Egzotyczna medycyna – czego możemy się nauczyć od Marokańczyków?



Typowy marokański suk – gwarne targowisko, na którym przekrzykujący się sprzedawcy zachęcają do zakupów przechadzających się turystów. A kupić można tam niemal wszystko. Na półkach jednego ze straganów w bocznej uliczce, tuż obok słoików z maściami, buteleczek z olejkami i wiązanek aromatycznych ziół, suszą się skóry jaszczurek i zwisają skorupy żółwi.

Czy to kolejny sklep z pamiątkami? Nie, to… apteka. Wśród wielu nietypowych rzeczy można w niej znaleźć kilka prawdziwych skarbów, na przykład proszek z nopalu, olej z czarnuszki i spożywczy olej arganowy. Te naturalne specyfiki, które pomogą zadbać o zdrowie, są dziś dostępne także w Polsce.

 

Nie od dziś wiadomo, że Marokańczycy mają wiele sposobów na to, by za pomocą tego, co daje im natura, zadbać nie tylko o urodę, ale i o zdrowie. Tradycyjne berberyjskie apteki oferują specyfiki na niemal wszystkie schorzenia świata. Te na nieszczęśliwą miłość lepiej traktować z przymrużeniem oka, ale warto przyjrzeć się bliżej na przykład naturalnym produktom wzmacniającym odporność czy wspomagającym profilaktykę. Dla których zrobić miejsce w naszej domowej apteczce?

Moc zaklęta w kaktusie – NOPAL

Tajemniczo brzmiący nopal to gatunek pustynnego kaktusa, należący do rodziny opuncji. Ta znana od wieków roślina cieszy się dużą popularnością nie tylko w Afryce. Czemu ją zawdzięcza? – Sprzedawany w formie proszku nopal stanowi doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej – dzięki niemu łatwiej będzie nam zrzucić zbędne kilogramy. Jest on cennym źródłem błonnika pokarmowego, który nie zwiększając wartości energetycznej posiłku wywołuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Jego zaletą jest też to, że wspomaga metabolizm tłuszczów i ogranicza ich wchłanianie – mówi Ewa Mazurkiewicz, farmaceuta ze sklepu internetowego MarokoSklep.com.

Ten specyfik od wieków spożywają mieszkańcy okolic Meksyku, gdzie do dziś odnotowuje się bardzo niską liczbę zachorowań na cukrzycę. Dlatego proszek z nopalu jest zalecany diabetykom i osobom zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem glukozy i cholesterolu we krwi. Produkt ten nie tylko pomaga utrzymać je w ryzach, ale też oczyszcza organizm z toksyn, szkodliwych produktów fermentacji, złogów jelitowych i karcynogenów, zapobiegając ich przenikaniu do krwiobiegu. Dzięki naturalnym związkom bioaktywnym wspomaga także naszą odporność. – Panie zmagające się ze „skórką pomarańczową” ucieszy natomiast to, że zwiększa on również pochłanianie wody z komórek, dzięki czemu obkurcza cellulit i sprawia, że jest on mniej widoczny – dodaje Ewa Mazurkiewicz z MarokoSklep.com.

modanaurode.pl Proszek z nopalu



Płynne złoto faraonów czyli olej z nasion czarnuszki

„Czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci” – do dziś powtarzają Arabowie. Nic więc dziwnego, że tłoczony na zimno z nasion roślin rosnących w Maroku olej jest nazywany płynnym złotem faraonów. Ma on nie tylko właściwości pielęgnacyjne, ale też prozdrowotne. – Olej ten w 85% zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy o właściwościach przeciwzapalnych – tłumaczy Ewa Mazurkiewicz z MarokoSklep.com.

– Jest polecany w szczególności w sezonie przeziębień, ponieważ dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów pomaga wzmocnić odporność, a także łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych – dodaje. Olej z nasion czarnuszki pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi, a zawarte w nim naturalne związki czynne wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Produkt ten wspomaga też oczyszczanie dróg moczowych z toksyn i złogów. Ten specyfik sprawdza się także u osób, które zmagają się z trądzikiem, wypadaniem włosów i opryszczką.

modanaurode.pl Olej z czarnuszki

Spożywczy olej arganowy

Wiele słyszymy o pielęgnacyjnych właściwościach kosmetycznego oleju arganowego. Warto jednak wiedzieć, że ten specyfik występuje również pod postacią spożywczą.

– Powstaje on z nasion drzew arganowych, które rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka. Ten rejon został w 1998 r. wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO – mówi Ewa Mazurkiewicz z MarokoSklep.com. Spożywczy olej arganowy składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych – oleinowego i linolowego, posiada też dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.

Ma silne działanie przeciwzapalne, podnosi odporność organizmu i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza także ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia, funkcjonowanie komórek wątroby, nerek oraz układu nerwowego.

Zawarte w nim sterole roślinne działają ochronnie i regenerują komórki naszych organizmów. Jego zaletą są ponadto walory smakowe doceniane przez szefów kuchni najlepszych restauracji.

Niezależnie od tego, czy kupujemy egzotyczny kosmetyk czy inny preparat, pamiętajmy o tym, by zawsze dokładnie przeanalizować jego skład i sprawdzić, czy posiada wymagane certyfikaty. Zwróćmy również uwagę na faktyczny kraj pochodzenia produktu – jeśli wiemy, że jest on wytwarzany w konkretnym miejscu na świecie, powinien właśnie tam zostać zapakowany i bezpośrednio stamtąd przywieziony. Dzięki temu będziemy pewni, że wybrany specyfik jest oryginalny i ma wszystkie cenne właściwości.

modanaurode.pl Olej arganowy spozywczy

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ