Sezon na młodą kapustę w pełni – spróbuj warzywnego rarytasu w połączeniu z aromatycznym pieczonym łososiem



Maj to miesiąc rozpoczynający sezon na smaczne i pełne witamin warzywa. W sklepach i na straganach coraz częściej można znaleźć kolorowe nowalijki, w tym bogatą w cenne witaminy i wyjątkowo pyszną młodą kapustę. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej postanowił w pełni wykorzystać sezonowe produkty, proponując autorski przepis. Łosoś z młodą kapustą podany z cytrynową sałatką z kalafiora to wyjątkowe wiosenne danie, które rozpoczyna letni sezon.

Młoda kapusta rarytasem wśród sezonowych warzyw

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 gramach warzywa znajduje się nawet 36 milgramów witaminy C. To także źródło witamin z grupy B, A, E i K. Niestety, sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, od maja do sierpnia, dlatego warto czerpać z jej właściwości, gdy ta pojawia wśród innych kolorowych warzyw:

– Gdy na moim ulubionym straganie widzę intensywną zieleń młodej kapusty, sięgam po nią bez dłuższego zastanowienia. Młoda kapusta to wyjątkowy produkt, który można serwować na wiele różnych sposobów, a odpowiednio doprawiona nadaje wyraz całemu daniu – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.

Jak więc przygotować młodą kapustę w pełni wykorzystując jej nieocenione właściwości? Marcin Sikora prezentuje autorski przepis, który podkreśla, że wiosna już tu jest!

Łosoś pieczony w młodej kapuście

Danie, które proponuje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, na pewno nie należy do typowych. Połączenie łososia z sezonowymi warzywami to przepis, który obudzi w kuchni kreatywność i zaskoczy wariacją smaków:

– Inspiracją do mojego przepisu były tradycyjne polskie gołąbki. Tym razem klasyczny farsz zastępuje marynowany łosoś, podany z sałatką z buraków, kalafiora oraz groszkiem cukrowym – tłumaczy Marcin Sikora – Dzięki połączeniu wielu warzyw, gotowe danie prezentuje się bardzo kolorowo i jest świetną propozycją na wiosenny obiad. Aby podkreślić kwintesencję łososia i młodej kapusty, polecam zestawienie potrawy z lampką wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.

Wraz z nadejściem wiosny, wiele warzyw niedostępnych zimą w końcu pojawia się na naszych talerzach. Przygotowanie nowalijek w nowych, ciekawych wariantach wydobędzie ich smak oraz nada daniom wyjątkowych, zachęcających do spróbowania odsłon.




Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: głęboka patelnia, garnki, naczynie żaroodporne, łyżki, noże, deska do krojenia, tarka, talerze
Pasujące wino: Musująca Gruszka

Składniki:

łosoś filet 400 g
liście młodej kapusty obgotowane jak na gołąbki 6 szt.
burak gotowany, tarty na tarce o dużych oczkach 200 g
jabłko zielone, krojone w paski 100 g
cebula krojona w kostkę 100 g
kalafior świeży podzielony na małe różyczki 150 g
czosnek posiekany w drobną kostkę 2 ząbki plus 2 ząbki całe
miód 1 łyżka
pistacje obrane, posiekane 60 g
sok z cytryny 2 łyżki

sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
masło 120 g
cukier do smaku
groszek cukrowy oczyszczony i blanszowany (chwile gotowany w wodzie z cukrem) 50 g
sos sojowy 2 łyżki
imbir świeży łyżeczka
kurkuma mielona do smaku
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
wino gruszkowe 80 ml
kolendra siekana świeża 1 łyżka
koperek posiekany 1 łyżka

Sposób przygotowania:

– łososia oczyścić ze skóry i ości, podzielić na 3 kawałki, doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym (1 łyżka), posiekanym koperkiem i odstawić do zamarynowania
– 90 g masła połączyć z posiekaną kolendrą, startym ząbkiem czosnku i odrobiną soli
– starte buraki połączyć z jabłkiem, sokiem z cytryny, miodem, 1 łyżką sosu sojowego i startym ząbkiem czosnku z 1 łyżką cytryny
– zamarynowanego łososia układać na liściach kapusty na nim sałatkę z buraków i zwijać jak gołąbki
– zawiniętego w kapustę łososia układać w naczyniu żaroodpornym; na nim układać masło ziołowe i piec w temperaturze 160 stopni 12 – 15 minut
– na patelni, na oleju zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać kalafior i chwilkę przesmażyć, następnie podlać winem, dodać posiekany imbir, sok z cytryny 1 łyżka, skórkę z cytryny, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym, kurkumą, cukrem i solą
– pod koniec dodać zimne masło, groszek cukrowy i posiekane pistacje

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ

Mistrz szpilek, który nie idzie za modą — jak konsekwencja i pasja budują markę z duszą

Nie projektuje pod presją trendów. Nie zmienia fasonów co sezon. Nie śledzi TikToka, żeby dowiedzieć się, co „nosi Gen Z”.…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę w profilaktyce oraz wczesnym wykrywaniu chorób cywilizacyjnych. -…
CZYTAJ

Czego potrzebują włosy ze skłonnością do łupieżu? Normalizacja, lekko kwaśne pH i przeciwdziałanie drożdżakom

Piękne, zdrowe włosy, które olśniewają, to podstawa wymarzonego letniego looku. Jednym z najczęściej wymienianych włosowych wyzwań – nie tylko w okresie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ

Bez żywienia nie ma leczenia. A niedożywienie dotyczy aż 1/3 pacjentów przyjmowanych do szpitala!

Niedożywienie nie dotyczy wyłącznie osób wychudzonych czy skrajnie chorych. Może rozwijać się…
CZYTAJ

Bezpieczny urlop dla serca – jak wypoczywać z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia?

Wypoczynek sprzyja regeneracji organizmu, redukcji stresu i poprawie samopoczucia. Dla osób z…
CZYTAJ