Dobra wiadomosc dla wegetarian: soja zmniejsza ryzyko chorób dziaseł aż o 1/3!



Niewiele jest produktów, które wpływają korzystnie na zdrowie zębów i jamy ustnej: zielona herbata, lukrecja, czy ksylitol. Teraz do nich dołączają soja i jej przetwory. Mogą zmniejszyć ryzyko chorób przyzębia, aż o 30%!

Japońscy naukowcy z uniwersytetów w Tokio i Fukuoce przeprowadzili badania na próbie prawie 4000 osób, których dieta zawierała różne produkty sojowe. Badania wykazały jednoznaczny związek pomiędzy spożywaniem np. tofu, a częstością występowania chorób przyzębia. Ta różnica u osób stroniących od soi, a jej amatorów wynosiła aż 30%.

Badania nad wpływem soi na stan dziąseł najłatwiej było przeprowadzić właśnie w kraju kwitnącej wiśni. Wiadomo, że dieta Japończyków bogata jest w produkty sojowe:  tofu, zupę miso, produkty z fermentowanej soi, gotowaną soję, a nawet popularny w na całym świecie sos sojowy. W grupie osób z dietą bogatą w produkty sojowe, częstość występowania stanów zapalnych dziąseł spadała z 10.4% do nawet 6.6%

– Za korzystny wpływ soi na stan dziąseł odpowiadają fitoestrogeny, czyli hormony roślinne. Są trochę podobne do ludzkich,  mają właściwości ochronne i przeciwzapalne. Szczególne właściwości izoflawonów należących do fitoestrogenów obserwowano w m.in. zmniejszaniu ryzyka raka piersi, a nawet alergicznego nieżytu nosa – komentuje badania, lek. Stom. Monika Stachowicz.

Zapominamy o dziąsłach

Te badania, to dobra wiadomość dla osób zmagających się z paradontozą i innymi chorobami przyzębia, których liczba rośnie w zastraszającym tempie. Niektóre dane wskazują, że problemy z dziąsłami ma niemal tyle osób ile próchnicę, a to jest ponad 50% w grupie osób powyżej 60 r.ż.

– Paradontoza bierze się, przede wszystkim, ze złych nawyków. Palenie papierosów, zła dieta, zapominanie o umyciu zębów są w czołówce czynników ryzyka. Oprócz tego, powodem paradontozy są czynniki genetyczne, ale także choroby ogólnoustrojowe jak np. cukrzyca. Statystyki wykazują związek pomiędzy wiekiem, a częstością występowania paradontozy, natomiast wiek nie jest jej przyczyną tylko długi czas utrzymywania złych nawyków – tłumaczy dr Stachowicz.



Przyczyny leżą głębiej

Bezpośrednią przyczyną paradontozy są bakterie skupione przy powierzchni korzeni zębów. Powodują one stany zapalne, których skutkiem jest niszczenie tkanek utrzymujących ząb w miejscu. Leczenie chorób przyzębia zależy od stopnia ich zaawansowania. We wczesnych stadiach stosuje się metody zachowawcze, czyli usuwanie złogów i specjalne preparaty zmniejszające nadwrażliwość.

W kolejnych etapach pozbywa się szkodliwej flory bakteryjnej, aby przywrócić równowagę w kieszonkach dziąsłowych i umożliwić pojawienie się nowego przyczepu dziąsłowego. Zdecydowanie, w przypadku paradontozy, lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Zaniedbana paradontoza prowadzi do zaniku kości, a w efekcie utraty uzębienia. Obecnie stomatologia oferuje szerszy zakres możliwości leczenia chorób przyzębia, więc jeżeli zauważymy u siebie niepokojące objawy, bez zastanowienia udajmy się do dentysty.

Druga  dobra wiadomość jest taka, że produkty sojowe już od dawna goszczą na polskich stołach, a firmy spożywcze prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych potraw z soi. Sojowy schabowy, czy sojowe mielone, a także pasztet sojowy już nikogo nie dziwią, nie zawierają cholesterolu, a teraz wiemy jeszcze, że pomagają zapobiegać chorobom dziąseł, więc argumenty by je wybierać są niepodważalne.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ