Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety



Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie i owoce morza, nierafinowane oleje roślinne, orzechy. Jak sama nazwa wskazuje, są one konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Rosnąca popularność suplementów diety wiąże się ze wzrostem świadomości zdrowotnej oraz chęci zadbania o własne zdrowie. Suplementy pełnią rolę uzupełniającą oraz wspierającą prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale w żadnym wypadku nie mogą zastąpić zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Jednak odpowiednio dobrane, wysokiej jakości preparaty pozwalają uzupełnić wszystkie niezbędne składniki i dzięki temu przyczynić się do poprawy zdrowia, kondycji oraz wyglądu zewnętrznego, wspierając naturalne procesy zachodzące w naszym ciele.

Do kwasów omega-3 zaliczamy kwas DHA (dokozaheksaenowy), kwas EPA (eikozapentaenowy) oraz kwas alfa-linolenowy (ALA). Odpowiadają one za wiele kluczowych funkcji, od wspomagania pracy serca i układu krążenia, wspomagania mózgu oraz układu nerwowego, wspierania odporności, obniżania poziomu „złego cholesterolu”, aż do łagodzenia stanów zapalnych i alergicznych czy utrzymania zdrowych kości oraz stawów. Na preparaty z kwasami omega-3 powinny uważać osoby nadwrażliwe lub uczulone na składniki danego produktu. Pacjenci, którzy cierpią na hemofilię, przyjmują leki przeciwzakrzepowe, kobiety ciężarne lub karmiące piersią, powinni skonsultować możliwość stosowania suplementu z lekarzem.



Wszystkie nasze suplementy od momentu koncepcji wytwarzamy sami, a procedury chronione są patentami. Proces estryfikacji kwasów tłuszczowych to złożona, wieloetapowa procedura, dzięki której z oleju uzyskujemy ultraczystą formę bioestrów. Z kolei postbiotyczna biomasa drożdży Yarrowia lipolytica powstaje w procesie, który w bardzo dużym uproszczeniu polega najpierw na namnażaniu i wzroście biomasy drożdżowej, podczas którego jest ona wzbogacana minerałami, a następnie na dezintegracji komórek drożdżowych. Uzyskana w ten sposób formuła postbiotyczna wzbogacona jest o cenne minerały, jak chrom i selen, który w naszych produktach związany jest ze strukturami komórek drożdży, będąc najbezpieczniejszą i najskuteczniejszą formą tych pierwiastków wśród suplementów mineralnych dostępnych na rynku – mówi dr inż. Aleksandra Smolczyk, kierowniczka ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

PostVital to autorska, innowacyjna linia preparatów postbiotycznych, które są najnowszą grupą wśród immunostymulantów. Formuły suplementów diety oparte są na unikalnych właściwościach biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, o potwierdzonym badaniami, pozytywnym wpływie na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu. Szczep drożdży Yarrowia lipolytica A-101, zawierający w swoich komórkach aż dwa kluczowe dla ochrony odporności związki, beta-glukany i mannany, stanowi podwójne wsparcie dla naturalnych sił obronnych organizmu oraz mikrobiomu jelit. W zależności od przeznaczenia produktu, każdy z nich został wzbogacony skoncentrowanymi wyciągami roślinnymi.

***
Onesano jest firmą biotechnologiczną, zaawansowanym i innowacyjnym producentem naturalnych suplementów diety. Sercem onesano są zakłady produkcyjne zlokalizowane w Czechowicach-Dziedzicach, posiadające własne laboratorium oraz wykwalifikowaną kadrę specjalistów. To dzięki nim onesano może szczycić się autorskimi recepturami, opatentowanymi składami i innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Produkcja jest realizowana w oparciu o najwyższe standardy, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Bazę linii produkcyjnych stanowi EstroVita – w 100% roślinny suplement diety zawierający kwasy omega 3,6,9, pozyskany z mieszaniny co najmniej czterech olejów, wzbogacony o naturalne witaminy oraz PostVital, suplementy diety zawierające unikalny postbiotyk drożdży Yarrowia lipolytica wpisany na listę Novel Food. Onesano jest firmą z polskim kapitałem, prowadzącą produkcję w naszym kraju i w pełni kontrolującą cały proces produkcyjny. Głównym obszarem działalności jest produkcja naturalnych suplementów diety w postaci bioestrów i unikalnego postbiotyku oraz funkcjonalnych dodatków do żywności zorientowanych na rynek spożywczy. Firma produkuje również preparaty dla zwierząt towarzyszących oraz posiada dedykowaną ofertę produktową dla rolnictwa. Siedziba przedsiębiorstwa mieści się w Chorzowie.

Więcej informacji:
www.onesano.pl

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ

Szybki detoks po świętach? Dietetyczka ostrzega przed niebezpiecznymi środkami przeczyszczającymi

Po świątecznym przejedzeniu wiele osób sięga po herbatki i tabletki przeczyszczające, licząc na szybki detoks. Jednak Ania Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy…
CZYTAJ

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto…
CZYTAJ