Mycie rąk, a zdrowie w sezonie grypowym



Przestrzeganie podstawowych zasad higieny może ochronić nas przed wieloma chorobami, nie tylko przed grypą. Gdyby udało się znacząco podnieść standard higieny we wszystkich krajach na świecie, można byłoby uniknąć wielu groźnych dla życia i zdrowia chorób układu oddechowego czy pokarmowego

 

Mycie rąk w zapobieganiu grypy

Ręce należy myć zawsze, ale w sezonie grypowym ma to szczególne znaczenie dla naszego zdrowia. Wśród głównych metod zapobiegania grypie wymienia się szczepionki, jednak nie eliminują one całkowicie ryzyka zachorowania, a w Polsce przeciwko grypie szczepi się wciąż bardzo mało osób. Czasem, aby uniknąć choroby, wystarczy tak niewiele – dbać o higienę rąk. (1)

Częste mycie rąk w sezonie grypowym zmniejsza ryzyko zachorowania – to niepodważalny fakt. Ważne jest jednak nie tylko, czy to robimy, ale też – jak.

 

Prawidłowe mycie rąk

Ręce powinniśmy myć wodą z mydłem lub – jeszcze lepiej – środkiem na bazie alkoholu, który ma silne właściwości dezynfekujące. Należy umyć ręce po każdorazowym skorzystaniu z toalety, a także przed przygotowaniem posiłku, przed jedzeniem, po powrocie do domu czy po zabawie z naszym zwierzakiem – te zasady obowiązują na co dzień, nie tylko w sezonie grypowym. Kiedy grypa zbiera swoje żniwo, warto jeszcze większe znaczenie przywiązywać do higieny rąk, dlatego bezwzględnie należy myć dłonie po bliskim kontakcie z osobą chorą na grypę, po oczyszczeniu nosa oraz po kichnięciu lub kaszlnięciu. (1)

Aby czynność ta była efektywne, należy myć ręce przez około 20 sekund. Środek na bazie alkoholu powinniśmy dokładnie wcierać w skórę dłoni do czasu aż wyschnie. (1)



Aby czynność ta była efektywne, należy myć ręce przez około 20 sekund. Środek na bazie alkoholu powinniśmy dokładnie wcierać w skórę dłoni do czasu aż wyschnie. (1)

Tymczasem okazuje się, że poświęcamy tej czynności o wiele mniej czasu i staranności. Nie zawsze myjemy ręce po powrocie do domu czy po kontakcie z osobą chorą, bezpośrednio narażając się na ryzyko zachorowania.

Nie bez powodu grypa – obok biegunki, infekcji dróg oddechowych czy salmonelli – jest nazywana „chorobą brudnych rąk”. Więcej na temat chorób i dolegliwość, a także profilaktyki leczenia grypy przeczytać można na adamed.expert

 

1. Dubiel B., Mejza F., Mrukowicz J., et al., Czy szczepienia to jedyna metoda zapobiegania zachorowaniom na grypę? Dostęp on-line:

http://grypa.mp.pl/grypasezonowa/48076,czy-szczepienia-to-jedyna-metoda-zapobiegania-zachorowaniom-na-grype

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ