Niemarnowanie w kuchni – jak zrobić coś z niczego? Pasta twarogowo-jajeczna z warzywami



#Ekoświadomość Polaków rośnie z roku na rok. Kierując się dobrem środowiska naturalnego, wprowadzamy ekologiczne rozwiązania niemalże do każdej dziedziny życia. Jedne z najpopularniejszych ekotrendów to zero waste i upcykling, które śmiało stosować można także w kuchni. Podpowiadamy, jak łatwo wprowadzić je do swoich codziennych nawyków i zrobić coś z niczego. 

Wykorzystaj produkty nie pierwszej świeżości

Często zdarza się, że zachęceni świeżymi, kolorowymi warzywami lub owocami, kupujemy je w nadmiarze. Produkty zalegają w naszych lodówkach, tracąc na wartości odżywczej, a często ostatecznie lądują w koszu. Dobrym pomysłem na wykorzystanie kilkudniowych warzyw jest pasta do kanapek, która nie tylko świetnie urozmaici nasz jadłospis, ale także zapewni dawkę cennych witamin. 

Pasta twarogowo-jajeczna z warzywami 
Składniki: 

125 g twarogu półtłustego Mazurski Smak 
2 jaja ugotowane na twardo 
1 ogórek 
5 rzodkiewek 
2 łyżki posiekanego szczypiorku 
1 łyżka jogurtu Augustowskiego naturalnego 
sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Jajka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie w ten sam sposób kroimy rzodkiewkę. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego jajka, warzywa i jogurt naturalny, mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 




Zasady #zerowaste nie są trudne do zastosowania w kuchni. Co zrobimy z niezużytymi resztkami produktów, zależy jedynie od naszej kreatywności. Ich optymalne wykorzystanie pozwala nie tylko uratować zgromadzoną żywność, ale także poznać nowe, intrygujące smaki.

Daj odpadom drugie życie

Istnieje wiele sposobów ochrony środowiska, które możemy wdrażać we własnym domu. Recykling jest już powszechnie znany i obejmuje odzyskiwanie surowców z produktów odpadowych oraz wykorzystywanie ich do produkcji nowych. A czym jest zyskujący na popularności upcykling? To przetwarzanie materiału w sposób pozwalający uzyskać nową rzecz, o nawet większej wartości niż przerabiany odpad.

Modne jest upcyklingowanie np. palet, które stają się znakomitymi ławkami czy stolikami. Niebanalne przedmioty z odpadów potrafi też tworzyć wielu artystów. A jak ten ekonawyk wprowadzić w swojej kuchni? To proste: nie wyrzucaj opakowań po serkach, ale wykorzystaj je jako ozdobę domu lub balkonu – w formie efektownie prezentujących się doniczek na zioła. Dodadzą one uroku naszemu otoczeniu i sprawią, że świeże przyprawy zawsze będziemy mieli pod ręką, by dodać je do aromatycznych dań lub ulubionej kanapki.

Instrukcja: Pomaluj czyste opakowania po puszystych serkach Łaciatych, dobierając kolory farb według własnego uznania. Mini-doniczki w różnych barwach wyglądają naprawdę ciekawie. Opakowania po serkach mogą służyć także jako oryginalne pudełeczka na drobiazgi, pojemniki na przyprawy, poidełka czy karmniki dla ptaków. Okazuje się więc, że dawanie drugiego życia przedmiotom może stać się doskonałą zabawą dla całej rodziny.

Film instruktażowy, który powstał w ramach kampanii serków śmietankowych Łaciatych pod nazwą „Łaciaty i ja, i tyle okazji, żeby się zbliżyć”, pokazuje, jak w prosty sposób powyższe pomysły można wcielić w życie. Więcej inspiracji na laciatyija.pl.

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ