Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na aromatyczny, koktajl z truskawkami i słonecznikiem – dla mocnych i zdrowych zębów



Chcąc zadbać o zdrowie swoich zębów, warto włączyć do swojej diety koktajle z owoców i warzyw bogatych w witaminy i minerały. Koktajle są nie tylko pyszne i orzeźwiające, ale także dostarczają organizmowi składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania zębów i dziąseł. Oto propozycja koktajlu, który możesz przygotować w domu.

Składniki na 2 porcje:

• 2 jabłka
• 6 truskawek
• 1 marchewka
• 2 łyżki nasion łuskanego słonecznika
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• Ksylitol

Czas przygotowania: ok. 3 minuty
Wartość odżywcza: 1 porcja ok 190 kcal

Sposób przygotowania: Truskawki umyć i obrać z szypułek, jabłka i marchewkę obrać ze skórki, oczyścić z nasion i niepotrzebnych części. Wszystkie składniki miksować przez ok 1 minutę.

Warto wiedzieć: Owoce to źródło wielu witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu, w tym także na zęby. Jednak nie wszystkie owoce są równie dobre dla naszego uzębienia. Niektóre z nich zawierają dużo cukru lub kwasów, które mogą sprzyjać rozwojowi próchnicy lub uszkadzać szkliwo. Dlatego warto wiedzieć, jakie owoce są najzdrowsze dla zębów i jak je spożywać, by nie narazić się na niepotrzebne ryzyko.

Najbardziej wskazane dla zębów są jabłka. Nie są ani za słodkie, ani za kwaśne, a dodatkowo mają właściwości oczyszczające jamę ustną. Jedząc jabłko, pobudzamy wydzielanie śliny, która neutralizuje kwasy i wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni międzyzębowych. Jabłka zawierają też pektyny, które hamują rozwój bakterii próchnicotwórczych.

Ponadto jabłka dostarczają nam witaminy C i A oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy żelazo. Truskawki także są wyjątkowo przyjazne dla zębów. Zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia dziąsła i naczynia krwionośne oraz zapobiega krwawieniu i zapaleniu dziąseł. Truskawki mają też właściwości wybielające szkliwo dzięki kwasowi jabłkowemu i malinowemu oraz kwasowi salicylowemu, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Truskawki są też bogate w antyoksydanty i flawonoidy, które chronią zęby przed uszkodzeniami.




W przypadku owoców cytrusowych sprawa się nieco komplikuje, gdyż należy ich unikać. Choć cytrusy zawierają duże ilości witaminy C, posiadają również kwas cytrynowy, który negatywnie wpływa na szkliwo zębów. Dlatego należy je spożywać z umiarem i zachować kilka zasad ostrożności. Po zjedzeniu owoców cytrusowych należy odczekać co najmniej pół godziny przed umyciem zębów, by nie uszkodzić osłabionego szkliwa. Można też przepłukać usta wodą lub napić się mleka lub jogurtu naturalnego, które neutralizują kwasy. Owoce cytrusowe najlepiej jest też łączyć z owocami o odczynie zasadowym, np. melonem lub arbuzem. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

Podsumowując, owoce są ważnym elementem diety dla zdrowych zębów, ale należy je spożywać rozsądnie i dbać o higienę jamy ustnej. Nie zapominajmy też o innych produktach bogatych w składniki odżywcze dla zębów, takich jak ryby, nabiał czy warzywa.

Więcej o zdrowych zębach na piotrowscybejnarowicz.pl

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ