Jak przyspieszyć naturalną regenerację wątroby?



Wątroba jest ważnym organem, w którym mają miejsce przemiana składników dostarczanych z pożywieniem i oddzielenie ich od groźnych dla zdrowia i życia toksyn. Jest to też narząd zdolny do regeneracji. Jak ją przyspieszyć?

 

Na pomoc wątrobie

Pomimo faktu, że wątroba jest narządem w ciele człowieka, który jako jedyny może się zregenerować samodzielnie, to zdolność ta jest ograniczana przez nas poprzez prowadzenie złej diety, brak aktywności fizycznej czy też nałogi. Aby wątroba mogła prawidłowo funkcjonować i regenerować się, trzeba ją wspomóc. Zalecany jest detoks dla oczyszczenia jej z toksyn. W przeciwnym wypadku wątroba przestanie produkować aminokwasy zapewniające prawidłowe działanie organizmu.

Elementem budulcowym błony komórkowej wątroby są lipidy, czyli tłuszcze pełniące ważną funkcję w organizmie. Właściwie są to fosfolipidy odgrywające kluczową rolę w funkcjonowaniu płynności błony biologicznej narządu, która wpływa na prawidłowe działanie enzymów, przekaźników i receptorów.

Błona ta, a więc i fosfolipidy, chroni ważne elementy znajdujące się wewnątrz komórek wątroby przed środowiskiem zewnętrznym. Jeśli uszkodzona jest błona komórkowa, wątroba nie ma pełnej możliwości regeneracji. Można je jednak przywrócić, stosując odpowiednie preparaty roślinne.



Co jest ratunkiem dla wątroby?

Istnieje wiele środków farmaceutycznych pochodzenia naturalnego, które mają dobroczynny wpływ na wątrobę. W ich składzie warto szukać między innymi ostropestu plamistego (silibum marianum). To substancja roślinna stosowana w różnorodnych schorzeniach tego organu, która zawiera sylimarynę wykazującą działanie ochronne dla komórek wątroby. Dzięki niej błona komórkowa organu ulega stabilizacji i uszczelnieniu, co utrudnia przenikanie substancji toksycznych do wnętrza komórek wątrobowych, tzw. hepatocytów. Ostropest zaleca się jako leczenie wspomagające w przypadku:

  • toksyczno-metabolicznego uszkodzenia wątroby,
  • niestrawności.
  • Uwaga! Ostropest może wywierać wpływ na aktywność wątrobowych enzymów mikrosomalnych, przez co niektóre leki mogą nie działać prawidłowo.

Kolejnym związkiem, który pomoże w naturalnej regeneracji wątroby, są fosfolipidy sojowe, czyli związki pozyskiwane z nasion soi. Podawane pacjentom z uszkodzoną wątrobą przedostają się do niej i wbudowują się w błony komórek. Innymi słowy uzupełniają ubytki powstałe wskutek procesu chorobowego i obniżenia wrażliwości hepatocytów na czynniki działające na wątrobę destrukcyjnie.

Niestety, z uwagi na zawartość oleju sojowego w fosfolipidach sojowych, nie wszyscy mogą je używać z uwagi na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Dotyczy to osób ze stwierdzoną nadwrażliwością na soję.

Karchoczy ratunkiem

Ratunkiem dla wątroby mogą być karczochy. Powinny być wprowadzone do codziennej diety wszystkich osób mających problem z tym organem. Ma to związek z tym, że karczoch zwyczajny jest rośliną zawierającą cynarynę, która pobudza wydzielanie żółci przez wątrobę.

Zwiększona ilość żółci w parze z ułatwionym przepływem tej substancji powoduje, że organizm lepiej trawi. Dla wątroby najkorzystniej byłoby połączyć cynarynę z karczochów z ostropestem lub fosfolipidami sojowymi, aby wzajemnie uzupełnić ich unikalne właściwości.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ