Taco, czyli meksyk w kuchni – Taco z fasolą
Taco to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z pikantnych smaków oraz barwnych, pięknie wyglądających dodatków. Dodatkowo, przygotowując tę potrawę, możemy pozwolić sobie na dowolne wariacje składnikowe, tworząc tym samym swoje ulubione kompozycje smakowe. Zobaczcie, jakie propozycje przygotowali eksperci marki Sandra.
Oryginalne tacos wykonane jest z mąki kukurydzianej, a farsz stanowi połączenie mięsa mielonego, czerwonej fasoli, pomidorów oraz aromatycznych i pikantnych przypraw. Proponujemy przygotować to popularne danie w trzech wariacjach smakowych, które z pewnością przypadną wam do gustu.
Taco z fasolą
Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną wersję taco. Możecie je podawać z guacamole lub ostrą salsą, w zależności od waszych upodobań.
Składniki:
– Tortilla marki Sandra
– Puszka czerwonej fasoli marki Sandra
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– Puszka kukurydza marki Sandra
– ½ kg mielonego mięsa wołowego
– Żółta papryka
– Cebula
– Ząbek czosnku
– Pomidor
– Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę w paski. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy mięso oraz fasolę i smażymy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy.
Smażymy tak mięso przez kolejne 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kukurydzę i pokrojonego pomidora.
Smażymy jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Na tortillę wykładamy farsz i posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego!