Pszczoły zadbają o nasze zdrowie



Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o wiele więcej, niż tylko miód czy zapylone kwiaty. „Tego, co one robią, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk”, jak mówi prof. Ryszard Czarnecki.

W trakcie wytwarzania przez pszczoły/robotnice miodu, powstaje oprócz pyłku kwiatowego, także mniej znana, ale bardziej odżywcza substancja, zwana pierzgą. Ma znacznie bogatszy skład i wysoką przyswajalność (na poziomie 80 %, podczas gdy pyłek pszczeli tylko ok. 20%). Pierzga pszczela posiada silne właściwości odżywcze, przeciwbakteryjne, neutralizujące wolne rodniki, immunostymulujące oraz przeciwnowotworowe.

Formuła życia.
Pierzga pszczela nazywana jest formułą życia, gdyż zawiera: praktycznie wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H), 28 aminokwasów i białko (ponad 20%), węglowodany (25-35%), kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy, mikro i makroelementy, przeciwutleniacze i enzymy.

Skoncentrowana forma.
Najsilniejszą w działaniu formą tej substancji jest suplement diety Bee Pearl, czyli ekstrakt, który wyprodukowano w proporcji 20:1. Oznacza to, że z 20 kg czystej pierzgi powstaje 1 kg koncentratu, o znacznie silniejszych właściwościach. Proces produkcji przeprowadzany jest w takich samych warunkach, jakie panują w ulu, w stałej temperaturze 35 st.C. Jest to produkt całkowicie naturalny, który zastępuje garść witamin. Nie zawiera żadnych chemicznych wypełniaczy, ani dodatków, które przyjmujemy w syntetycznie wytworzonych suplementach.

Liofilizacja zachowuje wartości odżywcze.
Jest to jedyny dostępny na rynku koncentrat tego produktu, który powstaje w procesie liofilizacji, czyli suszenia próżniowego. Jest to jedna z najdroższych metod przetwarzania produktów, która pozwala na zachowanie pełnej wartości odżywczej i biologicznej oraz struktury komórkowej. Zatem witaminy, enzymy, białka i sole mineralne pozostają w nienaruszonym stanie. Liofilizaty są silnie higroskopijne, bardzo dobrze się rozpuszczają i łatwo wchłaniają do organizmu.

Czyste tereny północnej Europy.
Zdarza się, iż pierzga pochodzi z terenów uprzemysłowionych, gdzie również często można spotkać pszczoły. Niestety wówczas może zawierać metale ciężkie, które w oczywisty sposób szkodzą zamiast leczyć. Dlatego pierzga wykorzystywana do produkcji Bee Pearl pochodzi z ekologicznych pasiek, które znajdują się na nieuprzemysłowionym terenie Europy północno-wschodniej.




Zastosowanie pierzgi pszczelej.
Dzięki bogatemu składowi, jak i przyswajalności na poziomie ponad 80%, ekstrakt pierzgi:

1. Zapobiega infekcjom (przeziębieniu, grypie), gdyż wspomaga ochronę immunologiczną organizmu, odpowiednio odżywiając go. Zwiększa funkcje antywirusowe i przeciwbakteryjne. Jest to ważne szczególnie w okresach przejściowych, które sprzyjają różnego rodzaju chorobom. Dolegliwości te wiążą się z ryzykiem powikłań i długim okresem rekonwalescencji (dochodzenia do siebie po przebytej chorobie). Przy dobrej kondycji odpornościowej organizmu rzadziej chorujemy, a jeżeli już, to choroby przechodzimy lżej.

2. Pomaga w regeneracji po operacjach i chorobach, które wymagają leczenia kortykosteroidami i immunosupresantami. Wspomaga usuwanie toksyn i oczyszczanie wątroby, również w przypadku WZW czy zatrucia alkoholowego.

3. Zalecany jest po antybiotykoterapiach, które zaburzają naturalną florę bakteryjną. Dzięki kwasowi mlekowemu regeneruje przewód pokarmowy i wspomaga odbudowę flory bakteryjnej.

4. Przeciwdziała anemii, gdyż zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza.

5. Ma działanie antynowotworowe, ze względu na zawartość polifenoli, które pochodzą z pyłków brzozy i topoli, rosnących nieopodal pasiek. Działanie to potwierdzają badania przeprowadzone przy Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku.

6. Wzmacnia system nerwowy, w stanach depresyjnych (szczególnie teraz przy krótkim dniu, a długiej nocy), przemęczenia psychicznego (przepracowanie, stres), przy intensywnym wysiłku umysłowym (poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia).

7. Wspomaga serce i układ krwionośny: zapobiega miażdżycy (reguluje poziom cholesterolu i ogranicza ilość lipidów), jak i kruchliwości naczyń krwionośnych, wzmacnia po zawale.

8. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy: zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy czy biegunkom, a także łagodzi ich objawy.

9. Reguluje przemianę materii, dlatego polecany jest osobom, które walczą z nadwagą.

10. Łagodzi reakcje alergiczne, warto więc rozpocząć stosowanie pierzgi przed okresem pylenia.

11. Regeneruje skórę i poprawia jej elastyczność, jest zalecany w przypadku egzemy czy łuszczycy.

Warto o tym pamiętać, kiedy następnym razem będziemy odganiać od siebie „te natrętne pszczoły”, gdyż dostajemy od nich naprawdę dużo dobrego!

Więcej informacji http://beepearl.pl/

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ