Płatki śniadaniowe – cała prawda



Przekaz płynący z reklam wszelkiego rodzaju płatków zbożowych jest jasny – to smaczny i zdrowy sposób na śniadanie, przede wszystkim dla dzieci i osób na diecie.

W rzeczywistości jednak większość proponowanych asortymentów trudno zaliczyć do zdrowych. Często bowiem ich skład niewiele różni się od składu… herbatników!

Przekaz płynący z reklam wszelkiego rodzaju płatków zbożowych jest jasny – to smaczny i zdrowy sposób na śniadanie, przede wszystkim dla dzieci i osób na diecie. W rzeczywistości jednak większość proponowanych asortymentów trudno zaliczyć do zdrowych. Często bowiem ich skład niewiele różni się od składu… herbatników!

Rynek spożywczy oferuje wiele różnych rodzajów płatków zbożowych. Niektóre z nich, takie jak płatki owsiane, żytnie czy orkiszowe, to wysokowartościowe produkty, chętnie polecane przez dietetyków. Są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B (B1, B2, PP), składników mineralnych oraz cennego błonnika.

Z odtłuszczomleknym iem (1,5-2%) i garścią owoców stanowią doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę. Warunek jest jednak taki: powinny to być grube płatki z pełnego ziarna, przygotowane samodzielnie. Niestety, popularne owsianki typu instant, czy gotowe owsianki z jogurtem, prócz płatków zawierają bardzo dużo cukru.



Sytuacja wygląda podobnie w przypadku wysoko przetworzonych produktów śniadaniowych w postaci czekoladowych kuleczek, płatków w polewach cukrowych lub miodowych, a także musli typu granola.

Warto przyjrzeć się etykietom:100 g zbożowych płatków kierowanych do dzieci dostarcza aż 25-30 g cukru, płatki typu fit z błonnikiem – 26 g,  a płatki z oświadczeniem „pomaga obniżyć cholesterol” –  23 g cukru!

To naprawdę duże ilości, biorąc pod uwagę fakt, że maksymalne spożycie cukru nie powinno przekraczać 10% całkowitej wartości energetycznej (kaloryczności) codziennej diety. I tak np. przy diecie 2000 kcal, wartość kaloryczna cukru ze wszystkich źródeł – posiłków, przekąsek i napojów – powinna wynieść 200 kcal (co odpowiada 50 g cukru).

Oczywiście chodzi tutaj nie tylko o cukier dodany, lecz także ten naturalnie występujący w produktach, np. w owocach. Starajmy się uważnie czytać etykiety produktów zbożowych: wybierajmy te z niską zawartością cukru, ale z jak największym udziałem błonnika. Pamiętajmy też, że cukier niejedno ma imię i kryje się pod innymi nazwami, takimi jak glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy itp.

Może się wydawać, że takie skrupulatne sprawdzanie etykiet jest bardzo czasochłonne. Nic bardziej mylnego! W analizie składu produktów pomoże nam aplikacja mobilna Asystent Zdrowego Żywienia, dostępna bezpłatnie dla użytkowników systemu Android, a wkrótce także iOS.

Dzięki niej możemy łatwo porównywać wartość odżywczą różnych produktów i ułożyć swoją indywidualną dietę. Dodawajmy więc do jadłospisu płatki śniadaniowe – jeśli lubimy ich smak i mamy taką potrzebę, ponieważ bez wątpienia stanowią one źródło błonnika oraz witamin i składników mineralnych.

Aplikacja podpowie nam, w jaki sposób zaplanować menu, aby całkowita podaż cukru i innych składników diety była zgodna z zaleceniami ekspertów.

 

Konsultacja merytoryczna: mgr Wojciech Kłys, Instytut Żywności i Żywnienia

Pobierz darmową aplikację  i stwórz swoją własną dietetyczną kompozycję: http://bit.ly/zachowajrownowage

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ