Dieta dla zapracowanych
Żyjesz stale w biegu, nie masz czasu na liczenie kalorii, nie mówiąc już o przygotowaniu pełnowartościowego posiłku. Możesz szybko zmienić stare nawyki żywieniowe. Wystarczy wprowadzić kilka trików, żeby na nowo zacząć zdrowo jeść.
Jedz śniadanie w domu. Masz rano tylko kilka minut na przygotowanie śniadania? Wypij szklankę soku pomarańczowego albo koktajl bananowy z cynamonem.
Coś na ząb w pracy. Zadbaj o to, by zawsze mieć pod ręką zdrową przekąskę. Może to być paczka musli, trochę suszonych owoców albo garść orzechów. Jeśli nie lubisz podjadać weź ze sobą saszetkę ze smacznym orzeźwiającym napojem Get Slim DayTime od Noble Health, który wspomoże twój metabolizm i doda ci energii.
Domowy lunch w przerwie. Zrób wieczorem większą kolację na ciepło. Połowę porcji zapakuj do pojemnika, będzie w sam raz na drugi dzień. Może to być np. zapiekanka, leczo albo ryż z warzywami.
Polub witaminę B. Produkty, które zawierają witaminę B zmniejszają poziom stresu i poprawiają humor. Włącz do menu pełnoziarniste pieczywo, jajka, nasiona dyni i fasolę.
Zrób zupę jarzynową. To pyszne, proste w wykonaniu i lekkostrawne danie. Można przygotować jej więcej, żeby wystarczyła na 2-3 dni. Zupa to świetny patent na dostarczenie dodatkowej porcji warzyw. Rozgrzeje Cię po przyjściu z pracy i zapewni dodatkową porcję płynów.
Jedzenie na telefon. Wbrew pozorom to nie musi być samo zło. Jeżeli masz możliwość zamówienia czegoś zdrowego, np. sałatki z grillowanym kurczakiem, albo ryby (bez frytek), to korzystaj bez skrupułów.
2 przepisy na dietę dla zabieganych
Warzywna zupa krem
4 marchewki
2 ziemniaki
2 średnie selery
1 por
1 cebula
1 skrzydełko z kurczaka
szczypta soli, pieprzu
Skrzydełko przepłucz w zimnej wodzie, zalej 1 litrem wody i gotuj przez 15 minut, aż do zagotowania. W tym czasie obierz i pokrój wszystkie jarzyny na małe kostki, łatwiej je wtedy zblendujesz. Dodaj warzywa do gotującej wody. Delikatnie podsmaż cebulę i dodaj do wywaru. Gotuj przez pół godziny, wyciągnij mięso i zmiksuj warzywa. Dolej litr wody i dodaj przyprawy.
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
300 g makaronu (najlepiej penne)
Puszka tuńczyka (może być w oleju)
˝ puszki groszku konserwowego
1 duża cebula
4 łyżki startego parmezanu
200 ml kwaśnej śmietany
1 duże jajko
˝ papryki
2 ząbki czosnu
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
oliwa
Ugotuj makaron. Wymieszaj go z tuńczykiem, groszkiem, pokrojoną papryką i cebulą. Śmietanę, jajko i ser wymieszaj, a następnie dopraw. Zalej makaron z tuńczykiem z warzywami, wymieszaj dokładnie. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z czosnkiem. Wyłóż makaron do naczynia i posyp startym parmezanem. Zapiekaj około 40 minut w temperaturze 200 stopni.