Nowe metody utrwalania żywności. Za i przeciw liofilizacji



http://dsigns.co.uk/index.php/component/fpss/track/4/L2luZGV4LnBocC9zaWducw Konieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Rosnąca świadomość racjonalnego odżywiania wymaga od producentów produktów spożywczych ciągłego podnoszenie ich jakości. Aktualnie największym zainteresowaniem cieszy się żywność bezpieczna, zdrowa, bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy.

source link Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.

buy Pregabalin 75 mg capsule Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to jedna z nowoczesnych metod utrwalania żywności. Wykorzystuje naturalny proces suszenia przez mrożenie, który polega na wyeliminowaniu wody z zamrożonego materiału poprzez bezpośrednie przejście w stan pary (pomijając stan ciekły). „Istotne jest, aby liofilizację przeprowadzać pod znacznie obniżonym ciśnieniem.

Taki proces rozpoczyna się w momencie zamrożenia materiału do temperatury ok. -40˚ C, pod ciśnieniem atmosferycznym. Kolejnym etapem jest przeprowadzenie próżniowej sublimacji lodu oraz dosuszenie materiału” – tłumaczy Artur Sobkiewicz, technolog marki Quicker, jednego z polskich producentów żywności liofilizowanej. Dzięki takim procesom powstający produkt ma wysoką jakość.




Zalety liofilizacji

Produkty liofilizowane są przede wszystkim odpowiednio zabezpieczone przed zepsuciem, a ich data przydatności znacznie się wydłuża. Najważniejszą zaletą jest jednak fakt, że tego typu produkty zachowują swoje wartości odżywcze. „Podczas liofilizacji nie dochodzi do strat witamin i składników mineralnych. Takie produkty charakteryzują się odpowiednim aromatem, barwą i kształtem takim jak przed procesem” – mówi technolog marki Quicker. Warto dodać, że wyżej wymienione zalety wykorzystywane były przez wojsko, NASA czy astronautów.

Wady liofilizacji

Liofilizacja nie jest jednak pozbawiona wad. Podstawowym minusem jest bardzo wysoki koszt otrzymania finalnego produkty. „Dzieje się tak dlatego, że liofilizacja wiąże się z koniecznością stosowania odpowiedniego sprzętu. Sam proces jest też bardzo energochłonny. To właśnie stanowi przyczynę relatywnie wysokich cen produktów liofilizowanych” – tłumaczy Artur Sobkiewicz. Do minusów można zaliczyć również wrażliwość na wilgoć produktów liofilizowanych. Należy pamiętać, aby przechowywać tego typu dania w suchych miejscach. Jednocześnie nie wymagają one żadnych urządzeń chłodniczych , takich jak lodówki czy zamrażarki.

ZOBACZ TAKŻE

Rekonwalescencja po zabiegu laserem frakcyjnym

Laser frakcyjny jest jednym z najskuteczniejszych narzędzi wykorzystywanych przez medycynę estetyczną w walce z niedoskonałościami urody. Właśnie teraz trwa na…
CZYTAJ

Spaghetti z pulpetami Carmeli Soprano (Rodzina Soprano)-przepisy z filmów

Makaron w roli głównej czyli przepisy z filmów Makaron jako cichy bohater filmowy odegrał niebagatelną rolę. Pojawiał się w niemym…
CZYTAJ

Zamiast postanowień… noworoczny plan zdrowotny! LEKARZE RADZĄ

Spacer z przyjaciółką, schody zamiast windy, szybka samokontrola po prysznicu. Wykorzystując noworoczną motywację, warto do tematu troski o zdrowie podejść…
CZYTAJ

Pozbycie się blizn — Niemożliwe? A jednak!

Trudno znaleźć osobę, która nie miałaby na swoim ciele choć jednej, małej, nieestetycznej „pamiątki” w postaci blizny. Jeśli ślady na…
CZYTAJ

Palaczu! Sprawdź co Ci grozi, jeśli nie rzucisz palenia

Zgodnie ze statystykami Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC), na bardzo zły stan uzębienia narzeka 16 proc. palaczy, którzy…
CZYTAJ

Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr

Kulinarny wehikuł czasu – czyli powrót do smaków dzieciństwa Wielu z nas z wielkim sentymentem wspomina smaki dzieciństwa. Już na…
CZYTAJ

Pachnące placuszki z kaszy jaglanej z miodem i cynamonem

Pachnące placuszki z kaszy jaglanej z miodem i cynamonem – pyszny pomysł na zdrowy obiad, podwieczorek lub deser dla dorosłych…
CZYTAJ

Bezinwazyjna korekcja opadających powiek – ten zabieg będzie hitem w 2018 roku!

Twoje spojrzenie straciło dawny blask? Budząc się rano zastanawiasz się skąd się biorą coraz liczniejsze zmarszczki wokół oczu, a skóra…
CZYTAJ

5 najczęściej powtarzanych mitów o chirurgii plastycznej

W ostatnich latach wokół tematu operacji plastycznych narosło wiele mitów. Co jest prawdą, a co tylko wytworem mediów, podsycanym barwnymi…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Zamiast postanowień… noworoczny plan zdrowotny! LEKARZE RADZĄ

Spacer z przyjaciółką, schody zamiast windy, szybka samokontrola po prysznicu. Wykorzystując noworoczną motywację, warto do…
CZYTAJ

Czym są nowotwory neuroendokrynne? Guz NET zagadkowy nowotwór

Chociaż nowotwory neuroendokrynne występują częściej niż nowotwór trzustki czy żołądka, nasza wiedza na ich temat…
CZYTAJ

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ