Czy dieta niełączenia faktycznie ma sens?



Dieta, w której nie istnieją żadne zakazy. Jedynym warunkiem jest fakt, że produktów białkowych nie wolno łączyć z węglowodanami. Czy znana już od dawna dieta niełączenia, to faktycznie metoda idealna? Czy unikanie odpowiednich kompozycji produktów to jedyny warunek do spełnienia?

 

Dieta rozdzielna, zwana inaczej dietą niełączenia została opracowana przez doktora Haya. Jej zasady opierają się głównie na umiejętnym komponowaniu posiłków, bez potrzeby rezygnacji z ulubionych produktów. Wg doktora, cała teoria ma swoje fundamenty w tym, że żywność można podzielić na grupę białkowa i węglowodanową.

W zależności od rodzaju, produkty te ulegają trawieniu w różny sposób, dlatego łączenie ich w jednym posiłku obciąża organizm a tym samym wzmaga przybieranie na wadze.

Według diety niełączenia produkty dzielą się na 3 grupy. Produkty białkowe, czyli mięso, ryby, jajka, soję i mleko. Do produktów węglowodanowych zaliczamy pieczywo, makaron, kaszę, ziemniaki, owoce i rodzynki.

Trzecią grupą są produkty naturalne, które można łączyć z grupą pierwszą i drugą. Do nich zaliczamy tłuszcze, warzywa, zioła, grzyby czy kwaśny nabiał. W trakcie diety dr Haya należy zrezygnować z cukru, czerwonego mięsa, słodkich napojów czy alkoholu.



Wśród zalet diety rozdzielnej wymienia się wspomaganie układu krążenia i pracy układu pokarmowego. Ponadto dieta łagodzi napięcie nerwowe, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Przyśpieszona materia jest również motorem do lepszego odchudzania. Według badań, faktyczna redukcja wynika z faktu, że komponowane według zaleceń posiłki charakteryzują się mniejszą kalorycznością. Istotnie, fakt niełączenia węglowodanów z białkami nie ma więc wpływu na odchudzanie. Co więcej, spadek masy ciała wynika z eliminacji produktów wysokotłuszczowych, przetworzonych czy słodyczy.

Pamiętajmy, że prawidłowo zbilansowany sposób odżywiania opiera się na Piramidzie Zdrowego Żywienia. Nie ma szczególnych zaleceń odnośnie do produktów, których łączyć nie można. Najważniejszy w zdrowym odchudzaniu jest rozsądek i umiar.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ