Przepis na lody lawendowe. Polne smaki – jadalne kwiaty i zioła w wakacyjnym menu



Nie trzeba być właścicielem ogrodu, by zbierać plony. Wystarczy wykorzystać w kuchni dziko rosnące rośliny, aby przekonać się, że stanowią one smaczne dopełnienie naszego menu. Uważnie przyglądając się temu, co kryje pobliska łąka bez trudu dostrzeżemy jadalne kwiaty i aromatyczne zioła, które staną się idealną podstawą dla letnich delicji.

Kwitnąca kuchnia

Wśród niekonwencjonalnych, niemniej wyjątkowo apetycznych dodatków kulinarnych, znajdują się między innymi jadalne kwiaty. Podziwiając ich barwne płatki często zapominamy, że większość z nich może być włączona do naszego menu, wypełniając je aromatem letniej łąki. Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych należą chabry, bratki, fiołki, stokrotki, lawenda, nagietki, róże, wrzosy.

Korzystając z sezonu kwitnienia lawendy warto zasmakować jej niezwykle aromatycznych, drobnych kwiatów. Intensywny i przywodzący na myśl bajeczne pejzaże Prowansji zapach sprawi, że domowe lody zmienią się w niezwykle wykwintny deser. Kilka suszonych kwiatów warto pozostawić do jego dekoracji.

Innym smakołykiem stworzonym na kwiatowej bazie jest lemoniada fiołkowa o przepięknym purpurowym odcieniu i słodyczy, jaka unosi się nad łąką skąpaną w promieniach letniego słońca. Wszystkie kwiaty jadalne możemy także poddać kandyzowaniu, przez co staną się nie tylko apetycznym dodatkiem, ale i wyjątkową dekoracją deserów i dań.

Z sekretnika zielarki

Wśród rosnących dziko dobrodziejstw znajdziemy też niezliczone zioła, które nieopatrznie zdarza nam się nazwać chwastami. Co ciekawe, prawie połowa roślin występujących w Polsce, w swoim naturalnym środowisku jest jadalna. Istotne, by zbiory odbyły się w najlepszym momencie dla danego gatunku, kiedy każda z roślin osiąga pełnię aromatu i odpowiednie walory smakowe.

Wybierając się na spacer po łące nie pomińmy takich aromatycznych smakołyków jak mniszek lekarski, lebioda, koniczyna, macierzanka oraz oczywiście pokrzywa, w której tkwi ogromny i bardzo smakowity potencjał. Poza znaną od wieków herbatką z pokrzywy, która zbawiennie wpływa na organizm oczyszczając go z toksyn i poprawiając wygląd cery oraz włosów, z zielonych listków przygotujemy także bardziej treściwe rarytasy.

Delikatnie zabielona i dopełniona aromatem tymianku, bazylii i czosnku aksamitna zupa z pokrzyw zaledwie po jednej degustacji bez wątpienia dołączy do kanonu najpyszniejszych dań domowej kuchni.

Wśród innych przepisów włączonych do kolekcji „Jadalne chwasty. Z łąki na stół” znajdują się również tak apetyczne propozycje, jak kwiaty czarnego bzu smażone w cieście, syrop fiołkowy, pesto z czosnku niedźwiedziego czy niezwykle orzeźwiający drink Hugo.




LODY LAWENDOWE

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

CUKIER LAWENDOWY

200 g cukru
3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

LODY LAWENDOWE

2/3 laski wanilii
600 g mleka (3,5% tłuszczu)
200 g śmietany, min 30% tłuszczu
140 g miodu płynnego
6 żółtek
2 łyżki skórki otartej cytryny (bez białych błonek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

CUKIER LAWENDOWY

1 Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać lawendę, zmielić 20 s/obr. 10. Przesypać do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika.

LODY LAWENDOWE

1 ½ laski wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna.
2 Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii, dodać cukier lawendowy, mleko, śmietanę, miód, żółtka i skórkę z cytryny, podgrzewać 8 min/90oC/obr. 2. Laskę wanilii ostrożnie usunąć.
3 Masę przelać do foremek do zamrażania (np. aluminiowych, 4 silikonowych) do wysokości maks. 4 cm. Całkowicie wystudzić, przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 10 godz. Zamrożoną masę pokroić ostrym, długim nożem na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
4 Do naczynia miksującego włożyć pół porcji zamrożonej masy, zmiksować 15 s/obr. 6. Lody przełożyć do miski, odstawić.
5 Lody lawendowe podawać w miseczkach lub pucharkach.

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ