Gotowanie w męskim wydaniu – idealny prezent na Dzień Kobiet



Goździki i rajstopy przeszły już do historii. W Dzień Kobiet najpopularniejsze podarunki to czekoladki i tulipany. Jednak najpiękniejsze prezenty to miłe gesty, nie kupione, a przygotowane od serca. Zaskocz swoją ukochaną i przejmij w ten dzień kulinarne stery. Tak smacznego Dnia Kobiet na pewno nie zapomni. Mamy dla Ciebie proste inspiracje. Przygotuj szybkie potrawy, które zrobią duże wrażenie.

Na dobry początek dnia: tradycyjna szakszuka

Zaskocz swoją wybrankę już z samego rana. Na pewno w znakomity nastrój wprawi ją nie tylko zapach przygotowanej kawy, ale także apetyczna szakszuka. To pomysł na pożywne, ale i efektowne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut. Spraw, by tego dnia uśmiech na jej twarzy pojawił się tuż po przebudzeniu.

Składniki:

• 2 puszki krojonych pomidorów
• 2 duże ząbki czosnku
• 3 jajka
• szczypta słodkiej papryki
• szczypta papryczki chili w płatkach
• sól
• pieprz
• 1 pęczek pietruszki natki
• 1 łyżka masła ekstra Łaciate

Przygotowanie:

Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni roztop masło i dodaj czosnek i płatki chili. Podsmaż do momentu zarumienienia się czosnku. Jednak uważaj, by go nie przypalić. Na patelnię dodaj pomidory w puszce. Duś je do momentu odparowania wody z sosu. Dopraw przyprawami. Zrób miejsce na jajka, przesuwając delikatnie kawałki pomidorów. Następnie wbij w każdą „przestrzeń” jajka, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość trzymaj na małym ogniu pod pokrywką. Gdy jajka się zetną, całą potrawę posyp wcześniej posiekaną natką pietruszki.

Obiadowy sukces: pełnoziarniste tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym

Nie eksperymentuj z obiadem. Postaw na proste rozwiązania, które na pewno sprawdzą się jako danie obiadowe. Wybierz pełnoziarnisty makaron, który w połączeniu z kurczakiem i pysznym, śmietanowym sosem sprawią, że kobieta, dla której gotujesz, z pewnością poczuje się tego dnia wyjątkowo.

Składniki:

• 1 duża cebula
• ok. 200 g piersi z kurczaka
• 1 brokuł
• 300 ml śmietanki Łaciata 18 %
• 50 ml mleka Łaciate 3,2%
• 3 ząbki czosnku
• ok. 300 g pełnoziarnistego tagliatelle
• oliwa
• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Odetnij różyczki brokuła i umyj. Gotuj je w lekko posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, następnie wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka. Posól, dodaj pieprz i smaż do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodaj śmietanę i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj, starając się nie gotować. W kolejnym kroku dorzuć ugotowanego brokuła i dokładnie wymieszaj. Na talerze wyłóż makaron, na wierzchu polej go sosem.




Zaskakujący deser kawowy

Klasyczny makaron na obiad sprawi, że deser może być mniej oczywisty. Jeśli kobieta będzie spodziewać się sernika lub szarlotki – Ty zaskocz ją orzeźwiającym musem kawowym, który doda Wam energii na resztę popołudnia. Wybierając tego rodzaju słodkość, unikniesz długotrwałego pieczenia.

Składniki:

• ¾ litra śmietanki Łaciata 30 % (schłodzonej)
• 4 żółtka
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
• 1 łyżeczka kakao
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki koniaku
• czekoladowe łezki/kropelki
• 4 kostki czekolady (starte) do posypania

Przygotowanie:

Kawę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie dodaj koniak i kawę. Śmietankę Łaciatą ubij z pozostałą łyżką cukru pudru, 6 łyżek pozostaw do dekoracji. Resztę śmietanki Łaciatej zmieszaj z masą żółtkową. W szklankach ułóż krem, posyp czekoladowymi łezkami, na to warstwę ubitej śmietanki Łaciatej, kolejną porcję kremu oraz opcjonalnie jeszcze na wierzch resztę ubitej śmietanki. Wszystko posyp startą czekoladą.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ