Agnieszka Kaczorowska szczerze o swoim pomyśle na życie – „Przyjemne rzeczy, to dla mnie za mało”



Jesienna słota, krótkie dni i niskie temperatury powodują, że brakuje nam chęci do działania i jedyne, o czym marzymy to nie wychodzić z łóżka przez cały dzień. Co zrobić, aby złapać jesienną równowagę i nie dać się niesprzyjającej aurze? Zapytaliśmy Agnieszkę Kaczorowską – aktorkę, tancerkę, założycielkę szkoły tańca − kobietę, która codziennie żyje na najwyższych obrotach.

Redakcja: Jaka jest Twoja recepta na szczęście?

Agnieszka Kaczorowska: Moja recepta na szczęście jest bardzo prosta. Zawsze trzeba działać tak, aby połączyć przyjemne z pożytecznym. Zawodowo powinniśmy robić to co kochamy, wtedy praca staje się pasją, dzięki której można realizować cele i marzenia, otaczać się ludźmi którzy nam sprzyjają i zawsze znaleźć czas dla siebie i swoich najbliższych. Celebrować intymne chwile z najbliższą osobą i kochać siebie!

R: Jak znajdujesz czas, aby wywiązywać się ze wszystkich Twoich zobowiązań? Możesz nam zdra-dzić swoje sposoby?

A.K.: Najważniejsza jest dobra organizacja. Od dziecka robiłam kilka rzeczy jednocześnie, szkoła, treningi taneczne, praca na planie, dzięki czemu nauczyłam się znakomicie organizować swój czas. Teraz, kiedy prowadzę własny biznes – szkołę tańca – ta organizacja jest jeszcze ważniejsza.

Muszę mieć bardziej holistyczne podejście, bo odpowiadam nie tylko za siebie, ale także za moich pracowników i współpracowników. Działania muszę planować tak, aby nie wprowadzać chaosu. Nauczyłam się delegować obowiązki, współpracować z ludźmi i ufać moim współpracownikom. To ważne, szczególnie teraz kiedy jesień i smutna listopadowa pogoda powoduje, że nie mamy energii i zapału do pracy. Dlatego staram się łapać tę jesienną równowagę każdego dnia i zarażać nią innych.

R: Aktywnie działasz na wielu polach zawodowych, jesteś tancerką, aktorką, prezenterką, a nie-dawno otworzyłaś własną szkołę tańca – skąd bierzesz energię na to wszystko?

A.K.: To wszystko wynika z tego, że kocham to, co robię oraz realizuję cele, które sobie wyznaczam jeden po drugim. Mam duże wsparcie w najbliższych, o których także sama bardzo dbam. To sprawia, że w moim życiu panuje równowaga i życiowy balans. Potrafię stworzyć wyraźny podział czasu, na ten, w którym pracuję i w którym odpoczywam, i dbam o relacje z bliskimi.

R: Znajdujesz czas na odpoczynek?

A.K.: Oczywiście! To niezwykle ważne, żeby znaleźć na niego czas. Trzeba tak ułożyć codzienne zadania, żeby zaplanować także tę chwilę dla siebie. Może to być wieczorna relaksująca kąpiel, masaż w SPA, randka z ukochanym czy kubek pysznej kawy zbożowej i książka oraz ciepły kocyk. Polecam szczególnie to ostatnie, ja wybieram popularną kawę Inkę z dodatkiem magnezu − pysznie smakuje, a dodatkowo, dzięki zwiększonej ilości magnezu, zmniejsza uczucie zmęczenia 🙂

R: Twój codzienny nawał obowiązków powoduje, że żyjesz w ciągłym biegu. Możesz nam opowie-dzieć jak wygląda Twoje codzienne odżywianie? Czy dbasz o to, aby Twoja dieta była zbilansowa-na?

A.K.: Dieta, tak jak odpoczynek, to podstawa dobrego samopoczucia i efektywności podczas całego dnia. Dbam o to, aby była odpowiednio zbilansowana i pełnowartościowa. Unikam pustych, niezdrowych kalorii oraz fastfoodów. Staram się, aby w każdym posiłku znalazły się warzywa i zdrowe węglowodany. Nie zapominam też o błonniku, dlatego często piję Inkę właśnie z błonnikiem.

Oczywiście czasami mam też ochotę rozpieścić się odrobiną słodyczy (śmiech). Wtedy sięgam po czekoladę i nie odmawiam sobie takiej małej przyjemności − kubek pysznej Inki i coś słodkiego, to mój sposób na walkę z jesienną chandrą.




Zapraszamy do wykonania ulubionych przepisów Agnieszki Kaczorowskiej na rozgrzewające i dodające energię kawy.

1.Czekoladowy duet

Składniki:

• 2 łyżeczki Inki Magne
• 200 ml mleka
• 5 kostek czekolady mlecznej
• 5 kostek białej czekolady
• 1 łyżeczka soku z granatu
• 1 łyżka pestek granatu
• Bita śmietana

Przygotowanie

W rondelku zagotowujemy mleko. Gdy mleko będzie się ogrzewać, ścieramy na tarce o drobnych oczkach kostki białej i mlecznej czekolady. Dodajemy je do zagotowanego mleka i delikatnie mieszamy czekając aż się rozpuszczą. Tak przygotowanym czekoladowym mlekiem zalewamy dwie łyżeczki Inki Magne. Dodajemy łyżeczkę soku z granatu i energicznie mieszamy. Na wierzch kawy dodajemy bitą śmietanę i obsypujemy ją pestkami granatu.

2.Pyszność z pomarańczą

Składniki:

• 2 łyżeczki Inka Błonnik
• 150 ml mleka
• 2 łyżki sera mascarpone
• pół łyżeczki mielonego kardamonu
• pół łyżeczki mielonego imbiru
• 2 łyżeczki miodu
• skórka starta z pomarańczy

Przygotowanie:

Serek mascarpone z miodem energicznie zamieszaj w miseczce. Do gotowej masy dodaj mielony kardamon i imbir. Odstaw do lodówki. Zagotuj mleko i zalej nim dwie łyżeczki kawy Inka Błonnik. Gdy kawa będzie letnia, dodaj do niej zrobiony krem. Zmiksuj całość. Gotową kawę udekoruj na wierzchu startą skórką z pomarańczy.

3. Korzenna bajka

Składniki:

• 2 łyżeczki Inka Wapń i Witaminy
• 200 ml mleka migdałowego
• Pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
• Pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
• 1 łyżeczka kakao
• Szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
• Szczypta sproszkowanego anyżu (opcjonalnie)
• 2 pierniczki
• bita śmietana

Przygotowanie:

Imbir, gałkę muszkatołową, kakao, anyż i cynamon dokładnie mieszamy z 2 łyżeczkami Inki Wapń i Witaminy. Mleko migdałowe przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Następnie zalewamy nim wymieszane w kubeczku suche składniki. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Na górę kawy kładziemy delikatną i kremową bitą śmietaną. W dłoniach rozgniatamy pierniczki, którymi udekorujemy bitą śmietanę.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ