Zdrowo i smacznie. Żurawina.



Jest słodka z jednocześnie kwaśną nutą, fantastycznie komponuje się z różnymi daniami od przekąsek poprzez zupy, potrawy mięsne na słodkich deserach skończywszy. Sezon na nią przypada na wrzesień a powinien trwać przez cały rok ze względu na fenomenalne właściwości smakowe i bogate źródło witamin.

Żurawina, bo to o niej mowa, może być suszona, przerabiana na soki, kisiele, galaretki, mrożona, możliwości jej wykorzystania są nieograniczone.

Owoce żurawiny zawierają dużo przeciwutleniaczy, chroniących przed wpływem wolnych rodników w efekcie są sprzymierzeńcem w walce o młodą i piękną skórę.

Żurawina suszona to fantastyczny dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtów, może być dodawana do napoi.

Nie od dziś znane są zastosowania żurawiny w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu moczowego, przeciwdziała, bowiem gromadzeniu się bakterii.

Wykorzystywana jest w profilaktyce układu krążenia, pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy, pozytywnie wpływa na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.

Żurawina jest także sprzymierzeńcem w walce z płytką nazębną, ponieważ zawarte w niej flawonoidy zapobiega osadzaniu bakterii w jamie ustnej.



modanaurode.pl  -  zurawina z rukola
modanaurode.pl  -   zdrowo i smacznie, zurawina z rukola

Gotujemy makaron (40 dkg makaronu tagliatelle). W międzyczasie drobno siekamy czosnek (2 ząbki), myjemy i kroimy na pół pomidory (ok. 80 dkg miniaturowych pomidorów). Na podgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pomidory i czosnek, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną cukru i dodajemy żurawinę (10 dkg). Następnie zalewamy winem (10 ml) i przez 2-3 min. pozostawiamy na ogniu. Do pomidorów dodajemy makaron, mieszamy, dekorujemy kilkoma listkami rukoli i parmezanem (10 dkg rukoli, 6 dkg parmezanu).

modanaurode.pl  -  zdrowo i smacznie, kotlety lososiowe z salatka z zurawin
modanaurode.pl  -  zdrowo i smacznie, kotlety lososiowe z salatka z ogurkiem i zurawinami

Obieramy i drobno siekamy szalotki i ogórki (3 szalotki, 2 średnie ogórki), myjemy i siekamy koper (pęczek), kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji. 25 dkg jogurtu mieszamy z mlekiem (3 łyżki stołowe) i połową szalotek, kopru i sokiem z ˝ cytryny. Myjemy łososia (50 dkg bez skórki) i po delikatnym osuszeniu siekamy w drobną kostkę. 2/3 łososia pozostałš porcje szalotek, 4 łyżki bułki tartej, jedno jajko, sok z pozostałej połówki cytryny miksujemy w robocie kuchennym. Po zmiksowaniu łączymy z resztę kopru, ryby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy łososiowe kotlety i smaćymy uprzednio podgrzanym maœle (1 łyżka) na patelni przez ok. 5 min.

Mieszamy ogórki z żurawiną(10 dkg) i skrapiamy dressingiem. Łososiowe kotlety podajemy razem z sałatką ogórkowo-żurawinową.

modanaurode.pl  - salatka z zurawina
modanaurode.pl  -   zdrowo i smacznie, salatka owocowo-serowa z dressingiem zurawinowym

mieszamy musztardę (1,5 łyżeczki), z sokiem z żurawiny (3 łyżki stołowe) i szczyptą soli, następnie dodajemy 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Z połowy arbuza i jednego melona wycinamy kulki owocowe. Następnie do owocowych kulek dodajemy ok. 20 dkg rozdrobnionego sera owczego i uprzednio uprażonych posiekanych orzechów włoskich (5 dkg). Myjemy i siekamy liście szpinaku, wszystkie składniki mieszamy i polewamy przygotowanym dressingiem a następnie posypujemy owocami suszonej żurawiny.

modanaurode.pl - zupa z marchwia i suszona zurawina
modanaurode.pl  -   zdrowo i smacznie, zupa z marchwi i suszonych zurawin

Zamaczamy łyżkę żurawin w dwóch łyżkach wrzątku i pozostawiamy na ok. 20 min. Następnie odcedzamy z zachowaniem zalewy. Obieramy i kroimy w kostkę warzywa (40 dkg marchwi, 15 dkg ziemniaków, mały korzeń pietruszki). Jedną cebulę z curry i kurkumą szklimy na maśle. Następnie dodajemy posiekane warzywa i ok. 6 dkg posiekanej żurawiny i smażymy przez chwilę. Zalewamy całość bulionem warzywnym (750 ml.) i gotujemy, kiedy już będą miękkie, miksujemy. Rozmiękczone żurawiny podsmażamy, dodajemy pozostawioną zalewę z żurawin i zagotowujemy. Tak przygotowane żurawiny dodajemy do zupy, zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ