Dieta przy chorej wątrobie – co powinna jeść osoba z uszkodzoną wątrobą
Współczesna wątroba nie ma z nami lekko. Każdego dnia nadwyrężamy jej stan poprzez różne szkodliwe nawyki żywieniowe, stosowanie silnych leków i nadużywanie alkoholu. Nurtuje Was pytanie, jaką dietę powinniście wprowadzić, by ulżyć chorej wątrobie? Odpowiedź znajdziecie w poniższym artykule.
Najczęstsze przyczyny powodujące uszkodzenia wątroby:
• przebyte w przeszłości wirusowe zapalenie wątroby,
• dieta obfitująca w szkodliwe tłuszcze trans, konserwanty, sztuczne polepszacze smaku i posiłki typu fast food,
• stosowanie silnych leków o działaniu hepatotoksycznym,
• choroba alkoholowa,
• nowotwory wątroby,
• zatrucie lekami lub trującymi grzybami,
• zaburzenia aktywności enzymów wątrobowych,
• zaburzenia metaboliczne takie jak na przykład choroba Wilsona.
Czego absolutnie nie wolno jeść osobom cierpiącym z powodu chorej wątroby?
By odciążyć uszkodzony organ, specjaliści zalecają unikanie smażenia (zwłaszcza w głębokim tłuszczu!), tłustych sosów, ostrych przypraw (pieprz, chili, ostra papryka, gorczyca) i tak zwanych zupek „chińskich”. Warto wypracować nawyk czytania składów kupowanych produktów. Powinno się odstawić wszystko, co zawiera sztuczne barwniki (np. popularne kolorowe oranżady) oraz niepokojące ilości innej zbędnej chemii.
Na jakiś czas trzeba będzie pożegnać się z tłustym mięsem (tłusta wieprzowina i mięso wołowe, gęsina, baranina, tłuste wędliny), mocną kawą i herbatą, słodkimi napojami gazowanymi, alkoholem oraz tłustym nabiałem (tłuste mleko, sery pleśniowe, serki topione, sery żółte i twarogowe o wysokiej zawartości tłuszczu).
Z diety wyrzucić należy także niektóre warzywa, które wykazują niekorzystny wpływ na wątrobę (np. cebula, czosnek, por, fasola, rzodkiewka, kalarepa, zielony groszek, kapusta), owoce (agrest, porzeczki, winogrona, śliwki, gruszki), a nawet produkty zbożowe (chleb razowy, chleb żytni, otręby pszenne, bułki maślane itd.). Wystrzegać się trzeba także tłustych ryb (makrela, sardynki, tuńczyk).
Zwłaszcza w pierwszej fazie zmiany jadłospisu lub wyjątkowo ostrych stanach chorobowych pomocne może okazać się wspomaganie się specjalnie opracowanymi, wysokoenergetycznymi napojami. Świetnym przykładem tego typu żywności zastępczej są produkty Fresubin Hepa Drink – https://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/fresubin-hepa-drink/.
Produkty żywnościowe polecane przy uszkodzonej wątrobie
Spokojnie! Lista przyjaznej wątrobie żywności jest naprawdę długa. Nikomu nie będzie grozić śmierć głodowa. #Dieta osób borykających się z problemami wątrobowymi powinna opierać się w głównej mierze na produktach jak najmniej przetworzonych. Dozwolone jest chude mięso (przede wszystkim drób, cielęcina, jagnięcina, mięso z królika), chude ryby (morszczuk, dorsz, mintaj, szczupak), zupy na wywarach warzywnych, świeżo wyciskany sok z buraka, ogórki, seler, pietruszka, gotowane lub pieczone ziemniaki, cukinia, sałaty, pomidory obrane ze skórki. Zdrowe oleje roślinne (oliwa, olej lniany), łagodne przyprawy (oregano, majeranek, goździki), świeże owoce (banany, brzoskwinie, morele, jabłka, mandarynki, pomarańcze), chudy nabiał (kefir, maślanka, odtłuszczony jogurt naturalny i chude mleko) oraz lekkostrawne pieczywo pszenne.
Dozwolona jest także kasza jaglana i manna. Więcej przydatnych wskazówek na temat diety wątrobowej znaleźć można w artykule: Dieta na wątrobę – co powinien jeść chory?