Aromatyczny wigilijny barszcz czerwony
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki:
– głowy karpia 2 szt.
– marchew 3 szt.
– pietruszka 2 szt.
– średni seler ½
– mały por 1 szt.
– średni burak 5 szt.
– liść laurowy 3 szt.
– ziele angielskie 10 szt.
– czosnek 1 główka
– woda 3l
– sól, pieprz, majeranek, cukier, przyprawa w płynie i ocet do smaku
Wykonanie:
Głowy karpia dokładnie umyć i usunąć skrzela. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i trzy pokrojone buraki. Dodać również głowy od karpia i wszystkie przyprawy do smaku oprócz czosnku, majeranku i octu. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez około 1, 5 godziny.
Na koniec dodać ocet, dodać pozostałe dwa buraki pokrojone w plastry, oraz majeranek i pokrojony czosnek. Barszcz odstawić na 10-15 minut, żeby czosnek i majeranek uwolniły swój aromat i smak.
Przed podaniem odcedzić na sicie. Ważne jest, aby po dodaniu na końcu buraków, barszczu już nie zagotowywać. Pozwoli to na utrzymanie pięknego koloru.
Barszcz wigilijny, jak mówi tradycja, podawać z uszkami lub z fasolą „Jaś”, albo po prostu popijać nim pyszne pierogi.
Smacznego!