Morwa biała – wspomaga odchudzanie oraz obniża cholesterol LDL



Morwa biała – wspomaga odchudzanie oraz obniża cholesterol LDL

Morwa biała jest uznawana za roślinę leczniczą, wspomaga odchudzanie, stosowana jest przy profilaktyce oraz leczeniu otyłości. Dodatkowo morwa biała bardzo dobrze hamuje rozkład cukrów oraz węglowodanów złożonych w naszym organizmie (skrobia). Węglowodany złożone występują między innymi w makaronach, produktach zbożowych, warzywach strączkowych.

Działanie morwy białej

Dzięki substancjom zawartym w liściach morwy białej, skrobia która znajduję się w/w produktach nie powoduje wzrostu stężenia cukru we krwi. Morwa biała obniża także poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów ( zobacz wszystko o trójglicerydach jakie są normy oraz jak obniżyć poziom trójglicerydów ), wpływa na zmniejszenie apetytu ( zmniejsza także łaknienie na słodycze, co jest istotnym elementem podczas procesu odchudzania).

Liście morwy białej zawierają witaminy z grupy B: B2 ( ryboflawina ), B6 ( pirodyksyna ), B1 ( tiamina ) oraz witaminę PP. Dodatkowo liście morwy białej zawierają kwas fumarowy i kwas palimitynowy oraz sitosterol.




Morwa biała zalecana jest we wczesnych stanach cukrzycy. Cukry złożone, które zawarte są w liściach morwy białej wykazują zbliżone działanie do leków przeciwcukrzycowych. Dzięki właściwościom zmniejszania wchłaniania węglowodanów w organizmie, skutecznie hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, dlatego jest zalecana podczas odchudzania. Morwa biała pomocna jest także przy różnych stanach zapalnych gardła, jamy ustnej oraz przy kaszlu czy też gorączce.

Napar z morwy białej:

Wsypujemy 1 łyżeczkę ( od herbaty ) do filiżanki, zalewamy gorącą wodą ( nie wrzątkiem ), przykrywamy spodkiem na około 15 minut. Po ochłodzeniu napar jest gotowy do picie.

Napar pijemy do 3 razy dziennie ( nie więcej ). Liście morwy białej ( ususzone ) możemy kupić w aptekach lub sklepach zielarskich.
modanaurode.pl morwa biala wspomaga odchudzanie oraz obniza cholesterol
Morwa biała – ciekawostki

Morwa biała to niewielkie drzewo, owoce morwy białej, przypominają owoce jeżyny, są koloru białego, o smaku słodko-kwaśnym. Zawierają witaminy z grupy A, B oraz Ca także flawonoidy i taniny. Owoce dojrzewają pod koniec lipca, po czym szybko opadają.

Zastosowanie morwy białej w branży spożywczej jest ogromne. Wyrabia się z niej różnego rodzaju dżemy, marmolady, soki oraz kompoty.

Morwa biała wykorzystywana jest także przy produkcji różnego rodzaju alkoholi, między innymi likierów, win, nalewek.
Morwa biała używana jest w tradycyjnej medycynie, która przypisuje jej korzystne działanie w ochronie nerek, wątroby, serca oraz przy wybielaniu skóry jak też w ograniczaniu hiperglikemii, oraz chorób wrzodowych.

Liście morwy białej bogate są w białka oraz aminokwasy, przez co stosuje się je nie tylko jako herbatki ziołowe, ale dodatki do pieczywa oraz w suplementach żywności.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ