Twaróg nie tylko do kanapek – Pasta twarogowo-jajeczna z wiosennymi warzywami



#Twaróg nie tylko do kanapek – sprawdź w jakich daniach najlepiej się sprawdzi. Twaróg znajdziemy prawdopodobnie w każdej lodówce. To produkt smaczny, zdrowy, a przy tym można wykorzystać go na wiele sposobów. Przygotujemy dzięki niemu nie tylko standardowe kanapki, ponieważ często dodanie zaledwie kilku składników pozwala na stworzenie niesamowitej, zaskakującej smakiem potrawy. Twaróg doskonale sprawdzi się zarówno w odsłonie słodkiej, jak i wytrawnej. Daje to pole do popisu nawet osobom, którą swoją przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają.

Właściwości zdrowotne

#Nabiał – w tym właśnie dobrej jakości twaróg, to źródło wielu wartości odżywczych. Uznawany jest za główne i dobrze przyswajane przez organizm źródło wapnia. Zawiera także między innymi cynk, fosfor, sód, magnez czy potas oraz witaminy z grupy B. Przeciętnie w 100 gramach tego produktu znajduje się tylko około 75-85 kcal, więc nawet osoby będące na diecie, śmiało mogą dodawać twaróg do swoich posiłków.

Twaróg w kuchni

Twarożek można wykorzystać w kuchni jako samodzielny produkt, ale jest też on doskonałą bazą do wykonania dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Sam ser ze świeżymi warzywami można zjeść na drugie śniadanie jako szybką i zdrową przekąskę. Twaróg może być składnikiem śniadań, obiadów, jak i kolacji. Doskonale sprawdzi się też w deserach. Zaletą tego produktu jest łatwość jego obróbki. Konsystencja twarogu zależy od procentu zawartości tłuszczu. Chudsze twarogi sprawdzą się do fit deserów czy lekkich przekąsek. Natomiast tłuste lepiej wybrać przy robieniu serników i wilgotnych muffinów.




Sposób na szybkie śniadanie

O tym, że #śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia wie prawie każdy. Jednak większość z nas i tak rano stoi przed dylematem: pospać pięć minut dłużej czy zrobić dobre śniadanie? Pyszna pasta jajeczna z twarożkiem rozwiązuje ten problem, bo to pomysł na posiłek zarówno szybki, jak i zdrowy.

Pasta twarogowo-jajeczna z wiosennymi warzywami

Składniki:

• 125 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 1 ogórek gruntowy
• 5 rzodkiewek
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 1 łyżka jogurtu Augustowskiego naturalnego
• sól
• pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozgniatamy twaróg widelcem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli rano nie mamy czasu ugotować jajek – możemy to zrobić wieczorem.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ