5 podstaw zdrowej diety, które pokochają twoje oczy



Jak zacząć planować dietę? To proste – musisz najpierw wygospodarować w planie dnia czas na aktywność fizyczną. Choć trudno w to uwierzyć – ruch to podstawa prawidłowego odżywiania się, dopiero na kolejnych szczeblach nowej Piramidy Żywieniowej znajdują się produkty spożywcze. Przygotowanie zbilansowanej diety to trudne zadanie, które może jednak przynieść ogromne korzyści dla naszego organizmu – od dostarczania energii, przez utrzymanie prawidłowej sylwetki po wspierania funkcjonowania narządu wzroku. Sprawdź jak wygląda 5 podstaw zdrowej diety.

Aktywność fizyczna – od tego zacznij

To nie żaden błąd. Jak się okazuje podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu nie jest tylko jedzenie. Według Instytutu Żywności i Żywienia na pierwszym miejscu powinno się stawiać szeroko rozumianą aktywność fizyczną. Uprawianie sportu sprzyja rozwojowi prawidłowej sylwetki, poprawia kondycję, a także zwiększa tkankę mięśniową. Planowanie diety powinniśmy zatem zacząć od znalezienia czasu na ruch i ćwiczenia. Każdego dnia postarajmy się poświęcić przynajmniej 30 minut na aktywność.

Codzienny spacer powinien zatem stać się dla nas rytuałem, a jeśli pogoda na to nie pozwala, zaplanujmy sobie ćwiczenia ruchowe w domu. Może to być np. yoga lub stretching. Zadbajmy o to, by w każdym dniu znaleźć czas na rozruszanie naszego ciała. Podziękuje nam za to cały organizm i sami będziemy czuli się dużo lepiej.

Zastąp słodycze, jedząc owoce i warzywa

U samej podstawy wyżej wspomnianej piramidy żywienia znajdują się bezcenne owoce i warzywa, które są fundamentem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lista korzyści, jakie niesie ze sobą ich jedzenie jest długa: od wzmacniania odporności, przez pomaganie w trawieniu posiłków, aż po dostarczanie naturalnej energii. Dziennie powinniśmy spożywać od 4 do 5 posiłków w regularnych porach, a najlepiej żeby w każdym z nich znalazły się warzywa i owoce w proporcji 3/4 warzyw i 1/4 owoców.

Warzywa to źródła bardzo potrzebnych naszemu organizmowi witamin. Zielone zawierają np. błonnik, magnez oraz żelazo, a także witaminy A, C, E i K. Czerwone natomiast pomogą dostarczyć składniki mineralne takie jak: potas, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy A, C, a także te z grupy B, szczególnie istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

Tłuszcze nie takie złe, jak je malują

Tłuszcze znajdują się na samym szczycie piramidy, to nie oznacza jednak, że mamy je wyeliminować. Przeciwnie – są bardzo istotnym elementem zdrowej diety. Najlepiej jednak zamiast tłuszczu pochodzącego od zwierząt, wybierać oleje roślinne czy orzechy. Dobrym wyborem będą także ryby, które są dodatkowo źródłem pełnowartościowego białka.

Ryby, które powinniśmy spożywać 2-3 razy w tygodniu, zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3 głównie DHA przyczyniające się do utrzymania prawidłowego widzenia. DHA wykazuje korzystne działanie w przypadku spożywania 250 mg dziennie. Składnik ten znajdziemy także np. w suplemencie diety Ocuvite Complete.





Produkty zbożowe i pełnoziarniste wciąż są ważne

W 2016 roku produkty zbożowe ustąpiły miejsca u samej podstawy piramidy na rzecz owoców i warzyw. Zmiany w hierarchii tego, co spożywamy nie powinny dziwić, gdyż rozwój technologii pozwala na coraz dokładniejsze badania i analizy. Produkty pełnoziarniste wciąż jednak odgrywają bardzo znaczącą rolę, znajdując się zaledwie jedno piętro wyżej.

Ciemne pieczywo, kasze czy otręby to bogate źródło błonnika, który wspomaga pracę jelit. Produkty zbożowe mają w sobie również wiele witamin – między innymi te z grupy B, odgrywające kluczową rolę w metabolizmie i składników mineralnych – na przykład magnez, który wspiera układ nerwowy i kostny.

Zdrowe ciało z pewnością jest dobrze nawodnione

Bez wody bylibyśmy w stanie przeżyć maksymalnie kilka dni, bo jest to główny składnik naszego organizmu, dlatego szczególnie powinniśmy pamiętać o regularnym nawadnianiu. Dziennie należy spożywać minimum 1,5 litra płynów dziennie, co przekłada się najczęściej na 6-8 szklanek. Warto pamiętać także, że ilość spożywanych płynów powinna rosnąć proporcjonalnie do aktywności fizycznych, które podejmujemy w ciągu dnia.

– Dostarczanie odpowiednich składników odżywczych jest kluczowe, by wspierać nasz organizm w utrzymaniu dobrej kondycji. Piramida Żywieniowa powinna być dla nas drogowskazem, w jaki sposób przygotowywać zbilansowane posiłki. Pamiętajmy też o różnorodności produktów w diecie tylko w ten sposób jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich witamin i składników mineralnych. – mówi Sandra Ataniel, dietetyczka i ekspertka kampanii „Tarcza Dla Oczu”.

Dieta może w istotny sposób wpływać na nasze zdrowie. Jedzmy regularnie i dbajmy o różnorodność składników odżywczych. Nasz organizm z pewnością nam za to podziękuje.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ