Zdrowa kuchnia organiczna – jarmuż i szpinak



Produkty pochodzenia organicznego podbijają nasze serca i kuchnie. Nieprzetworzone, wolne od szkodliwych substancji  i ulepszaczy smaku, mają znakomity wpływ na zdrowie i samopoczucie miłośników ekologicznej żywności. Warto sięgać po nie jak najczęściej i wykorzystywać do przyrządzania lekkich, zdrowych dań. Makaron w wersji organicznej? Brzmi smakowicie.

 

Zadbaj o zdrowie – jedz ekologicznie!

Duża ilość pestycydów, używana przy uprawach owoców i warzyw, poważnie zagraża naszemu zdrowiu. Pestycydy mogą powodować zatrucia, obniżają odporność organizmu i zaburzają jego hormonalną gospodarkę. Szczególnie narażone na ich działanie są dzieci i kobiety w ciąży. W ostatnich latach świadomość tego problemu znacznie wzrosła

– stąd tak wysoka popularność żywności organicznej, która coraz częściej gości na naszych stołach. Warzywa i owoce z ekologicznych upraw możemy serwować na różne sposoby, na przykład w towarzystwie makaronu. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, dania z makaronu na długo zapewniają uczucie sytości i dostarczają nam energię, niezbędną do codziennego funkcjonowania. Węglowodany złożone dbają o właściwą pracę mózgu i mięśni, warto więc zadbać o to, by nie zabrakło ich w naszym jadłospisie – mówi Beata Szostak, ekspert firmy Międzybrodzki Makaron.

– Jeśli zdecydujemy się na makaron przygotowany ze świeżo wybijanych jaj, możemy być pewni, że taki posiłek będzie prawdziwym zastrzykiem energii i cennych składników odżywczych – dodaje. –Osoby, które martwią się o kaloryczność spożywanych potraw, mogą być pewne, że makaron nie przekreśli ich wysiłków. Spora porcja tej popularnej potrawy to zaledwie 110 kalorii. Co więcej, nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię i dzięki temu uczucie sytości po zjedzeniu makaronu trwa kilka godzin. Nie musimy więc obawiać się, że nabierzemy ochoty na słodkie i tuczące przekąski. Dlatego warto wybierać makaron z semoliny – zawartość skrobi jest w nim bardzo wysoka.

 

Zdrowy, pyszny miks

To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Warto łączyć go z warzywami i owocami – najlepiej organicznymi. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa uświetni domowy posiłek.

Jeśli interesujemy się żywnością organiczną, z pewnością wiemy, że niektóre produkty są szczególnie silnie narażone na negatywne działanie pestycydów. To przede wszystkim owoce: brzoskwinie, truskawki, jabłka, nektarynki, wiśnie i winogrona, a także warzywa: seler naciowy, szpinak, jarmuż, słodka papryka, ziemniaki i sałata. Kupując je, nie warto oszczędzać – zdrowie powinno być priorytetem.

Warto otworzyć się na kulinarne eksperymenty i zamiast makaronu po bolońsku wypróbować inne, ciekawe połączenia. Jeśli nie macie pomysłu na danie z warzyw organicznych, wypróbujcie…

Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi




 

Składniki (na 4 porcje):

  • Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
  • świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
  • świeży, młody szpinak – 4 garście
  • czosnek – 1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe – 100 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia

Wykonanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
  • Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
  • W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
  • Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
  • Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
  • Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

Smacznego!

Zawał serca w święta – szybka reakcja ratuje życie

Zawał serca nie wybiera terminu – może zdarzyć się także w Wigilię, w Boże Narodzenie czy w długi weekend. W…
CZYTAJ

Sprzęt wart 1 mln zł trafił do polskich uczelni medycznych. Ponad 15 tys. studentów uczy się leczenia żywieniowego

Ponad 60 fantomów, symulatory odczuć starczych oraz kombinezony do symulacji otyłości – to tylko niektóre ze specjalistycznych urządzeń, które trafiły…
CZYTAJ

Jak przygotować zdrową Wigilię? Najzdrowsze dania wigilijne według dietetyka

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się często z przejedzeniem, uczuciem ciężkości i wyrzutami sumienia. Nie musi tak być. Tradycyjne dania wigilijne…
CZYTAJ

Limitowana kolekcja BONDED BY Answear.LAB x LOBOS

BONDED BY to nowa przestrzeń dialogu między markami i twórcami – zainaugurowana w sezonie AW25/26 limitowaną kolekcją powstałą ze spotkania…
CZYTAJ

Szybki test, który może uratować życie — dlaczego warto badać się na HIV?

Choroby przenoszone drogą płciową to temat wstydliwy dla wielu pacjentów. Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny…
CZYTAJ

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności z koncentracją, organizacją czy emocjami mogą mieć związek…
CZYTAJ

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zawał serca w święta – szybka reakcja ratuje życie

Zawał serca nie wybiera terminu – może zdarzyć się także w Wigilię,…
CZYTAJ

Sprzęt wart 1 mln zł trafił do polskich uczelni medycznych. Ponad 15 tys. studentów uczy się leczenia żywieniowego

Ponad 60 fantomów, symulatory odczuć starczych oraz kombinezony do symulacji otyłości –…
CZYTAJ

Szybki test, który może uratować życie — dlaczego warto badać się na HIV?

Choroby przenoszone drogą płciową to temat wstydliwy dla wielu pacjentów. Według danych…
CZYTAJ

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ