Domowe trufle piernikowe
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
– Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
– czekolada gorzka 2 szt.
– orzechy włoskie łuskane 50g
– przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
– rum 50ml
– skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
– kakao, wiórki kokosowe
– szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając.
Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie.
Dodać także przyprawę do pierników i rum.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!