Pistacje – orzechy szczęścia



Pistacje – orzechy szczęścia

Takim mianem Chińczycy określają te wyjątkowo smaczne i zdrowe owoce. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. W dzisiejszych czasach, cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.

Drzewa pistacjowe uznawane są za długowieczne, ponieważ owocują nawet przez 200 lat. Ciepłolubna roślina pochodzi z terenów Azji Mniejszej i Środkowej. W Europie, największe plantacje znajdują się natomiast na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Z uprawy tych aromatycznych orzechów słynie grecka wyspa Egina. Dojrzewają one na przełomie lata i jesieni, a o ich gotowości do spożycia świadczą zaróżowione, pęknięte skorupki. Poza wyjątkowym smakiem, pistacje odznaczają się prozdrowotnymi właściwościami oraz wieloletnią i fascynującą historią.

Pistacje – Smakołyk z królewskich stołów

Drzewo pistacjowe uznawane jest za jedno z najstarszych kwitnących drzew orzechowych. Już w biblijnej Księdze Rodzaju możemy znaleźć o nich wzmiankę. Makeda, władczyni królestwa Saby tak je uwielbiała, że wydała rozkaz, aby wszystkie pistacje, które zostaną zebrane na terenie całego państwa były przeznaczone tylko dla niej.

Do Imperium Rzymskiego sprowadził je sam cesarz Witelkoiusz. W spisanej po łacinie książce kucharskiej pochodzącej z czasów starożytności znajdziemy wiele przepisów, których jednym ze składników są zielone orzechy. Apicjusz, jej autor uważany za mistrza sztuki kulinarnej epoki antyku, doceniał charakterystyczny smak oraz zdrowotne właściwości pistacji.




Pistacje – Owoc o wielu twarzach

Pistacje, nazywane również zielonymi migdałami używane są przede wszystkim do przygotowywania wyrobów cukierniczych takich jak: torty, ciasta i puddingi. Doskonale sprawdzają się także jako składnik słodkich mas oraz lodów. Ponadto można spożywać je w formie przekąski, zarówno na surowo, jak i po wcześniejszym uprażeniu. Z nasion tych owoców wytłacza się olej, który uchodzi za ekskluzywny dodatek do różnego rodzaju potraw. Co ciekawe, ich walory cenione są nie tylko w kuchni. Znajdują one szerokie zastosowanie w branży meblarskiej. Żywicę drzewa pistacjowego wykorzystuje się przy produkcji lakierów, a ekstrakt pochodzący z liści stosowany jest do barwienia jedwabiu i dywanów.

Naturalny kompleks witamin

Zielone migdały są bogatym źródłem wielu cennych dla organizmu mikro- i makroelementów. Zawierają duże ilości białka, żelaza, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Pistacje polecane są osobom dbającym o linię, ponieważ wchodzący w ich skład błonnik przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne. Lekarze i dietetycy zalecają ich częste spożywanie w ramach profilaktyki chorób serca. Co więcej, uchodzą za jeden z najsilniejszych antyoksydantów, co oznacza, że mają dobroczynny wpływ nie tylko na zdrowie. Jako silny przeciwutleniacz pozytywnie oddziałują na stan skóry oraz pozwalają zachować jej młody wygląd.

Choć w naszym klimacie wyhodowanie drzewa pistacjowego we własnym ogrodzie może okazać się niemożliwe, to nie należy rezygnować z ich spożywania. Doceńmy zalety zielonych orzeszków i włączmy na stałe do swojego jadłospisu.

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o. 

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ