Zasady świątecznego savoir vivre. Poznaj przepisy na pyszne i eleganckie dania – Rolada makowa



Na wyjątkowe, świąteczne chwile czekamy cały rok, dlatego warto postarać się o to, aby przebiegły one w miłej atmosferze. Organizator przyjęcia powinien przestrzegać pewnych zasad, dzięki którym każdy gość będzie czuł się przy stole komfortowo. Jak prawidłowo ułożyć sztućce, gdzie posadzić gości? W artykule zebraliśmy garść zasad dotyczących świątecznego savoir vivre, z którymi nadchodzące Święta Bożego Narodzenia przebiegną w sposób idealny!

Aranżacja stołu w świątecznym stylu

Świąteczny stół to centrum rodzinnych rozmów i smakowania pysznych potraw. Zgodnie z tradycją powinien znaleźć się na nim biały obrus, który symbolizuje dobre intencje uczestników przyjęcia. Ważnym elementem jest elegancka zastawa. Zanim jednak nakryjemy do stołu, koniecznie wcześniej zadbajmy o jej wygląd – niech lśni i cieszy oko gości.

Odpowiednie ułożenie sztućców to absolutny must have udanego przyjęcia. Połóżcie widelce po lewej stronie talerza, a po prawej noże z ostrzami zwróconymi do środka oraz dużą łyżkę. W zależności od podawanych potraw, widelce powinny znaleźć się w odpowiedniej kolejności. Jeśli jako pierwsza serwowana jest przekąska, to widelec do niej i nożyk, powinny znaleźć się dalej od talerza niż widelec, nóż i łyżka do zupy. Noże powinny być skierowane ostrzem w stronę talerzy, łyżki zaś – dnem do powierzchni stołu. Nad talerzem znajdują się sztućce deserowe – łyżeczka, a poniżej widelec.

Ich trzonki powinny być skierowane w przeciwne względem siebie strony. Kieliszki układamy w formie trójkąta lub w linii prostej. Powinny znaleźć się nad talerzem po prawej stronie. Na świątecznym stole wspaniale będą się prezentowały elementy dekoracji, takie jak: żywe gałązki, ozdoby choinkowe lub suszone pomarańcze i szyszki, a także aromatyczne świece. Zgodnie z tradycją przygotujmy dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego przybysza.

Idealne dopasowanie gwarantem udanego przyjęcia

Usadzenie bliskich przy stole bywa czasem niełatwym zadaniem, szczególnie, jeśli niektórzy widzą się tylko raz do roku. Zgodnie z zasadami, podczas przyjęcia obowiązuje prawo pierwszeństwa, dlatego jako gospodarze pierwsi zajmujecie krzesła przy przeciwległych szczytach stołu. Kto zasiądzie koło Was? Wybierzcie osobę, którą chcecie uhonorować, np. najstarszego członka rodziny.

Według zasad savoir vivre’u
mężczyźni i kobiety powinni zajmować miejsca naprzemiennie, dlatego kolejne krzesła powinny zostać przydzielone właśnie w ten sposób. Jeżeli wiecie, że na przyjęciu są osoby, które nie darzą się sympatią, to warto posadzić je w bezpiecznej odległości od siebie… Zadbajcie o to, by każdy czuł się komfortowo na świątecznym przyjęciu. Polecamy przygotowanie winiet ze świątecznymi akcentami, z imieniem i nazwiskiem bądź rolą w rodzinie, jak np. Wujek Waldek. Nikt nie doświadczy wówczas niezręczności, że zasiadł w nieodpowiednim miejscu.

Czas świątecznych potraw

Serwowaniem potraw na świątecznym przyjęciu kiedyś zajmowała się gospodyni, a nalewaniem napojów gospodarz. Obecnie nie ma znaczenia czy to gospodyni, czy gospodarz podają do stołu. Z powodzeniem możecie jednak zaprosić do pomocy dzieci, które pomogą w dostarczaniu pysznych i świątecznie udekorowanych potraw. Dbajcie o to, by nikomu niczego nie brakowało. Sygnałem do podania kolejnych potraw i wymiany talerzy jest odpowiednie ułożenie sztućców przez zaproszonych gości.

Jeżeli nóż i widelec wskazują na godzinę 16.40, oznacza to, że nie skończyli jeszcze posiłku. Natomiast wyraźną informacją, że posiłek został skonsumowany jest ułożenie sztućców na godzinę 17.20. Reagujcie na to, co dzieje się na stole, a z pewnością wasze zaangażowanie będzie zauważone i docenione przez bliskich. To wspaniały wyraz troski o dobre samopoczucie zaproszonych.

Potrawy pachnące świętami

Stół przygotowany i pięknie udekorowany. Goście zostali rozlokowani. Czas na pyszne dania, które z pewnością spotkają się z uznaniem zaproszonych gości. Polecamy kilka przepisów, które po prostu smakują świętami.

Barszcz czerwony to absolutna klasyka na stole wigilijnym. Intensywnie aromatyczny w towarzystwie pasztecików, krokietów lub z uszkami. Smak doskonały! Kolejną tradycyjną potrawą jest karp. Polecamy z patelni polany sokiem ze świeżej cytryny. Ta ryba nie ma sobie równych, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki ze względu na charakterystyczny smak. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pięknie dekorowanych i aromatycznych pierniczków, a także makowca Gorąco polecamy nasze przepisy na świąteczne dania!




Rolada makowa
Czas przygotowania: 120 minut
Liczba porcji: 10

Składniki:

• 450 g mąki pszennej
• 150 g masła
• 150 ml mleka
• 6 żółtek jaj kurzych
• 21 g suchych drożdży
• 5 łyżek cukru trzcinowego
• ½ łyżeczki soli
• ½ proszku do pieczenia
• 1 laska wanilii

Farsz:

• 400 g mielonego maku
• 160 g cukru trzcinowego
• 100 g rodzynek
• 50 g orzechów włoskich
• 3 łyżki miodu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 80 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
• 6 białek jaj kurzych

Lukier:

• 1 szklanka cukru pudru
• 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, żółtka, ciepłe mleko, cukier, ziarna z laski wanilii, proszek do pieczenia, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie formułuj z niego kulę i posyp mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
2. Zalej mak wrzącą wodą. Pozostaw do wystudzenia. Następnie dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cukier trzcinowy, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płynny miód oraz cynamon. Całość wymieszaj. Następnie dodaj ubite na sztywno białka z jajek, które zostały po przygotowaniu ciasta. Delikatnie wymieszaj.
3. Podziel ciasto na trzy mniejsze kule.
4. Piekarnik nagrzej do 180°C. Kulę rozwałkuj na cienki placek i przełóż na papier do pieczenia. Na środek ciasta wyłóż porcję farszu i dokładnie rozsmaruj. Zostaw ok 2 -3 cm wolnego brzegu.
5. Następnie zwijaj makowiec w rulon wraz z papierem do pieczenia. Czynność powtarzaj trzykrotnie. Piecz ciasta ok 30-35 minut. Zachowaj duże odstępy między rulonami z ciasta.
6. Cukier puder mieszamy z gorącą woda, aż powstanie gęsty lukier bez grudek. Polewamy nim makowce po upieczeniu. Smacznego!

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ