Dieta na zimę!



Zima to nie najłatwiejszy okres dla naszego organizmu – czujemy się wówczas bardziej senni, zmęczeni, nasza odporność na różnego rodzaju infekcje spada, a co więcej, nabieramy apetytu na bardziej obfite i kaloryczne dania. Jednym ze sposobów by zachować wymarzoną sylwetkę i uniknąć nadprogramowych kilogramów jest odpowiednio skomponowana dieta, wzbogacona o wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, których doskonałym źródłem jest olej rzepakowy marki Rapso.

Podstawowe zasady zimowego jadłospisu

W okresie zimowym spalamy około 20% więcej kalorii niż w pozostałych, cieplejszych miesiącach roku. Gdy przebywamy na mrozie, dochodzi do kurczenia się naczyń krwionośnych i wzrostu ciśnienia krwi. W efekcie, nasz organizm, aby wyrównać bilans cieplny, musi wykorzystać zdobyte wcześniej zapasy.

Dlatego też odczuwamy wówczas wzmożony apetyt. Nie oznacza to jednak, że na okres zimy możemy dowolnie zwiększyć objętość i kaloryczność naszych posiłków. Pamiętajmy, że jesteśmy wówczas mniej aktywni fizycznie, a co za tym idzie – nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, którą będziemy musieli zrzucić na wiosnę. Niezwykle ważne jest dostarczanie naszemu organizmowi witamin, minerałów, błonnika oraz wody – korzystnie wpływają one na jego odporność.

Zimowa dieta powinna być także bogata w tak zwane zdrowe tłuszcze. Jednym z ich źródeł są oleje roślinne, takie jak zdrowy, wartościowy, a zarazem smaczny olej rzepakowy marki Rapso, który dostarcza kwasów Omega 3 oraz Omega 6. Te pierwsze przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i zapobiegają miażdżycy, drugie natomiast, wspomagają pracę nerek i wątroby oraz obniżają poziom złego cholesterolu.



Zimowa dieta krok po kroku

W prawidłowo skomponowanej diecie istotne jest także regularne spożywanie posiłków. By nie dopuścić do spadku glukozy we krwi najlepiej jeść ich pięć, co mniej więcej trzy godziny. Na śniadanie sprawdzi się ciepłe, sycące danie. Dobrym pomysłem jest chociażby owsianka z dodatkiem ulubionych owoców i bakalii z odrobiną miodu i cynamonu. Jeżeli nie przepadamy za słodkimi śniadaniami, przygotować możemy omlet z dwóch jajek, do smażenia którego dobrze jest użyć bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe olej rzepakowy marki Rapso.

Wówczas dodatkiem może być tost na bazie ciemnego pieczywa. Drugie śniadanie przybrać powinno formę lekkiej przekąski – dobrym rozwiązaniem będzie zarówno jogurt z owocami i ziarnami, sałatka owocowo – warzywna czy kanapka z dużą ilością warzyw. Obiad stanowić powinien ciepły posiłek, jak na przykład zupa na bazie warzyw i chudego mięsa z dodatkiem rozgrzewających przypraw (imbir, ostra papryka, pieprz) czy mięso drobiowe lub ryby (najlepiej grillowane, gotowane lub pieczone w folii) z surowymi lub przygotowanymi na parze warzywami.

Gdy po obiedzie w dalszym ciągu czujemy się głodni, sięgnąć możemy po podwieczorek w formie ulubionego owocu, chrupkiego pieczywa lub jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu. Na kolację z kolei dobrze sprawdzi się tak brązowy ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, jak i twarożek z dodatkiem warzyw, czy nasza ulubiona sałatka skropiona olejem rzepakowym marki Rapso, który nie zmienia oryginalnego smaku potraw, a jedynie je podkreśla.

Właściwie skomponowany jadłospis to podstawa zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, szczególnie podczas zimowych miesięcy. Zbilansowana dieta, bogata w wartościowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym marki Rapso, uchroni nas przed przybraniem na wadze, a dodatkowo za sprawą kwasów Omega 3 oraz Omega 6 pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie – poprzez obniżenie złego cholesterolu i wzmocnienie układu krążenia.

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ

Szybki detoks po świętach? Dietetyczka ostrzega przed niebezpiecznymi środkami przeczyszczającymi

Po świątecznym przejedzeniu wiele osób sięga po herbatki i tabletki przeczyszczające, licząc na szybki detoks. Jednak Ania Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy…
CZYTAJ

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto…
CZYTAJ