Dieta ketogeniczna popularna wśród Polaków – czy słusznie?



„Przechodzę na dietę” – to jedne z najczęściej wypowiadanych zdań przez osoby, które chciałyby poprawić własną sylwetkę i zrzucić nadprogramowe kilogramy. Zmiana sposobu odżywania może przybierać różne formy, w zależności od efektów, które chcemy osiągnąć. W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskuje tzw. dieta ketogeniczna, która polega przede wszystkim na ograniczeniu spożywania węglowodanów. Jakie są korzyści z jej stosowania? Dla kogo jest zalecana i jak długo powinna trwać? Odpowiada Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

Dieta ketogeniczna – najważniejsze zasady

#DietaKetogeniczna pozwala dostarczyć do naszego organizmu taką samą ilość energii (kalorii) jak tradycyjna dieta (zbilansowana), jednak składa się z innych makroskładników. Cechuje się bardzo ograniczoną ilością węglowodanów (poniżej 50 gramów na dobę), wysoką zawartością tłuszczów oraz tradycyjną podażą białka. Taka forma odżywiania sprawia, że naszym organizmie wytwarza się stan podobny do głodzenia (ketoza), w czego wyniku powstają tzw. ciała ketonowe, które stanowią zamiast glukozy źródło energii dla mózgu i komórek.

Osoba, która stosuje dietę ketogeniczna rezygnuje przede wszystkim z takich produktów, jak mąka, płatki, kasze, ryż, makaron, kluski, tarty, pieczywa (także pełnoziarniste) oraz owoców i części warzyw – m.in. ziemniaki, bataty, kukurydza czy słodki groszek. Dozwolone jest natomiast spożywanie mięsa, ryb, jajek, nabiału, masła, śmietany, majonezu czy oleju. Warto podkreślić, że to bardzo prosta w przygotowaniu dieta, a dodatkowo jest bardzo smaczna, ponieważ głównym nośnikiem smaku w potrawach jest tłuszcz – komentuje Celina Kinicka, dietetyk w Centrum Medycznym Damiana.

Właściwie stosowana #dieta #ketogeniczna i ścisłe trzymanie się jej zasad sprawia, że w dynamiczny sposób możemy osiągnąć cel – spadek masy ciała. Przez pierwszych kilka dni możemy odczuwać ból głowy, spadek energii, ospałość, jednak szybko się to zmienia, a wówczas czujemy zwiększoną energię i chęć do działania oraz lepsze samopoczucie.

Dieta ketogeniczna – zalecenia

Ten rodzaj diety stanowi alternatywę często stosowaną podczas odchudzania, przy insulinoporności, cukrzycy typu II i w chorobach onkologicznych. Z medycznego punktu widzenia zalecana jest jednak wyłącznie przy występowaniu padaczki lekoopornej. Nie istnieją dowody, aby była ona skuteczna przy innych stanach chorobowych. W społeczeństwie można zaobserwować modę na jej stosowanie, jednak należy podkreślić, że nie jest to racjonalny i prawidłowy sposób żywienia dla wszystkich.




Jeżeli dieta ketogeniczna została wdrożona z zalecenia lekarskiego wówczas może być stosowana do momentu uzyskania poprawy, jednak nie dłużej niż 2 lata. Natomiast w przypadku stosowania jej na własną rękę, czas ten nie powinien przekraczać 3 miesięcy.

Zaleca się jednak, aby wszelkie większe zmiany w codziennej diecie zawsze konsultować z dietetykiem, który przedstawi zalety i wady danego rozwiązania. Dotyczy to również diety ketogenicznej, która mimo swojej prostoty, powinna być również odpowiednio zbilansowana. Opracowanie planu żywieniowego pod okiem specjalisty pozwoli nam uniknąć błędów, dopasować kaloryczność do potrzeb naszego organizmu oraz osiągnąć oczekiwane rezultaty.

Przykładowy jadłospis na 1 dzień:

Śniadanie: omlet z mozzarellą, papryką i bazylią.
Obiad: pulpety wieprzowe z cukinią i selerem naciowym w sosie pomidorowym, gotowane na parze brokuły i kalafior polane masłem.
Kolacja: pieczony łosoś z czosnkiem i cytryną, sałata, pomidor, cebula, sos vinegrette.
Przekąski: jogurt naturalny, marchewka do chrupania, niewielka garść orzechów włoskich.

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ