Białe zęby na czas



Choć do Świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostał jeszcze miesiąc, to wielkie przygotowania warto rozpocząć już teraz.

Wybór kreacji, czy lista zakupów to nie jedyne, na czym skupiamy uwagę. Aby mieć pewność, że nasz uśmiech również będzie błyszczał zacznij nad nim pracować od dziś.

Na rynku dostępnych jest wiele metod wybielania. Decydując się na taki zabieg, musimy pamiętać, aby zęby były w idealnym stanie. W tym celu należy omówić szczegóły ze swoim dentystą, z pewnością pomoże on również w doborze rodzaju wybielania. Choć niekiedy ceny w gabinetach dentystycznych mogą zaskoczyć, nie warto robić nic na własną rękę. Tak zwane „domowe sposoby” krążące po internecie nie są ani efektywne, a co ważniejsze – nie są bezpieczne.

– Największą popularnością cieszą się soda i sok z cytryny. Niewiele osób jest jednak świadomych tego, że niszczą one szkliwo zębów. W ten sposób nie tylko nie uzyskamy oczekiwanego rezultatu, ale możemy również przysporzyć sobie wiele szkód – mówi dr.hab. n. med. Piotr Fudalej, University of Bern.



Krok po kroku

Cały proces trzeba rozpocząć trochę wcześniej, nie zostawiajmy wszystkiego na ostatni moment. Panuje błędne przekonanie, że kilka chwil w gabinecie nie wystarcza. Do utrwalenia efektów wybielania niezbędne jest przestrzeganie tzw. „białej diety”. Przez pierwsze dwie godziny po zabiegu w menu pozostaje wyłącznie woda mineralna. Dopiero po tym czasie możemy włączyć kilka kolejnych produktów. W grę wchodzą jednak tylko te pozbawione barwników.

– Po zabiegu szkliwo jest szczególnie podatne na wchłanianie kolorowych substancji, dlatego w menu powinny pojawić się wyłącznie niebarwiące produkty. W zamian skupmy się na mleku, jogurtach oraz serach. Zawierają one spore pokłady wapnia, który buduje zęby – radzi dr.hab. n. med. Piotr Fudalej. W lodówce mogą znaleźć się też: drób, ryby oraz banany. Do jadłospisu włączmy tez ryż, białe pieczywo czy białko z jajek.

Piękny uśmiech wymaga wyrzeczeń

Po wybielaniu zdecydowanie należy ograniczyć kawę, herbatę, alkohole, jak również soki i napoje gazowane. Chcąc cieszyć się wymarzonym uśmiechem na długo zapomnijmy także o papierosach. Powodują one bardzo ciężkie do usunięcia przebarwienia. Do swojego kalendarza należy natomiast wpisać regularne wizyty u stomatologa. Efekt zabiegu utrzymamy także stosując pasty zawierające większe ilości fluoru. Zazwyczaj oznaczone są jako produkty wybielające, mogą one jednak wyłącznie podtrzymać kolor rozjaśnionych zębów.

Pomimo że śnieżnobiałe zęby kojarzone są ze zdrowiem, w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Kolor uzębienia ma bowiem niewiele wspólnego z jego faktycznym stanem. Obraz uśmiechu z pierwszych stron gazet wygląda jednak niezwykle estetycznie oraz odmładza. Należy również pamiętać, że wynik wybielania zależy od kilku istotnych czynników – jak właściwości szkliwa czy przebarwienia. Dlatego nierzadko efekt końcowy mija się z naszymi wyobrażeniami

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ