Lody, lody dla ochłody. Lody własnej roboty!



Lody to nie tylko smaczna, ale i wbrew pozorom zdrowa przekąska. Pod warunkiem jednak, że przygotujemy je w domu. Wtedy sami decydujemy o tym, jakich użyjemy składników, ile dosypiemy cukru i czy dodamy czekoladę. Co ważne, lody to jedne z najmniej kalorycznych słodyczy. W dodatku potrafią schłodzić nasz organizm w letnie dni i poprawić nastrój.

Każde lody są zdrowe, o ile nie będziemy jeść ich w nadmiarze. Przede wszystkim są lekkostrawne, dlatego mogą być spożywane przez dzieci już od drugiego roku życia, osoby starsze i kobiety w ciąży. Mogą się nimi zajadać nawet uczuleni na białko mleka krowiego – należy wtedy wybierać sorbety (zwane potocznie sopelkami, przypominające wyglądem i smakiem zamrożony sok). Poza tym lody zawierają wapń i białko, a ich dodatkową zaletą jest fakt, że potrafią łagodzić ból. Szczególnie dobre są te, które przyrządzimy sami w domu.

Dobre lody, bo własne

Przepisów na lody jest naprawdę wiele. Przyrządzić możemy je bezpośrednio ze zmiksowanych owoców, dodać jogurtu, bądź od podstaw – przygotować masę ze śmietany, jajek i cukru, ewentualnie mleka, do której dodaje się mus owocowy. Wodze fantazji można puścić zastanawiając się nad ostatecznym smakiem oraz wyglądem naszego rarytasu. W wyborze mogą nam pomóc wspomnienia z dzieciństwa lub przywoływanie na myśl takich lodów, które wiążą się dla nas z miłym doświadczeniem, np. wakacyjnym wyjazdem. W ten sposób zyskamy podwójną przyjemność. Poza tym porcje lodów domowych są doskonałą przekąską na przyjęciach w gronie rodziny i przyjaciół.

Wielu z nas rezygnuje z produkcji własnych lodów, bo obawia się, że jest to zajęcie czasochłonne lub kosztowne. Nic bardziej mylnego. Podczas zamrażania możemy przecież robić różne inne czynności, a koszt zakupu składników jest zazwyczaj porównywalny do gotowego produktu.



Lody owocowe czy pistacjowe

Jeśli chcemy uzyskać lody o pożądanym przez nas smaku wystarczy dodać do bazy lodowej odpowiednie składniki – np. bakalie, suszone owoce. Możemy przygotować zmielone lub posiekane orzechy: włoskie, laskowe bądź pistacje. Zawierają one cenne tłuszcze, witaminę E, witaminy z grupy B, magnez. Potrafią też korzystnie wpływać na układ pokarmowy – przykładowo pistacje zawierają spore ilości błonnika, który wspomaga przemianę materii. Dlatego poleca się je wegetarianom, sportowcom, osobom pracującym umysłowo i wszystkim tym, którzy znajdują się w stresujących sytuacjach. Do orzechów warto też dodać nieco rodzynek. Wówczas zyskamy bardziej słodki smak bez konieczności używania białego cukru. Poza tym w rodzynkach znajdują się cenne witaminy, takie jak: A, C, E i cała gama witamin z grupy B.

 

Przygotowując lody możemy również skorzystać niemal z całej gamy dostępnych świeżych owoców i dodać je do swojej przekąski albo zrobić owocowy mus i połączyć z lodową bazą. Jedną z głównych zalet takiego deseru jest to, że nie tylko wspaniale wygląda i smakuje, ale równocześnie orzeźwia. Najbardziej popularne są w tym wypadku maliny, truskawki, jeżyny, jagody, ale warto też poeksperymentować z bardziej egzotycznymi owocami.

modanaurode.pl  -  lody wlasnej roboty, jak zrobic samemu lody?

Odrobina czasu i chęci aby samemu zrobic lody

Istnieje też wersja owocowych lodów dla osób mniej pracowitych. Okazuje się, że można je przyrządzić bez mleka i długiego mrożenia. Wystarczy za pomocą blendera zmiksować banany z mrożonymi owocami. Już po chwili uzyskuje się delikatny i kremowy deser.

 

Jeśli jednak dysponujemy dużą ilością wolnego czasu możemy bardziej skupić się nie tylko na tym co znajduje się wewnątrz naszych smakołyków, ale również i na ich wyglądzie. Lody można podawać na wafelku lub w fantazyjnych naczyniach. Dzieciom szczególnie spodobają się te desery, które są kolorowo udekorowane. Można to zrobić przy pomocy orzechów i małych owoców (rodzynek, jagód czy żurawiny). Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie gotowych ozdób do ciast.

W ciepłe dni mamy mniejszą ochotę na gorące wypieki. Dlatego warto zastąpić je lodowymi pucharkami, roladami i tortami. Można je przygotować znacznie szybciej i zazwyczaj łatwiej niż te pieczone w piekarniku. A przyjemny wygląd, zapach, smak i chłodne orzeźwienie z pewnością przekonają nawet tych mniej zagorzałych amatorów deserów.

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2. Dr inż. Hanna Orlikowska-Rzeźnik,…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i zmiana codziennych nawyków mogą skutecznie zmniejszyć uciążliwe objawy.…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów, które pozwalają ocenić stan zdrowia. Prawidłowe tętno ma…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów,…
CZYTAJ