Tarta z grzybami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki:
Ciasto:
– Masło Ekstra od OSM Piątnica 150g
– mąka 300g
– żółtko 2 szt.
– woda 100ml
– sól do smaku
Pozostałe składniki:
– Śmietanka 42% od OSM Piątnica 100ml
– Śmietana 18% od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
– cebula 1 średnia sztuka
– masło 1 łyżka
– podgrzybek świeży lub mrożony 250g
– kurki świeże lub mrożone 250g
– pieczarka świeża 6 średnich sztuk
– mąka 1 łyżeczka
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać.
Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.
Smacznego!