Przepis na tradycyjny anglosaski eggnog



Boże Narodzenie i Nowy Rok to czas obfitujący w zwyczaje, również te kulinarne. Z przyjemnością co roku przygotowujemy potrawy według tradycyjnych, polskich przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Warto jednak zajrzeć też na stoły w innych krajach i spróbować nowych smakołyków. Polecamy #eggnog – aromatyczny napój na bazie jajek, mleka i korzennych przypraw, którym świąteczne i noworoczne toasty od wieków wznoszą Anglicy i Amerykanie.

Trudno się dziwić, że eggnog od lat gości na świątecznych anglosaskich stołach, doskonale wpisuje się bowiem w świąteczną atmosferę. Rodziny zgromadzone przy choince i trzaskającym ogniu, w kominku chętnie raczą się rozgrzewającym, pachnącym korzennymi przyprawami, słodkim napojem. Eggnog znany jest od XVII w., a jego korzeni upatruje się w posset pitym w średniowiecznej Anglii.

Przez wieki powstało wiele receptur, jedną z nich stworzył nawet sam Jerzy Waszyngton. Niezmienne są jednak podstawowe składniki – jaja, mleko oraz korzenne przyprawy. W wersji bezalkoholowej serwowany był jako świąteczny przysmak dla całej rodziny, dla dorosłych tradycyjnie podawany był z dodatkiem whisky, rumu lub brandy. W tej wersji eggnog to rodzaj likieru jajecznego, zbliżony do znanego u nas ajerkoniaku.

– Przygotowanie eggnoga jest naprawdę proste – przekonuje Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Tak jak w przypadku innych napojów jajecznych, kluczem do sukcesu jest właściwa temperatura oraz stopniowe, powolne łączenie składników. Wyjmijmy wcześniej jaja z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Najważniejszym momentem jest wlewanie gorącego mleka do utartych żółtek, a następnie dodawanie piany z białek. Nie można tego robić zbyt gwałtownie, żeby jajka pod wpływem ciepła nie ścięły się.

Jeśli chcemy przygotować eggnog wcześniej pamiętajmy, aby przechowywać go w lodówce.




Przepis na świąteczno-noworoczny eggnog

Składniki:

– 1 jajko z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu (Fermy Drobiu Jokiel)
– 1 szklanka mleka
– ¼ szklanki śmietany kremówki
– 3 łyżki cukru
– szczypta soli
– pół łyżeczki cynamonu
– 1 laska wanilii
– 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Jajka sparzamy gorącą wodą i natychmiast ostudzamy, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Mleko i śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy na średnim ogniu prawie do zagotowania.

Gorące mleko dodajemy stopniowo, małymi porcjami do masy z żółtek, cały czas lekko ubijając trzepaczką. Masa może się spienić. Na koniec powoli wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Można podawać na ciepło bezpośrednio po sporządzeniu lub przygotować dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i serwować schłodzony. Jako napój dla całej rodziny przygotowujemy w wersji podstawowej, bezalkoholowej. Dla dorosłych #eggnog można nieco wzmocnić procentami.

Smacznego i Wesołych Świąt!

Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkpolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ