Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów



Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni odporność i przyczyni się do zachowania mocnych, zdrowych zębów. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Poniżej przepis na pyszny i bogaty odżywczo koktajl idealny na jesienne dni.

Składniki:

– 1 duże jabłko
– 1 duża pomarańcza
– ¼ melona
– 1 łyżeczka miodu
– 1 cm kawałek świeżego imbiru
– 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego lub sojowego)
– 1 szczypta cynamonu i kurkumy

Sposób przygotowania:

Jabłko dokładnie umyć i pokroić na kawałki, pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, melona obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić wszystko do blendera dodać miód, mleko roślinne, cynamon i kurkumę. Zmiksować wszystko na gładką masę. Przelać koktajl do szklanki i cieszyć się jego pysznym smakiem.

Warto wiedzieć: Wybrane składniki koktajlu komponują się nie tylko w smaczny, ale także zdrowy, funkcjonalny napój pełen wartości odżywczych




– Pomarańcza – jednym z najbardziej znaczących składników pomarańczy jest witamina C, która jest kluczowa dla wielu funkcji organizmu, w tym dla wspierania odporności i procesu gojenia się ran. Witamina C, obecna w pomarańczach, jest silnym antyoksydantem, który pomaga w neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ wolne rodniki mogą przyczyniać się do rozwoju różnych stanów zapalnych i chorób, w tym próchnicy i zapalenia dziąseł. Badania wykazały, że pomarańcze zawierają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które mogą hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za te schorzenia jamy ustnej. Ponadto, pomarańcze są bogatym źródłem innych składników odżywczych, takich jak beta-karoten, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, oraz minerały takie jak potas, oraz związki polifenolowe, które mają właściwości antyoksydacyjne. Flawonoidy zawarte w białej części skórki i błonkach rozdzielających cząstki owocu wzmacniają działanie witaminy C, co sprawia, że jest ona lepiej przyswajalna przez organizm niż jej syntetyczny odpowiednik. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym, pomarańcze mogą być cennym dodatkiem do diety, wspomagającym walkę z bakteriami odpowiedzialnymi za próchnicę i zapalenie dziąseł.

– Imbir – ma działanie rozgrzewające, pobudzające i przeciwwirusowe, które pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia. Imbir zawiera też związki, które hamują aktywność enzymów niszczących szkliwo zębów.
– Miód – ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i łagodzące. Miód jest też źródłem łatwo przyswajalnej energii i składników odżywczych.
– Jabłko – zawiera pektynę, która pomaga oczyszczać zęby z resztek jedzenia i bakterii. Jabłko jest też źródłem witaminy C.

Picie świeżych koktajli jest świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Chcąc chronić zęby przed kwasowym działaniem pomarańczy i miodu, koktajl najlepiej wypić przez słomkę, aby ograniczyć kontakt płynu ze szkliwem. Ważne jest, aby nie myć zębów bezpośrednio po piciu koktajlu, ponieważ kwasowość zawartych w napoju składników może osłabić szkliwo i spowodować nadwrażliwość. Aby dodatkowo chronić zęby przed kwasowym działaniem tych składników, warto po wypiciu koktajlu przepłukać usta wodą lub napić się herbaty zielonej. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

Aromatyczne, kolorowe koktajle mogą dostarczyć wiele istotnych dla zdrowia składników, dobrze jest poeksperymentować z różnymi smakami i kolorami, aby znaleźć swój ulubiony napój. Jesienne koktajle mają wiele zalet, warto więc wprowadzić je do codziennej diety i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ