Peptydy grasicy podniosą odporność



Po 25 roku życia spada produkcja hormonów grasicy, co powoduje słabszą pracę układu odpornościowego oraz większą podatność na nowotwory, choroby reumatyczne i zaburzenia wzrostu. Dlatego w celu wsparcia systemu immunologicznego warto zażywać kapsułki, które zawierają hydrolizat białka o małej masie cząsteczkowej, enzymatycznie uzyskany z peptydów tego gruczołu.

Grasica znajduje się za mostkiem, w śródpiersiu, a zbudowana jest z kory, która podzielona jest na zraziki i rdzenia. Dojrzewają w niej komórki odpowiedzialne za odpowiedź odpornościową, komórkową, czyli limfocyty T, zwane również grasicozależnymi. Powstają one w czerwonym szpiku kostnym, po czym wędrują do grasicy, gdzie ulegają namnożeniu. Gdy są już dojrzałe przenoszą się do krwi obwodowej i narządów limfatycznych (węzły chłonne i śledziona), które zasiedlają. Jednak zadaniem gruczołu jest również eliminacja auto reaktywnych limfocytów, czyli tych, które mogłyby zaatakować komórki i tkanki organizmu.

Grasicę zalicza się nie tylko do układu chłonnego, ale również do hormonalnego, gdyż jej komórki rdzenia produkują hormony mające budowę peptydową. Chodzi o:

– tyrozynę, THF (grasiczny czynnik humoralny) i tymulinę (grasiczny czynnik surowiczny), które powodują różnicowanie i dojrzewanie limfocytów T. Pośrednio wpływają również na reakcje związane z odrzuceniem przeszczepu czy obronę przeciw komórkom nowotworowym.

– tymostymulinę, która pobudza wytwarzanie interferonu, a jej niedobór powoduje osłabienie mechanizmów obronnych przeciwko wirusom.

– tymopoetynę I i II, czyli hormonów hamujących przewodzenie impulsów nerwowych miedzy komórkami nerwowymi i mięśniowymi. Ich niedobór powoduje osłabienie i zmniejszenie siły skurczu mięśni szkieletowych, a nadmiar wzrost tej siły.

Ponadto grasica zapobiega rozwojowi alergii, wpływa na zdolności rozrodcze, wzrost oraz metabolizm. Dlatego, gdy jej funkcjonowanie zostanie zaburzone, może dojść do rozwoju wielu chorób, także tych potencjalnie śmiertelnych.

Na funkcjonowanie grasicy wpływ ma przyjmowanie antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, steroidów, picie alkoholu, palenie papierosów, zażywanie narkotyków i stresowe życie. Pod wpływem tych czynników dojść może do patologicznych zmian grasicy, np. do przerostu, również o charakterze nowotworowym.

Przerost grasicy, ze wzmożeniem jej czynności, zwykle jest przyczyną miastenii, jednak może pojawić się także w przebiegu innych chorób, takich jak toczeń układowy, nadczynność tarczycy czy niedokrwistość aplastyczna. Przyczyną rozrostu gruczołu mogą być także nowotwory tj. grasiczak i chłoniaki. Z kolei choroby związane z zanikiem grasicy to zespół di George’a i zespół SCID.



Na funkcjonowanie grasicy wpływ ma przyjmowanie antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, steroidów, picie alkoholu, palenie papierosów, zażywanie narkotyków i stresowe życie. Pod wpływem tych czynników dojść może do patologicznych zmian grasicy, np. do przerostu, również o charakterze nowotworowym.

Przerost grasicy, ze wzmożeniem jej czynności, zwykle jest przyczyną miastenii, jednak może pojawić się także w przebiegu innych chorób, takich jak toczeń układowy, nadczynność tarczycy czy niedokrwistość aplastyczna. Przyczyną rozrostu gruczołu mogą być także nowotwory tj. grasiczak i chłoniaki. Z kolei choroby związane z zanikiem grasicy to zespół di George’a i zespół SCID.

Jednak najważniejszym czynnikiem ograniczającym funkcjonowanie tego gruczołu, który dotyczy każdego człowieka, jest wiek. Grasica rozwija się w życiu płodowym, jako narząd ważący do 15 g występuje u noworodków, natomiast powiększa się do 2-3 roku życia, kiedy osiąga największą wagę 30-40 g. Następnie pozostaje duża do okresu dojrzewania (25 g), po czym, wraz ze wzrostem poziomu hormonów płciowych, na które jest wrażliwa, zaczyna zanikać. U człowieka w wieku 60 lat i więcej waży jedynie kilka gramów.

Niestety system immunologiczny słabnie więc wraz z wiekiem. Powodem tego jest to, że zdolność działania grasicy jest coraz mniejsza, gdyż jej funkcjonalna tkanka przekształca się częściowo w tłuszcz. W 40-50 roku życia istnieje już tylko około 5-10% początkowej ilości jej komórek. Tworzenie się peptyd grasicznych w wieku starszym znaczenie spowalnia.

Z tego względu należy życia zażywać Thym Uvocal plus w kapsułkach, który w Polsce sprzedaje apteka apo-discounter.pl. Preparat zawiera hydrolizat białka o małej masie cząsteczkowej, enzymatycznie uzyskany z peptydów grasicy. Hydroliza jest procesem chemicznym, dzięki której białka są wstępnie rozbijane do peptydów. Zabieg ten poprawia zdecydowanie wchłanianie oraz czas absorpcji. 1 kapsułka oprócz 200 miligramów hydrolizatu białka z hormonów grasicy zawiera również 2,3 miligramów cynku i 10 mikrogramów selenu. Te pierwiastki śladowe są przeciwutleniaczami i jako składniki enzymów biorą udział w wielu procesach przemiany materii.

Thym Uvocal plus wspomaga funkcjonowanie grasicy, która odgrywa decydującą rolę w produkcji białych krwinek w organizmie. Dzięki temu ten suplement diety pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także usprawnić metabolizm i procesy fizjologiczne. Podczas jego stosowania organizm może bardziej efektywnie walczyć z infekcjami, a co za tym idzie zmniejsza się jego podatność na choroby. Do tego wspiera procesy przeciwutleniające i chroniące komórki, szczególnie w sytuacjach wyczerpania i podwyższonego zapotrzebowania na środki odżywcze.

Preparat, który sprzedawany jest w opakowaniu zawierającym 180 kapsułek zażywać mogą osoby powyżej 12 roku życia, w ilości 1-3 kapsułek dziennie. Nie mogą stosować go osoby, które mają alergię na elementy białkowe pochodzenia zwierzęcego. Suplement nie zawiera laktozy i glutenu.

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ