Kolorowo i w różnych smakach – 3 proste przepisy na paprykę, z których skorzystasz także zimą



Czerwona, zielona, żółta, na ostro lub na słodko – popularna w polskiej kuchni papryka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odkryte przez Krzysztofa Kolumba warzywo sprawdza się w różnych odsłonach. Co więcej, jako jedno z niewielu, nie traci swoich cennych właściwości po przetworzeniu. To doskonały powód, aby na chłodniejsze miesiące przygotować pyszne zapasy.

 

Nieco ezgotyczne cayenne, chilaca, jalapeno albo dobrze znane pepperoni, tomato oraz chilli. Na świecie jest blisko 200 odmian papryki. Warzywo pochodzące z Peru, zostało sprowadzone do Europy w XV wieku przez odkrywcę Ameryki. Na szeroką skalę rozpowszechnili je Węgrzy. Papryka, o której mowa, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Świeża dostarcza cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Na tym jednak nie kończą się jej zalety.

 – Lecznicze właściwości papryki już wiele lat temu dostrzegła medycyna ludowa. Jednak nie wszyscy wiedzą, że warzywo po obróbce termicznej nie traci dobroczynnych składników. Dlatego duszona, pieczona, gotowana czy marynowana jest równie wartościowa dla naszego organizmu – tłumaczy Boris Karapetyan, KROSAGROPrezentujemy kilka prostych przepisów, które sprawdzą się także zimową porą.

Tradycyjna przystawka – marynowana papryka

Papryka marynowana to klasyka w polskiej kuchni. Można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań. Ze względów estetycznych najlepiej sprawdza się papryka czerwona, która w największych ilościach dostarcza beta karotenu oraz witaminy C. Jesień jest najlepszym momentem na zrobienie takich przetworów, choćby ze względu na niską cenę. Przepis jest prosty. Paprykę kroimy w cienkie paski i wkładamy do słoików.

Do każdego dodajemy po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego oraz po łyżce oleju. Następnie przygotowujemy zalewę. Na około 4 kilogramy papryki do marynaty będziemy potrzebowali: 14 szklanek wody, 3,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru i 10 łyżek soli. Zalewę gotujemy, a później dodajemy do słoików.

Na końcu całość pasteryzujemy około 20 minut. Papryka marynowana doskonale sprawdza się jako uzupełnienie potraw, na przykład pieczonych mięs.

modanaurode.pl marynowana papryka

Kremowa zupa po hiszpańsku

Żółta papryka stanowi z kolei źródło luteiny i zeaksantyny, które wspomagają wzrok. Ta odmiana jest najważniejszym składnikiem kremowej zupy po hiszpańsku. Do jej przyrządzania będziemy potrzebowali także: czosnek, cebulę, szczypiorek, paprykę chili, pomidory, śmietanę 36% oraz sól i pieprz do smaku. Jak ją przygotować? Paprykę należy pokroić w ćwiartki, a następnie rozłożyć je razem z czosnkiem i cebulą na blachę, wcześniej  wyłożoną aluminiową folią.

Warzywa pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie możemy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić na kawałki. Następnie do garnka wrzucamy podpieczone warzywa, wraz z sokiem, który pojawił się podczas pieczenia. Kolejno dodajemy pomidory i wcześniej przygotowany bulion.

Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Aby zupa nabrała kremowej konsystencji, po zagotowaniu poleca się ją zmiksować ze śmietanką. Na końcu danie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Tak przyrządzoną zupę najlepiej podawać z wiejskim chlebem posypanym szczypiorkiem i odrobiną sera.

modanaurode.pl kremowa zupa po hiszpansku



Zielona na bogato – faszerowana papryka z kaszą gryczaną

Zielona papryka jest szczególnie polecana kobietom, ponieważ zawiera znaczne ilości kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży oraz witaminę młodości – E. To również źródło chlorofilu, który sprzyja obronie organizmu przed szkodliwymi czynnikami rakotwórczymi dodaje Boris Karapetyan, KROSAGROPapryka faszerowana kaszą gryczaną i szynką to alternatywa na szybki obiad albo typowo jesienną kolację.

Do jej przygotowania potrzebne będą: cebula, marchewka, pietruszka, kasza gryczana (jeden woreczek), jajko, sól i pieprz. Na początku paprykę należy umyć, wyczyścić z nasion i przekroić na pół. Cebule zeszklić i dodać do niej startą marchew, a całość dusić przez około 5 minut. Następnie ugotowaną kaszę mieszamy z podduszonymi warzywami, dodajemy surowe jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w kostkę i razem z posiekaną pietruszką łączymy z farszem.

Wypełniamy nim połówki papryk, a całość zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

 

Kusi swoim smakiem, kolorami ozdabia potrawy, dodaje sił witalnych, a przede wszystkim pomaga chronić nasze zdrowie. Świetnie sprawdza się jako przystawka oraz dodatek do zup czy sosów. Również sama może być głównym i pysznym daniem, nie tylko latem.

modanaurode.pl papryka faszerowana kasza gryczana

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ