Czekolada niezmiennie słodkim faworytem wśród Polaków



Spożycie czekolady w Polsce jest niebagatelne – regularnie sięga po nią już niemal co drugi z nas. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet do 6,3 kg tego słodkiego, kakaowego wyrobu1. 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady i z tej okazji zastanawiamy się, za co jest tak uwielbiana? Odpowiadamy również na pytanie, czy czekoladowe nowości mogą nas jeszcze zaskoczyć?

Czekolada to niekwestionowany ulubieniec Polaków wśród słodkich przekąsek. Według badań przeprowadzonych na zlecenie Bakalland2, dla 3 na 10 osób czekolada jest najczęściej wybieraną przekąską, jednocześnie znajduje się na pierwszym miejscu wśród słodkich wyborów Polaków.
Produkty czekoladowe stanowią przeszło 33 proc. całego rynku słodyczy i przekąsek w Polsce3. Ostatni kwartał roku 2018 odnotował wzrost produkcji czekolady i wyrobów czekoladowych o 4 proc. w porównaniu do sytuacji sprzed roku. Czekolada cieszy się więc niesłabnącą popularnością i sympatią.

Polacy cenią funkcje czekolady

61 proc. Polaków od czasu do czasu pozwala sobie na zjedzenie słodyczy. Nie potrzebujemy szczególnej motywacji – słodkości to coś, co lubimy i co sprawia nam przyjemność. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, jak ważne jest, aby skład takiej przekąski był skomponowany z najwyższej jakości produktów – aż 82 proc. z nas stawia na naturalność składników w produktach, po które sięgamy4.
Z badań przeprowadzonych dla Bakalland5 wynika, że w pierwszej piątce najchętniej wybieranych przez Polaków przekąsek znajdują się czekolada oraz bakalie. Stawiamy na słodycz mocno kakaowej czekolady oraz charakterystyczny smak wysokiej jakości orzechów i suszonych owoców.

Obecna w naszych domach od pokoleń czekolada to wybór kojarzący się nie tylko z szybkim i łatwym sposobem na poprawę nastroju. Za jej sukcesem stoi również doceniana przez konsumentów jej funkcja zdrowotna, spełniona dzięki zawartemu w niej szeregowi witamin i minerałów – wśród nich wymienić można m.in. magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk czy selen, a także witaminy z grupy A, B, D i E. Dzięki ich zawartości czekolada chroni pamięć, opóźnia starzenie się organizmu oraz usprawnia koncentrację i zwalcza uczucie zmęczenia. To sprawia, że już co piąty Polak uważa czekoladę za zdrową6.




Jakie warunki musi spełniać czekoladowa nowość?

Producenci odpowiadając na preferencje konsumentów, nieustannie dostosowują swoją ofertę do ich gustów. Przygotowując jednak ofertę nowości, muszą skupić się na jakości produktu, który jest obecnie bardzo ważnym czynnikiem wyboru konsumentów. W kontekście nowości decyzje zakupowe opierają się o dotychczasowe doświadczenia z marką.

Bakalland, jako lider rynku bakalii, pozyskał zaufanie konsumentów, oferując im nieprzerwanie wysokiej jakości bakaliowe produkty tj. orzechy, suszone owoce, pestki oraz batony zbożowe. Tym razem marka Bakalland postanowiła pójść o krok dalej i połączyć swoje bakaliowe kompetencje ze światem przyjemności, którego nośnikiem jest właśnie czekolada, wprowadzając na rynek słodyczy innowacyjną formę przekąski – BA!rdzo Bakaliową Tabliczkę w czekoladzie.

To moc delikatnie zblendowanych owoców i bakalii w formie kwadratowej tabliczki oblanej pyszną czekoladą w 5 kompozycjach smakowych. Produkt to alternatywa dla obecnych już na rynku, ale ze śladową zawartością orzechów i suszonych owoców batonów i tabliczek czekolady z bakaliami,. Niespotykana dotąd formuła Bakaliowej Tabliczki zawiera ponad 70 proc. bakalii i 25 proc. polewy z czekolady.

Jej atutem jest również gramatura – 65 g to porcja w sam raz na sycącą przekąskę. Ze względu na swój przyjemnościowy charakter BA!rdzo Bakaliowe Tabliczki doskonale sprawdzą się w miejscach przeznaczonych dla produktów impulsowych np. w strefie kas. To idealny produkt „on the go” i convenience – słodka przyjemność w porcji na raz.

1. Dane: GUS, 2016
2. Raport Bakalland „Trendy na rynku żywności”, wrzesień 2017, Zymetria
3. Dane: Nielsen, 2018
4. Dane: Mintel, 2018
5. Raport Bakalland „Trendy na rynku żywności”, wrzesień 2017, Zymetria
6. Dane: Mintel, 2016

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ