Peptydy grasicy podniosą odporność



Po 25 roku życia spada produkcja hormonów grasicy, co powoduje słabszą pracę układu odpornościowego oraz większą podatność na nowotwory, choroby reumatyczne i zaburzenia wzrostu. Dlatego w celu wsparcia systemu immunologicznego warto zażywać kapsułki, które zawierają hydrolizat białka o małej masie cząsteczkowej, enzymatycznie uzyskany z peptydów tego gruczołu.

Grasica znajduje się za mostkiem, w śródpiersiu, a zbudowana jest z kory, która podzielona jest na zraziki i rdzenia. Dojrzewają w niej komórki odpowiedzialne za odpowiedź odpornościową, komórkową, czyli limfocyty T, zwane również grasicozależnymi. Powstają one w czerwonym szpiku kostnym, po czym wędrują do grasicy, gdzie ulegają namnożeniu. Gdy są już dojrzałe przenoszą się do krwi obwodowej i narządów limfatycznych (węzły chłonne i śledziona), które zasiedlają. Jednak zadaniem gruczołu jest również eliminacja auto reaktywnych limfocytów, czyli tych, które mogłyby zaatakować komórki i tkanki organizmu.

Grasicę zalicza się nie tylko do układu chłonnego, ale również do hormonalnego, gdyż jej komórki rdzenia produkują hormony mające budowę peptydową. Chodzi o:

– tyrozynę, THF (grasiczny czynnik humoralny) i tymulinę (grasiczny czynnik surowiczny), które powodują różnicowanie i dojrzewanie limfocytów T. Pośrednio wpływają również na reakcje związane z odrzuceniem przeszczepu czy obronę przeciw komórkom nowotworowym.

– tymostymulinę, która pobudza wytwarzanie interferonu, a jej niedobór powoduje osłabienie mechanizmów obronnych przeciwko wirusom.

– tymopoetynę I i II, czyli hormonów hamujących przewodzenie impulsów nerwowych miedzy komórkami nerwowymi i mięśniowymi. Ich niedobór powoduje osłabienie i zmniejszenie siły skurczu mięśni szkieletowych, a nadmiar wzrost tej siły.

Ponadto grasica zapobiega rozwojowi alergii, wpływa na zdolności rozrodcze, wzrost oraz metabolizm. Dlatego, gdy jej funkcjonowanie zostanie zaburzone, może dojść do rozwoju wielu chorób, także tych potencjalnie śmiertelnych.

Na funkcjonowanie grasicy wpływ ma przyjmowanie antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, steroidów, picie alkoholu, palenie papierosów, zażywanie narkotyków i stresowe życie. Pod wpływem tych czynników dojść może do patologicznych zmian grasicy, np. do przerostu, również o charakterze nowotworowym.

Przerost grasicy, ze wzmożeniem jej czynności, zwykle jest przyczyną miastenii, jednak może pojawić się także w przebiegu innych chorób, takich jak toczeń układowy, nadczynność tarczycy czy niedokrwistość aplastyczna. Przyczyną rozrostu gruczołu mogą być także nowotwory tj. grasiczak i chłoniaki. Z kolei choroby związane z zanikiem grasicy to zespół di George’a i zespół SCID.



Na funkcjonowanie grasicy wpływ ma przyjmowanie antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, steroidów, picie alkoholu, palenie papierosów, zażywanie narkotyków i stresowe życie. Pod wpływem tych czynników dojść może do patologicznych zmian grasicy, np. do przerostu, również o charakterze nowotworowym.

Przerost grasicy, ze wzmożeniem jej czynności, zwykle jest przyczyną miastenii, jednak może pojawić się także w przebiegu innych chorób, takich jak toczeń układowy, nadczynność tarczycy czy niedokrwistość aplastyczna. Przyczyną rozrostu gruczołu mogą być także nowotwory tj. grasiczak i chłoniaki. Z kolei choroby związane z zanikiem grasicy to zespół di George’a i zespół SCID.

Jednak najważniejszym czynnikiem ograniczającym funkcjonowanie tego gruczołu, który dotyczy każdego człowieka, jest wiek. Grasica rozwija się w życiu płodowym, jako narząd ważący do 15 g występuje u noworodków, natomiast powiększa się do 2-3 roku życia, kiedy osiąga największą wagę 30-40 g. Następnie pozostaje duża do okresu dojrzewania (25 g), po czym, wraz ze wzrostem poziomu hormonów płciowych, na które jest wrażliwa, zaczyna zanikać. U człowieka w wieku 60 lat i więcej waży jedynie kilka gramów.

Niestety system immunologiczny słabnie więc wraz z wiekiem. Powodem tego jest to, że zdolność działania grasicy jest coraz mniejsza, gdyż jej funkcjonalna tkanka przekształca się częściowo w tłuszcz. W 40-50 roku życia istnieje już tylko około 5-10% początkowej ilości jej komórek. Tworzenie się peptyd grasicznych w wieku starszym znaczenie spowalnia.

Z tego względu należy życia zażywać Thym Uvocal plus w kapsułkach, który w Polsce sprzedaje apteka apo-discounter.pl. Preparat zawiera hydrolizat białka o małej masie cząsteczkowej, enzymatycznie uzyskany z peptydów grasicy. Hydroliza jest procesem chemicznym, dzięki której białka są wstępnie rozbijane do peptydów. Zabieg ten poprawia zdecydowanie wchłanianie oraz czas absorpcji. 1 kapsułka oprócz 200 miligramów hydrolizatu białka z hormonów grasicy zawiera również 2,3 miligramów cynku i 10 mikrogramów selenu. Te pierwiastki śladowe są przeciwutleniaczami i jako składniki enzymów biorą udział w wielu procesach przemiany materii.

Thym Uvocal plus wspomaga funkcjonowanie grasicy, która odgrywa decydującą rolę w produkcji białych krwinek w organizmie. Dzięki temu ten suplement diety pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także usprawnić metabolizm i procesy fizjologiczne. Podczas jego stosowania organizm może bardziej efektywnie walczyć z infekcjami, a co za tym idzie zmniejsza się jego podatność na choroby. Do tego wspiera procesy przeciwutleniające i chroniące komórki, szczególnie w sytuacjach wyczerpania i podwyższonego zapotrzebowania na środki odżywcze.

Preparat, który sprzedawany jest w opakowaniu zawierającym 180 kapsułek zażywać mogą osoby powyżej 12 roku życia, w ilości 1-3 kapsułek dziennie. Nie mogą stosować go osoby, które mają alergię na elementy białkowe pochodzenia zwierzęcego. Suplement nie zawiera laktozy i glutenu.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ