ryżu, nasion konopi, kaszy owsianej, migdałów lub kokosów. Jak więc widać, możliwości zastąpienia mleka zwierzęcego jest sporo, podobnie jak przepisów na kawę w zupełnie nowej odsłonie. Warto je wypróbować, aby zaskoczyć siebie i swoich bliskich nowym smakiem ulubionego napoju!

Zaczynamy od lekkiego i orzeźwiającego koktajlu kawowo – bananowego z nutką kokosową

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • filiżanka ulubionego, mocnego espresso
  • dojrzały banan
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Ostudzoną kawę wlewamy do blendera, dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz resztę składników. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl schładzamy i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Pozostając w temacie kaw serwowanych na zimno, prezentujemy nową odsłonę shake’a kawowego, tym razem z karmelem i mlekiem sojowym.

Potrzebne składniki (na dwie kawy):

  • mocne espresso (3 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej na 1/4 szklanki wody)
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • bita śmietana
  • sos karmelowy do dekoracji

Do espresso dodajemy dwie łyżeczki syropu karmelowego, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do blendera wlewamy mleko, ostudzoną kawę i dodajemy lody. Wszystko razem miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną i sosem karmelowym.



Mrożona kawa z mlekiem kokosowym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki aromatycznej kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kostek lodu

We wrzącej wodzie zaparzamy kawę. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy cukier, podgrzewamy. Gorące mleko kokosowe łączymy z kawą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przelewamy do szklanki i uzupełniamy kostkami lodu.

Egzotyczna kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • 50 ml syropu z ananasów
  • dwa plastry ananasa (może być świeży lub z puszki)
  • 6 łyżek schłodzonego mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)

Syrop anansowy wlewamy do foremek na lód i zamrażamy. Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Dwie łyżki mleka roślinnego (musi być bardzo dobrze schłodzone, aby było gęste) umieszczamy na dnie wysokiej szklanki. Następnie bardzo ostrożnie, tuż po brzegu szklanki, wlewamy kawę, tak aby nie zmieszała się z mlekiem.

Dodajemy zamrożony sok anansowy. Na wierzch wkładamy delikatnie plaster ananasa i za pomocą szprycy uzupełniamy resztą ubitego mleka roślinnego. Dekorujemy ananasem.

Pora na propozycję na ciepło – kawa z mlekiem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymi

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 50 ml ulubionego, mocnego espresso
  • 170 ml mleka kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych

Zaczynamy od rozgrzania suchej patelni, na której prażymy wiórka kokosowe na złoty kolor. Mleko kokosowe podgrzewamy, a następnie spieniamy przy pomocy spieniacza do mleka (możemy zastąpić go naczyniem z nakrętką lub trzepaczką). Do gorącej kawy cienkim strumyczkiem wlewamy mleczną piankę. Wierzch kawy dekorujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Czekoladowa kawa z mlekiem roślinnym

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 1,5 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
  • 2 łyżeczki miodu

Zaparzamy kawę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Kawowy napój przelewamy do większego garnuszka, dodajemy mleko, czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego połącznia składników. Całość spieniamy przy użyciu spieniacza (lub innego urządzenia). Tak przygotowany napój zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego miód. Przelewamy do szklanki i dokładnie mieszamy.

Więcej inspirujących przepisów: https://przepisynakawe.pl/

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ