Polano Bożonarodzeniowe Świąteczny obiad – zaskocz gości ciekawym menu
Barszcz z uszkami, karp, pierogi, czy kompot z suszu – podczas wigilijnej wieczerzy stawiamy zwykle na klasykę kuchni polskiej. Świąteczne dni to w wielu domach czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy uroczystym obiedzie. Jakimi ciekawymi daniami zaskoczyć w tym roku gości? Podpowiadamy!
Wbrew pozorom nie musimy rezygnować z typowo bożonarodzeniowych: śledzi, karpia, makowca, czy domowej, soczystej szynki. Wystarczy, że postawimy na oryginalne wydania klasycznych potraw. Nieocenionym źródłem kulinarnych inspiracji będzie kolekcja przepisów „Świąteczny obiad”, dostępna na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, w której znajdziemy pomysły zarówno na przystawki, dania główne, jak też na bożonarodzeniowe desery.
Na dobry start – klasyka w nowoczesnym wydaniu
Jeśli podczas świątecznego obiadu planujemy jako przystawkę podać sałatkę, postawmy na warstwową sałatkę śledziową. Tradycyjne śledzie w towarzystwie czerwonych buraków, ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę kiszonych ogórków pod pierzynką ze startego sera, będą idealne na początek spotkania przy świątecznym stole. Nietuzinkową przystawką na ciepło może być peklowana i gotowana na parze szynka, zawinięta w chlebowe ciasto. Tradycyjny świąteczny karp zyska niepowtarzalny smak jeśli podamy go z szarym sosem na bazie czerwonego wina, piwa, śliwkowych powideł i pierniczków!
Makowiec inaczej i odrobina Francji
Elegancki deser to dopełnienie świątecznego obiadu. Miłą odmianą dla tradycyjnego makowca będzie schłodzony warstwowy deser makowy z rodzynkami namoczonymi w likierze pomarańczowym, płatkami migdałowymi i maślanymi bułeczkami zalanymi mlekiem. Jeśli chcemy, aby na naszym stole zagościła słodka rolada podajmy tę we francuskim wydaniu, czyli polano bożonarodzeniowe. Bez mocno czekoladowej, przypominającej wyglądem kawałek drewna rolady „bûche de Noël” Francuzi nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia. To niezwykle dekoracyjne ciasto na pewno spodoba się naszym gościom.
Podano do stołu
Istotnym elementem świątecznego obiadu jest nie tylko samo menu, ale także sposób podania potraw. Dzięki odpowiednio przemyślanym pomysłom na serwowanie dań możemy zrobić wrażenie na naszych gościach. Warstwową sałatkę śledziową, zamiast podawać w jednej, dużej misce, przygotujmy w formie przekąsek typu finger food w mini słoiczkach, przewiązanych czerwoną wstążeczką.
Brzegi szklanek, w których podamy deser makowy zamoczmy w soku z cytryny i udekorujmy cukrem – naczynie na deser będzie wyglądało, jakby było oszronione. Z kolei polano bożonarodzeniowe podajmy na desce, przybranej gałązkami świerkowymi, a samo ciasto oprószmy cukrem pudrem – będzie wyglądało niczym kawałek drewna przyniesiony z lasu i sam w sobie stanowić będzie element dekoracji świątecznego stołu.
POLANO BOŻONARODZENIOWE
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI – BISZKOPT
· 5 jajek
· 200 g mąki pszennej tortowej
· 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 szczypta soli
· 230 g cukru
· 65 likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu
· 35 g wody do nasączenia biszkoptu
KREM
· 170 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao pokrojonej na kawałki)
· 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
· 60 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA – BISZKOPT
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Oddzielić białka od żółtek, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką, odstawić.
2 Blachę (ok. 45 x 37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Oddzielić białka od żółtek, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką, odstawić.
2 Blachę (ok. 45 x 37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
3 Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 5 min./ obr. 3,5 lub do momentu aż piana będzie sztywna.
4 Dodać cukier, wymieszać 1 min./ obr. 1,5.
5 Dodać żółtka, wymieszać 1 min./ obr. 1,5, zdjąć motylek.
6 Wymieszać 2 min./ obr. 2, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
7 Ciasto wyłożyć na blachę, piec 16 min (18o °C ), następnie odstawić na 5 minut. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej likier i wodę. Biszkopt nasączyć likierem wymieszanym z wodą, a następnie zwinąć razem z papierem w roladę wzdłuż dłuższego boku.
KREM
8 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/ obr. 8.
9 Dodać masło i cukier puder, podgrzać 6 min./ 90°C / obr. 1,5. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
10 Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, usunąć papier. Biszkopt posmarować 1/3 kremu i zwinąć ponownie w roladę, przenieść na podłużny talerz. Odkroić ukośnie jeden koniec o długości 5 cm i umieścić go na wierzchu rolady.
11 Pozostałym kremem posmarować roladę, widelcem utworzyć linie tak, aby przypominały korę. Ciasto posypać cukrem pudrem.
12 Polano bożonarodzeniowe podawać jako deser.