Słodkie upominki– ciasteczka ze słonecznych krajów na zimowe wieczory



Kalendarzowa zima czeka już za rogiem. Grudzień to także okres Świąt Bożego Narodzenia, czyli rodzinnych spotkań, ciepła domowego ogniska i miłych prezentów dla najbliższych. A gdyby tak w tym roku, jako dodatek do prezentu, przygotować samodzielnie urocze ciasteczka ze słonecznych części świata?

Przysmaki, którymi zajadają się mieszkańcy różnych zakątków świata mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych polskich ciasteczek i pierników. Idealnie sprawdzą się również jako własnoręcznie wykonany, słodki upominek dla najbliższych. Do tego świąteczne opakowanie i prezent pod choinkę gotowy!

Toskańskie biszkopty

Dla wielu z nas włoski deser to przede wszystkim tiramisu. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego mogą pochwalić się jednak znacznie szerszym wachlarzem słodkich delicji. Jedną z pozycji są kruche Cantucci (zwane też Cantuccini). Ciasteczka wywodzą się z Prato i charakteryzuje je duża ilość grubo siekanych migdałów.

Włosi tradycyjnie maczają je przed zjedzeniem w kawie lub winie – to idealny sposób na spędzenie zimowego, świątecznego poranka lub wieczoru w świetle choinkowych lampek! Kolekcja zawiera kilkanaście przepisów na słodkości, które idealnie nadają się do zapakowania jako nietuzinkowy dodatek do świątecznego upominku. Upieczone ciasteczka wystarczy umieścić w ozdobnym słoju i udekorować barwną wstążką.

Argentyński przysmak z krówkową nutą

Mieszkańcy kraju ognistego tanga, czyli Argentyny, szczególnie upodobali sobie przysmak, który oryginalnie wywodzi się z Hiszpanii. Alfajores, bo o nich mowa, to kruche ciasteczka maślane, przygotowane z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem mąki kukurydzianej, której obecność sprawia, że są znacznie bardziej delikatne.

Dla najlepszego efektu, Alfajores powinny po upieczeniu być nieco blade. Pomocna w uzyskaniu takiego efektu będzie specjalna mata do pieczenia Silpat®, wykonana z włókna węglowego pokrytego silikonem, które zapobiega przywieraniu ciasta, a dodatkowo chroni przed nadmiernym przypieczeniem. Jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego papieru do pieczenia, a dzięki swoim właściwościom, może być używana nie tylko do pieczenia, ale również w kuchence mikrofalowej i zamrażarce.

Pamiętajmy, że święta to magiczny czas. Niewielkim nakładem energii możemy sprawić, że nasi najbliżsi poczują się wyjątkowo – dzięki wykonanym przez nas samodzielnie słodkim niespodziankom.




CANTUCCI CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI

SKŁADNIKI:

180 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
120 g masła, pokrojonego na kawałki
250 g cukru
3 jajka
350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 g mleka
60 g kakao
½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIE:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pistacje, odstawić.

2 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3 Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier i jajka, wymieszać 1 min/obr. 5.

4 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30 s/obr. 3.5.

5 Dodać odważone wcześniej orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić przy pomocy kopystki 2 min/ . Przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 1 godz.

6 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

7 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

8 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

9 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić.

2 Masło pokrojone na kawałki wymieszać w oddzielnej misce z cukrem i jajkami.

3 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól i dokładnie wymieszać.

4 Dodać orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

6 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

7 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

8 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2. Dr inż. Hanna Orlikowska-Rzeźnik,…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i zmiana codziennych nawyków mogą skutecznie zmniejszyć uciążliwe objawy.…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów, które pozwalają ocenić stan zdrowia. Prawidłowe tętno ma…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów,…
CZYTAJ