Gdy znudzi wam się tradycyjny grill
Czekałeś na to cały rok! Promienie słońca ogrzewają twarz, napoje chłodzą się w lodówce turystycznej, jest też grill, ale brakuje pomysłu co na nim położyć, czym zaskoczyć znajomych i jak przełamać grillową rutynę. W tym sezonie postaw więc na niecodzienne, orientalne smaki. Dzięki marynacie z tahini, panierce z za’tarem i słodkiej niespodziance na ciepło, z łatwością zachwycisz nawet grillowych profesjonalistów!
Orzechowa marynata z tahini
Sezam zachwyca w każdej odsłonie – zarówno w formie chrupiących ziarenek, jak i w postaci sycącej chałwy. Gdzieś pomiędzy znajduje się tahini – gęsty, aromatyczny krem z prażonego sezamu. Choć instynktownie umieszczamy tahini na półce ze słodkimi smarowidłami i składnikami deserów, warto zaopatrzyć się w tę pastę przed majówkowym grillem. Dlaczego? Dzięki dziecinnie prostej marynacie z tahini grillowane potrawy nabiorą nietypowego, orzechowego aromatu, któremu ciężko się oprzeć!
Składniki na 0,5 kg kurczaka lub boczniaków:
– 2-3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
– 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
– 1/4 szklanki tahini od Jasmeen
– sok z jednej cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
1. Aby zachować soczystość składników, przed przyrządzeniem marynaty schłodź kurczaka lub grzyby w lodówce przez około godzinę. Możesz je odrobinę posolić.
2. Wszystkie składniki marynaty rozgnieć w moździerzu lub zmiel w pojemniku blendera. Schłodzone grzyby lub mięso pokrój na spore kawałki i wysmaruj grubą warstwą marynaty.
3. Zawiń kawałki w folię spożywczą i rozgrzej grilla. Gdy nabiorą temperatury pokojowej, będą gotowe do grillowania!
Chrupiąca panierka z za’tarem
Jeśli chcesz mieć gwarancję, że twoje danie zaskoczy twoich znajomych i ich kubki smakowe, postaw na nowość. Odkryj za’tar – bliskowschodnią mieszankę przypraw, która jest wprost stworzona do doprawiania białych ryb. Jej kwaskowy smak zastępuje tradycyjną cytrynę, podkreślając walory smakowe dania. Za’tar doskonale nadaje się także do grillowanych warzyw, które zwykle przyprawiamy „na włosko” – np. cukinii i bakłażana.
Składniki na 4-6 filetów ryby lub dużą cukinię:
– 3 łyżki za’taru od Jasmeen
– 1/3 szklanki posiekanych pistacji
– łyżeczka soli
– 5 łyżek harissy od Jasmeen
– łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– oliwa
Przygotowanie:
1. Jeśli panierujesz cukinię, pokrój ją w ukośne plastry o grubości ok. 1,5 cm.
2. W misce wymieszaj za’tar, posiekane pistacje i sól. W drugiej misce wymieszać harissę i miód lub syrop klonowy.
3. Rybę lub cukinię obtocz w mieszance harissy i miodu lub syropu, aż będą równomiernie pokryte. Następnie posyp każdy kawałek mieszanką za’taru, pistacji i soli.
4. Całość skrop oliwą i umieść na grillu na ok. 10-15 minut.
Słodka niespodzianka na gorąco
Nie ma dobrej imprezy bez deseru. Ten „słodki ciężar” zwykle bierze na siebie jedna osoba, która pojawia się na grillu z blachą ciasta. Proponujemy odwrócić ten scenariusz, i zadbać o to, żeby podczas twojego grilla każdy skomponował swój własny deser! Pieczone na grillu banany są pyszne same w sobie, ale jeszcze większe wrażenie zrobią, gdy będą naszpikowane słodkimi rozmaitościami, które każdy może dobrać według uznania.
Składniki:
– Banany w skórce – mogą być schłodzone
– Czekolada w tabliczkach – deserowa lub gorzka
– Tahini od Jasmeen
– Miód lub syrop klonowy
– Orzechy i bakalie
Przygotowanie:
1. Ostrożnie zrób nacięcie wzdłuż banana. Chodzi o to, by naciąć skórkę, ale nie obrać owocu.
2. Umieść w nacięciu banana kawałki czekolady, orzechy i bakalie wedle uznania.
3. Tak przygotowane banany połóż na grillu i poczekaj, aż czekolada zacznie się topić.
4. Po zdjęciu z grilla możesz polać nadzienie banana tahini, miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!