Dieta na zimę!



Zima to nie najłatwiejszy okres dla naszego organizmu – czujemy się wówczas bardziej senni, zmęczeni, nasza odporność na różnego rodzaju infekcje spada, a co więcej, nabieramy apetytu na bardziej obfite i kaloryczne dania. Jednym ze sposobów by zachować wymarzoną sylwetkę i uniknąć nadprogramowych kilogramów jest odpowiednio skomponowana dieta, wzbogacona o wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, których doskonałym źródłem jest olej rzepakowy marki Rapso.

Podstawowe zasady zimowego jadłospisu

W okresie zimowym spalamy około 20% więcej kalorii niż w pozostałych, cieplejszych miesiącach roku. Gdy przebywamy na mrozie, dochodzi do kurczenia się naczyń krwionośnych i wzrostu ciśnienia krwi. W efekcie, nasz organizm, aby wyrównać bilans cieplny, musi wykorzystać zdobyte wcześniej zapasy.

Dlatego też odczuwamy wówczas wzmożony apetyt. Nie oznacza to jednak, że na okres zimy możemy dowolnie zwiększyć objętość i kaloryczność naszych posiłków. Pamiętajmy, że jesteśmy wówczas mniej aktywni fizycznie, a co za tym idzie – nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, którą będziemy musieli zrzucić na wiosnę. Niezwykle ważne jest dostarczanie naszemu organizmowi witamin, minerałów, błonnika oraz wody – korzystnie wpływają one na jego odporność.

Zimowa dieta powinna być także bogata w tak zwane zdrowe tłuszcze. Jednym z ich źródeł są oleje roślinne, takie jak zdrowy, wartościowy, a zarazem smaczny olej rzepakowy marki Rapso, który dostarcza kwasów Omega 3 oraz Omega 6. Te pierwsze przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i zapobiegają miażdżycy, drugie natomiast, wspomagają pracę nerek i wątroby oraz obniżają poziom złego cholesterolu.



Zimowa dieta krok po kroku

W prawidłowo skomponowanej diecie istotne jest także regularne spożywanie posiłków. By nie dopuścić do spadku glukozy we krwi najlepiej jeść ich pięć, co mniej więcej trzy godziny. Na śniadanie sprawdzi się ciepłe, sycące danie. Dobrym pomysłem jest chociażby owsianka z dodatkiem ulubionych owoców i bakalii z odrobiną miodu i cynamonu. Jeżeli nie przepadamy za słodkimi śniadaniami, przygotować możemy omlet z dwóch jajek, do smażenia którego dobrze jest użyć bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe olej rzepakowy marki Rapso.

Wówczas dodatkiem może być tost na bazie ciemnego pieczywa. Drugie śniadanie przybrać powinno formę lekkiej przekąski – dobrym rozwiązaniem będzie zarówno jogurt z owocami i ziarnami, sałatka owocowo – warzywna czy kanapka z dużą ilością warzyw. Obiad stanowić powinien ciepły posiłek, jak na przykład zupa na bazie warzyw i chudego mięsa z dodatkiem rozgrzewających przypraw (imbir, ostra papryka, pieprz) czy mięso drobiowe lub ryby (najlepiej grillowane, gotowane lub pieczone w folii) z surowymi lub przygotowanymi na parze warzywami.

Gdy po obiedzie w dalszym ciągu czujemy się głodni, sięgnąć możemy po podwieczorek w formie ulubionego owocu, chrupkiego pieczywa lub jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu. Na kolację z kolei dobrze sprawdzi się tak brązowy ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, jak i twarożek z dodatkiem warzyw, czy nasza ulubiona sałatka skropiona olejem rzepakowym marki Rapso, który nie zmienia oryginalnego smaku potraw, a jedynie je podkreśla.

Właściwie skomponowany jadłospis to podstawa zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, szczególnie podczas zimowych miesięcy. Zbilansowana dieta, bogata w wartościowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym marki Rapso, uchroni nas przed przybraniem na wadze, a dodatkowo za sprawą kwasów Omega 3 oraz Omega 6 pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie – poprzez obniżenie złego cholesterolu i wzmocnienie układu krążenia.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ