Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu



Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie oraz warzywa i owoce, typowe dla schyłku lata, to nieograniczone źródło kulinarnych inspiracji.

Ciepła paleta jesiennych barw może pokolorować również nasze codzienne menu, jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie dwóch najważniejszych sezonowych smakołyków – marchewki i dyni.

Kolor pomarańczowy symbolizuje energiczność, dynamizm i radość, które są tak pożądane, zwłaszcza u progu zimy. Kolor ten w dużej mierze pobudza także nasz apetyt. Jeśli do tych zalet dodamy jeszcze przepyszny smak dań przygotowanych na bazie dyni czy marchewki, okaże się, że pomarańczowe przysmaki to idealna propozycja na jesienną szarugę.

 

Marchewkowe pole

Największa ilość witamin oraz cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów znajduje się w surowych warzywach. Marchewka została wprost stworzona do tego, by chrupać ją tak na drugie śniadanie, jak i podczas domowych seansów filmowych czy spotkań w gronie znajomych.

Dawniej traktowana jedynie jako dodatek do zup, dziś stanowi jeden z najmodniejszych smaków. Marchewkowe ciasto, budyń, kisiel, hummus, koktajl, chłodnik, chleb, sos, a nawet pasztet, to zaledwie wierzchołek góry lodowej.  Warzywo to coraz częściej staje się również dopełnieniem najbardziej znanych produktów spożywczych. Na półkach sklepowych znaleźć możemy takie rarytasy, jak np. marchewkowo-owocowe jogurty Vita-Minki.

Kulinaria Smacznie, zdrowo, pomarańczowo (4)




– Marchewka doskonale smakuje w zestawieniu z owocami. Kompozycje z dodatkiem soczystego jabłka, słodkiego banana i aromatycznej brzoskwini z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Vita-Minki cechują się także czystą etykietą i najwyższą jakością składników – mówi Łukasz Kalinowski, wiceprezes OSM Piątnica.

Co zyskujemy dzięki włączeniu do codziennej diety marchewkowych specjałów? Przede wszystkim dużą dawkę beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na wzrok, odporność i chroni przed powstawaniem wolnych rodników. Ponadto pomarańczowe przysmaki dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych witamin (C, A, K, B6, E) oraz wapnia.

Kulinaria Smacznie, zdrowo, pomarańczowo (3)

Dyniowe pyszności

Nie sposób przejść obojętnie obok intensywnie pomarańczowych dyń, zdobiących jesienne grządki i stragany. Ich gabaryty sprawiają, że zaopatrując się zaledwie w jeden egzemplarz możemy przyrządzić nie jedną, a co najmniej kilka różnych potraw. Dlatego jeszcze przed samym zakupem dobrze jest poszukać inspirujących przepisów, które pozwolą nam wyczarować menu spod znaku dyni.

Apetyczną propozycją obiadową są kremowe zupy, zabielone gęstą śmietaną np. Śmietaną 18% z Piątnicy.Z pomocą Śmietanki 42% wyczarujemy z kolei nadzienie do kruchej tarty, która w zależności od przypraw i dodatków stanie się słodka (cynamon, imbir, pomarańcza, cukier, wanilia)  lub wytrawna (curry, papryka słodka, pieprz, chili). Jesień nie może przeminąć także bez chociażby kilku dyniowych wypieków – muffinek, ciast lub ciasteczek.

Dynia doskonale sprawdza się również w formie przetworów. Z jej miąższu, doprawionego goździkami i cynamonem, wyczarujemy przepyszny dżem, który uzupełni smak domowych słodkości oraz aromatycznych i rozgrzewających herbat.

Gotowanie w optymistycznych barwach to idealny sposób na wprowadzenie do codziennego menu smaków, które odczarują jesień i pozytywnie zaskoczą wszystkich domowników.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ