Herbata na przesilenie wiosenne – Kakaowa herbata z mlekiem
Wiosna u większości z nas budzi jedynie pozytywne skojarzenia. Po kilku miesiącach chłodu i monochromatycznych barw, budzi się nowe życie. Kwitną kwiaty, a drzewa zaczynają się zielenić. Pierwsze dni wiosny sprawiają jednak, że niektórzy stają się senni, drażliwi, a także słabsi zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Są to objawy tzw. przesilenia wiosennego. Symptomy te wynikają z szeregu przyczyn, jednak z dużą łatwością, za pomocą wyjątkowych herbat, możemy się z tym problemem uporać.
Objawy przesilenia wiosennego wynikają m.in. z częstych zmian ciśnienia, a także ze specyficznego, „zimowego” trybu życia, którego efekty kumulują się właśnie na początku wiosny. Aby temu zaradzić, eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty, mające w swoim składzie produkty poprawiające nastrój oraz działające stymulująco na nasz organizm.
Kakaowa herbata z mlekiem
Kakao przenosi nas do beztroskich czasów dzieciństwa. Ziarna kakaowca, podobnie jak orzechy, zawierają bardzo dużo wartości odżywczych i minerałów, poprawiających naszą odporność. Potęgują także wydzielanie się dopaminy – tzw. hormonu szczęścia.
Składniki:
– Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
– 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
– 400 ml mleka
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– Pół łyżeczki cukru waniliowego
– Pół łyżeczki cynamonu
– 2 kilkucentymetrowe laski cynamonu do dekoracji
– Gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Torebkę herbaty zaparzamy w niewielkiej ilości wody w temperaturze 950C przez 3-5 minut. Wyciągamy torebkę herbaty, dodajemy kakao, cynamon, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i energicznie mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy miksturę herbaciano-kakaową. Chwilę podgrzewamy i mieszamy (ważne, aby wszystkie składniki dobrze się rozpuściły). Przelewamy do kubków i dekorujemy laskami cynamonu oraz gwiazdką anyżu.
Smacznego!