Niedobory witamin i minerałów



Czy odpowiednio dużo przebywałeś na słońcu? Czy wystarczająco korzystałeś z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców? Słońce stymuluje produkcję witaminy D, która poza wpływem na nasz układ kostno-szkieletowy i odporność, jest także istotna w profilaktyce niektórych typów nowotworów (raka piersi, jelita grubego i prostaty). Warzywa i owoce stanowią cenne źródło witamin i minerałów, ale także błonnika, który wspomaga bezcenną dla naszego zdrowia mikroflorę jelit.

Czym może objawiać się niedobór witamin i minerałów? M.in. zaburzeniami nastroju, częstymi infekcjami, biegunkami, problemami z koncentracją i snem, uczuciem zmęczenia, depresją, a nawet zaburzeniami płodności.

Wyniki wykonanych badań, m.in. witaminy D, B12, ferrytyny wskażą na ewentualną potrzebę wprowadzenia suplementacji, która stosowana w odpowiednich dawkach z całą pewnością wzmocni organizm i uczyni bardziej odpornym w zimniejszych porach roku.

Badania profilaktyczne mogą wykryć wiele schorzeń, które podstępnie rozwijają się latami, stopniowo prowadząc do coraz większego ograniczenia wydolności naszego organizmu, a ich odwleczona diagnoza niejednokrotnie zmniejsza szansę na powrót do pełnego zdrowia, chodzi m.in.:

– zaburzenia lipidowe prowadzące do miażdżycy
– cukrzycę typu 2
– dnę moczanową objawiającą się chociażby bólem stawów
.

Jakie badania krwi umożliwią kompleksową ocenę stanu zdrowia?

Morfologia krwi.

Jest badaniem, które pozwala ocenić ogólną kondycję organizmu oraz wnosi wiele istotnych informacji na temat niedoborów pierwiastków lub witamin będących przyczyną anemii oraz etiologii toczących się infekcji. Pozwala także na wykluczenie choroby nowotworowej układu krwiotwórczego lub zaburzeń odporności.

Ferrytyna i witamina B12.

To badania uzupełniające wynik morfologii krwi. Na podstawie ich stężenia ustalana jest przyczyna anemii mikrocytarnej (niedobór żelaza) lub makrocytarnej (niedobór witamin z grupy B), czyli zaburzeń w znacznym stopniu pogarszających wygląd skóry i włosów. Niedobór witaminy B12 odpowiedzialny jest także za zaburzenia neurologiczne i psychiczne. Natomiast stężenie ferrytyny pozwala na wnioskowanie o stanie zmagazynowanego w organizmie żelaza. Ponadto ferrytyna jest białkiem ostrej fazy, co oznacza, że wzrasta w przebiegu stanów zapalnych.

Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG).

To zestaw badań, który służy monitorowaniu gospodarki lipidowej organizmu i oszacowaniu ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe np. miażdżycę i nadciśnienie tętnicze oraz wystąpienia groźnych incydentów jak udar, zawał, czy nagła śmierć sercowa. Nieprawidłowy wynik lipidogramu świadczy o dyslipidemii, czyli zaburzeniu, które nadal stanowi najbardziej rozpowszechniony czynnik ryzyka chorób układu krążenia.

Próby wątrobowe.

W diagnostyce laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych istotne jest oznaczenie bilirubiny oraz aktywności enzymów wątrobowych tj. ALT (aminotransferazy alaninowej), AST (aminotransferazy asparaginianowej), ALP (fosfatazy zasadowej) i GGTP (gamma-glutamylotranspeptydazy).

Albumina.

Jest białkiem wytwarzanym w wątrobie. Pomiar stężenia albuminy wykorzystywany jest w diagnostyce chorób wątroby, ale także nerek, służy ustaleniu przyczyn pojawiających się obrzęków. Jest istotny również w ocenie stanu odżywienia organizmu m.in. w przebiegu chorób nowotworowych.

Glukoza i hemoglobina glikowana.

To badania, na podstawie których, wg kryteriów opracowanych przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, możliwe jest rozpoznanie zaburzeń metabolizmu glukozy, czyli stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Dodatkowo, sam pomiar hemoglobiny glikowanej dostarcza informacji o średnim stężeniu glukozy we krwi w okresie poprzednich 3 miesięcy, stąd parametr ten wykorzystywany jest także z powodzeniem w monitorowaniu przebiegu i leczenia cukrzycy.



Kreatynina z eGFR.

Kreatynina wraz z wyliczanym na jej podstawie współczynnikiem eGFR, wykorzystywana jest w ocenie funkcji filtracyjnej nerek. Na podstawie uzyskanych wyników wnioskuje się o wydolności lub stopniu niewydolności narządu.

Kwas moczowy.

Pozwala na rozpoznanie dny moczanowej, czyli choroby metabolicznej. Jest pomocny również w rozpoznawaniu zagrożenia kamicą nerkową. Jego podwyższone stężenie jest uznanym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

TSH (hormon tyreotropowy).

Jest hormonem przysadkowym nadzorującym pracę tarczycy. Na podstawie zmian w stężeniu TSH wnioskuje się o nadczynności lub niedoczynności tarczycy. Schorzenia te wiążą się z bezpośrednim wpływem na metabolizm (odpowiednio utrata lub przybieranie na wadze nieuzasadnione zmianami w diecie, sucha skóra lub nadpotliwość, zaparcia lub biegunki), płodność, a nawet równowagę emocjonalną.

Białko C-reaktywne (CRP).

To niespecyficzny wskaźnik stanu zapalnego, którego stężenie wzrasta najczęściej w przebiegu infekcji bakteryjnej. Wzrasta ponadto po doznanych urazach, w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych jak RZS i nieswoiste zapalne choroby jelit oraz w chorobach nowotworowych.

Witamina D metabolit 25(OH).

To uznany wskaźnik gospodarki wapniowo-fosforanowej i obrotu kostnego oraz ważny element diagnostyki krzywicy i osteoporozy. Niedobór witaminy D może sprzyjać rozwojowi zaburzeń odporności i schorzeń o podłożu zapalnym lub autoimmunizacyjnym. Badania naukowe dowodzą, że u osób z prawidłowym stężeniem witaminy D w organizmie układ odpornościowy funkcjonuje sprawniej, a uzupełnianie niedoborów witaminy D wyłącznie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Prawidłowe stężenie witaminy D jest istotnym czynnikiem w profilaktyce niektórych typów nowotworów (raka piersi, jelita grubego, raka prostaty), dlatego też warto znać stężenie witaminy D w organizmie, po to by dobrać indywidualną dawkę suplementacji.

Immunoglobuliny klasy IgA, IgM i IgG.

Przeciwciała to białka, które biorą udział w odpowiedzi układu odpornościowego na kontakt z czynnikiem infekcyjnym. Ich rolą jest reakcja z czynnikiem stwarzającym zagrożenie dla organizmu oraz aktywacja stanu zapalnego, który ma doprowadzić do jego neutralizacji.

Frakcja:
– IgG przeciwciał stanowi ok. 80% wszystkich produkowanych w organizmie przeciwciał
– IgM ok. 13%

– natomiast IgA ok. 4%.
Nieprawidłowe stężenia w obrębie jednej lub wielu klas przeciwciał mogą być przyczyną nawracających i doskwierających infekcji.

Jesień na plus.
16 października 2023 r. rozpoczęła się akcja edukacyjno-profilaktyczna pt. „W trosce o zdrowie”, która jest już 20. kampanią organizowaną przez ogólnopolską sieć laboratoriów medycznych Diagnostyka.

W ramach akcji możesz wykonać pakiety badań profilaktycznych, w obniżonych cenach, dzięki którym zostanie rzetelnie skontrolowana praca Twojego organizmu.

Jesienne e-pakiety:
– dostępne są w 3 wariantach
– obejmują kolejno 8, 13 i 16 badań
– kupisz do 50% taniej.

1. Podstawowy.
Morfologia krwi (pełna), Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG), Glukoza, Kreatynina, ALT, TSH, CRP ilościowo, IgG.
Cena pakietu to 129 PLN (zamiast 250,24 PLN – suma cen badań z tego pakietu według cennika online w Warszawie).

2. Rozszerzony.
Morfologia krwi (pełna), Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG), Glukoza, Hemoglobina glikowana, Kreatynina, Kwas moczowy, ALT, GGTP, TSH, CRP ilościowo, Witamina D metabolit 25(OH), IgG, IgM.
Cena pakietu to 239 PLN (zamiast 459,53 PLN – suma cen badań z tego pakietu według cennika online w Warszawie).

3. Kompleksowy.
Morfologia krwi (pełna), Ferrytyna, Witamina B12, Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG), Glukoza, Hemoglobina glikowana, Kreatynina, Kwas moczowy, Próby wątrobowe (ALT, AST, ALP, BIL, GGTP), Albumina, TSH, CRP ilościowo, Witamina D metabolit 25(OH), IgG, IgM, IgA.
Cena pakietu to 359 PLN (zamiast 695,42 PLN – suma cen badań z tego pakietu według cennika online w Warszawie).

Pakiety badań w obniżonych cenach są dostępne w e-Sklepie sieci Diagnostyka do 8 grudnia 2023 r. (tego dnia kończy się obecna akcja edukacyjno-profilaktyczna).

Badania wykonywane podczas jesieni wykryją przyczyny spadku kondycji i zmęczenia, wskażą potrzebę uzupełnienia niedoborów witamin i minerałów, pokarzą czy nie przesadziłeś z dobrodziejstwami wakacyjnych spotkań towarzyskich, a także dadzą odpowiedź na pytania o przyczyny przeziębienia i jesiennej infekcji.

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ