Inspiracje na wiosenne menu, Dip rzodkiewkowy, Krem z sałaty i Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką



Wszystko wskazuje na to, że zbliża się czas pożegnania z zimą. Za oknem obserwujemy budzącą się do życia przyrodę i powoli na dno szafy chowamy grube płaszcze, szaliki i czapki. Zmianie ulega nie tylko garderoba, ale też menu. Znudzeni już gęstymi zupami i rozgrzewającymi daniami, z coraz większym apetytem przeglądamy ofertę lokalnych ryneczków. A dominują wśród nich długo wyczekiwane nowalijki. Zobacz, jak w smakowity i niekoniecznie oczywisty sposób wykorzystać je w kuchni.

Pożegnanie z zimą

Wybór warzyw w zimowych miesiącach jest ograniczony. O tej porze roku na talerzach dominują warzywa korzeniowe, posiłkujemy się również mrożonkami. Choć to całkiem niezłe zastępstwo, wielu z nas tęskni za smakiem i zapachem świeżych produktów. Z jednej strony w sklepach bez trudu można znaleźć warzywa, które kojarzą się głównie z latem, ale nie trzeba być wytrawnym smakoszem, by stwierdzić, że ich walory pozostawiają sporo do życzenia. Nic dziwnego, że z ekscytacją wypatrujemy nowalijek.

Które nowalijki wybierać na początku sezonu?

Pod tą nazwą skrywają się młode warzywa, ale też pierwsze owoce. Jednak w codziennej diecie to właśnie wytrawne specjały kuszą nas najbardziej ze względu na swoją chrupkość i wyrazisty smak, na który warto czekać miesiącami. Już w marcu możemy cieszyć się zaletami wybornego szczypiorku i rzodkiewki. Na przełomie marca i kwietnia na targach zaopatrywać się będziemy w zieloną sałatę, botwinkę, cebulę dymkę, koperek i szczaw. Choć kusi, by jeść je na surowo bez żadnej obróbki i dodatków, część świeżych warzyw przeznacz na zrobienie dipu rzodkiewkowego, którego smak został dodatkowo podkreślony przyprawą uniwersalną Knorr. Pasuje doskonale zarówno do pieczywa, jak i krakersów czy pokrojonych w słupki warzyw. Iście wiosenna przekąska!

Dip rzodkiewkowy

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:
• 1 pęczek rzodkiewki
• 1 łyżeczka Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 pęczek szczypiorku
• ½ szklanki śmietany

Sposób przygotowania:
1. Połowę pęczka rzodkiewek zetrzyj na tarce.
2. Połącz je z przyprawą Knorr, jogurtem i śmietaną. Następnie schłodź otrzymaną mieszankę w lodówce.
3. Pozostałe rzodkiewki pokrój na mniejsze kawałki, a szczypiorek posiekaj.
4. Wymieszaj je ze schłodzonym sosem. Dip jest gotowy! Możesz go udekorować szczypiorkiem lub kilkoma listkami natki pietruszki.

Lżejsza garderoba i lżejsze posiłki

Wiosną wstępuje w nas nowa energia. Zamiast siedzieć godzinami w wygodnym fotelu wolimy ruszyć na spacer, by nacieszyć się wiosenną aurą. Zmienia się również nasze podejście do posiłków – zwłaszcza jeśli po okresie zimowej stagnacji, zauważyliśmy, że ubrania zrobiły się podejrzanie mniejsze… Gdy w porze obiadu nie mamy ochoty na treściwe gulasze, przygotujmy aromatyczny krem z sałaty ze szczypiorkiem. Wiosna to idealna pora, aby odrzucić żywieniową monotonię i próbować nowych receptur. Jesteśmy przekonani, że zostaną z wami na dłużej.

Krem z sałaty

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 1 Bulion Warzywny Knorr
• 1 główka sałaty
• 1 opakowanie Zasmażki Błyskawicznej Jasnej Knorr
• 1 posiekany pęczek szczypiorku
• 2 ząbki czosnku
• 1 posiekany pęczek koperku
• ½ szklanki śmietany 18%
• Pieprz do smaku
• 100 g grzanek z chleba pszennego lub groszku ptysiowego
• 3 szklanki wody (wrzątek)
• 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść kostkę bulionu w 3 szklankach wrzątku. Dodaj szczypiorek i gotuj razem przez 5 minut.
2. Pokrój drobno sałatę, a czosnek posiekaj.
3. Wsyp do rosołu opakowanie zasmażki Knorr i dokładnie wymieszaj. Dodaj sałatę i czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
4. Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz za konieczne, to dopraw całość pieprzem i solą.
5. Przełóż zupę do miseczek i udekoruj koperkiem. Osobno podaj grzanki lub groszek ptysiowy do posypania.




Wiosną nie zamykaj się w kuchni

Kiedy dni stają się coraz dłuższe, a słońce coraz częściej zaszczyca nas swoimi promieniami, nawet najbardziej uparty domator chętnie opuszcza swoje cztery ściany, by nacieszyć się tą atmosferą. Wiosną warto mieć pod ręką przepisy na nieskomplikowane dania, których zrobienie nie wymaga dużej ilości czasu. Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką jest najlepszym dowodem na to, że smaczny lunch można przyrządzić w zaledwie 15 minut. Niech planowanie posiłków o tej porze roku będzie łatwe i przyjemne, a do tego wypełnione najsmaczniejszymi produktami sezonowymi.

Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 1 opakowanie kiełków fasoli
• 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Greckiego Knorr
• 1 czerwona papryka
• 10 czarnych oliwek
• 1 pęczek szczypiorku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
1. Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą.
2. Oliwki pokrój na połówki, paprykę w cienkie paski, a szczypior drobno posiekaj.
3. W misce połącz kiełki, paprykę, oliwki oraz pokrojony szczypior. Dodaj przygotowany sos i wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ