Bezpieczna dzienna dawka soli? Polacy przekraczają ją dwukrotnie!



W Polsce spożywamy dwukrotnie więcej soli niż powinniśmy. Jakie są zagrożenia z tym związane?  Czym możemy zastąpić sól? W studio „Świat się kręci” rozmawiali: dr Krystyna Knypl, Hanna Stolarska z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dziennikarz naukowy Radosław Brzózka.

Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że Polacy spożywają średnio ok. 11 gramów soli dziennie, czyli 2 razy więcej niż powinni. Sól wzmacnia i poprawia smak – na naszym języku są kubki smakowe, które bardzo wyraźnie reagują na słony smak. Dlatego tak ciężko zrezygnować nam z przekąsek zawierających sól takich jak np. popularne chipsy.

 „Jaka jest bezpieczna dzienna dawka soli?” – zapytał ekspertów w studio prowadzący Maciej Kurzajewski:

Płaska mała łyżeczka to jest bezpieczna dawka soli, przy czym musimy pamiętać, że 80% jodu sodowego, bo o niego tutaj głównie chodzi, znajduje się poza solniczką”  odpowiada dr Krystyna Knypl.

„Trzeba pamiętać, że sól nie jest tylko w naszej solniczce. Mnóstwo soli jest w różnych produktach, które jemy” – dodaje Radosław Brzózka. Hanna  Stolarska z Instytutu Żywności i Żywienia, stwierdza, że najwięcej soli znajdziemy w pieczywie, żółtych i topionych serach (typu mozzarella, feta), w mięsie i przetworach mięsnych np. wędlinach, produktach typu fast food.



Goście programu „Świat się kręci” opowiedzieli także o konsekwencjach, jakie niesie za sobą nadużywanie soli:

„Zwiększa zagrożenie nadciśnieniem. Nadciśnienie, które trwa przez wiele lat grozi zawałem serca, udarem mózgu czyli paraliżem. Osoby, które nadużywają soli mają skłonność do osteoporozy, do uszkodzenia nerek” – stwierdza dr Krystyna Knypl. I podkreśla, że to, co wymieniła to nie cała lista schorzeń, na które narażone są osoby spożywające zbyt dużą ilość soli – jest ona niestety dużo dłuższa.

„Dzieci nie powinny być uczone sięgania po solniczkę. W rodzinach, gdzie są małe dzieci, dobrze jest zdjąć tę solniczkę ze stołu”- dodaje dr Krystyna Knypl. Także osoby w starszym wieku, powinny zwracać szczególną uwagę na ilość spożywanej soli.

Hanna Stolarska z Instytutu Żywności i Żywienia zachęca, że najlepszym i najzdrowszym sposobem na nienadużywanie soli jest odzwyczajenie się od niej. Niestety jest to proces długotrwały, który wymaga wytrwałości, determinacji i siły woli. Co poza tym możemy zrobić?

Trzeba zmniejszyć dodawanie soli. Jeżeli już [chcemy jej użyć] to powinna być to sól morska, która dodatkowo zawiera składniki mineralne – sól niskosodowa. I przede wszystkim przyprawy – musimy kupować oddzielnie wszystkie naturalne przyprawy typu bazylia, tymianek – na pewno nie mieszanki przypraw, w których dodatkowo dodawana jest sól” – podpowiada Hanna Stolarska. Dr Krystyna Knypl radzi też, żeby wybierać nieprzetworzone przemysłowo produkty.

„Może dzięki tej rozmowie, sól przestane być naszym najlepszym przyjacielem w kuchni. Miejmy taką nadzieję” – zakończył rozmowę w studio, prowadzący Maciej Kurzajewski.

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ

Szybki detoks po świętach? Dietetyczka ostrzega przed niebezpiecznymi środkami przeczyszczającymi

Po świątecznym przejedzeniu wiele osób sięga po herbatki i tabletki przeczyszczające, licząc na szybki detoks. Jednak Ania Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy…
CZYTAJ

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto…
CZYTAJ