Burger czy falafel? A trzeba wybierać?
Burger czy falafel? A trzeba wybierać? Są takie dni, kiedy marzysz tylko o tym, by zatopić zęby w soczystym burgerze. Jednocześnie tęsknisz za smakiem klasycznego falafela, z jego orientalnymi przyprawami i dodatkiem orzeźwiającej pietruszki. Jak pogodzić te dwa pragnienia? Przyrządzając falafelowego burgera!
Choć zazwyczaj ukrywa się w picie pełnej warzyw i sosów, falafel to potrawa o ogromnym potencjale. Spotkać go można zarówno w formie niewielkich, „odręcznie” toczonych kuleczek, jak i równiutkich talarków prosto z foremki. To oczywiście doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią jedzenie na jeden kęs, dostosowane rozmiarem do możliwości aparatu gębowego przeciętnego człowieka. Dla ambitnych, których przed jedzeniem nie powstrzymują gabaryty ani chwilowa niewygoda, stworzono burgery!
Przemiana falafeli w burgery skutkuje nie tylko pysznym, sycącym daniem, łączącym cenne wartości odżywcze z uwielbianym na całym świecie smakiem. Zyskamy także dużą oszczędność czasu! W końcu uformowanie czterech dużych kotletów jest dużo mniej czasochłonne, niż pieczołowite turlanie niewielkich kuleczek. Jeśli przezornie zaopatrzyliśmy się w gotową mieszankę do smażenia falafeli, jak Falafel Mix od Jasmeen, czas przygotowania tego wyjątkowego burgera skraca się o kolejne cenne chwile. Wystarczy wymieszać miks z wodą i pozwolić mące z ciecierzycy i orientalnym przyprawom wchłonąć wilgoć i osiągnąć właściwą konsystencję.
Masa, z której powstają falafele, różni się od mikstury, z której przyrządzana jest większość warzywnych burgerów. Podczas gdy kotlet z fasoli lub buraka wymaga dodatku spoiwa w postaci jajka lub siemienia lnianego, odpowiednio przygotowana masa z ciecierzycy gwarantuje, że nasz burger utrzyma właściwy kształt. Podobnie jak w przypadku falafeli w standardowym rozmiarze, możemy go usmażyć w dużej ilości oleju. Jeśli zdecydujemy się przygotować burgery w wersji fit, wystarczy lekko naoliwić kotlety i papier, na którym będą rumienić się w piekarniku.
Ponieważ przyrządzenie burgera z Falafel Miksu jest dziecinnie proste, warto poświęcić trochę zaoszczędzonego czasu na skomponowanie doskonałego sosu, który zwiąże smakiem wszystkie składniki.
Harissa Mayo
Składniki:
– ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 3 czubate łyżki majonezu
– 3 łyżeczki harissy, np. od Jasmeen
– Pół łyżeczki kuminu/kminu rzymskiego
– 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Podczas gdy na patelni lub w piekarniku złocą się falafelowe burgery, przygotuj dodatki. Jeśli znajduje się wśród nich ser, nałóż go na burgery na chwilę przed wyjęciem ich z piekarnika lub zdjęciem z patelni, aby zdążył się lekko roztopić. Pozostałe dodatki powinny uwzględniać coś chrupiącego, coś soczystego i… wszystko, co lubisz najbardziej.
Kluczem do komponowania idealnego burgera jest kolejność, w której te wszystkie składniki układać będziesz na bułce. Na początku, na spodniej części pieczywa powinna wylądować porcja przygotowanego zawczasu pikantnego majonezu. Następnie zdrowa dawka zieleniny – jarmuż, szpinak lub rukola, a na nich – świeżo upieczony lub wysmażony burger – serem do góry.
Bezpośrednio na burgerze nie kładziemy wilgotnego pomidora – lepiej sprawdzą się tam krążki cebuli, pieczarki czy plastry kiszonych ogórków. Na nich ląduje kolejna warstwa zieleniny, soczysty pomidor i chrupiące kiełki. Kompozycję powinna zamknąć hojnie wysmarowana keczupem lub majonezem bułka. Smacznego!