Domowe hot-dogi na Dzień Dziecka – poznaj nasz przepis!
Jak najlepiej świętować Dzień Dziecka? Oczywiście razem! Możecie urządzić piknik, zorganizować wycieczkę albo spędzić ten czas wspólnie w…kuchni i przygotować coś pysznego. Jednym z uwielbianych przez dzieci, a jednocześnie najprostszych dań są hot-dogi. Ta tradycyjna amerykańska przekąska składa się z bułki, parówki i sosu, ale Ty możesz ją urozmaicić o zdrowe i smaczne składniki. Sprawdź jak przygotować domowe hot-dogi, aby stały się bardziej wartościową i odżywczą przekąską, niż klasyczny fast food.
Aby popularne hot-dogi były zdrowsze od ich klasycznej wersji, potrzebna jest naprawdę niewielka modyfikacja. Przede wszystkim postaw na zdrowe pieczywo. Ideałem byłaby bułka żytnia, jeśli jednak nie uda Ci się takiej zdobyć, nie kupuj gotowego pieczywa przeznaczonego specjalnie do hot-dogów.
Takie bułki nie mają wiele wspólnego z prawdziwym wypiekiem – są naszpikowane ogromną ilością konserwantów i spulchniaczy. Możesz spróbować upiec bułki samodzielnie. Drugim składnikiem, który decyduje o smaku hot-doga, jest parówka. Dlatego zwróć uwagę na to, jaki produkt wybierasz.
– Parówki powinny być wysokiej jakości, z dużą zawartością mięsa, np. parówki Balbinki ZM Pekpol zawierają go 93%, dzięki czemu są bogate w białko. Wybierając parówki dla dzieci warto sprawdzić, czy produkt nie ma w składzie glutaminianu sodu i fosforanów dodanych. Przed włożeniem do bułki paróweczki najlepiej równomiernie obsmażyć, np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Zrezygnuj też z bardzo kalorycznych i chemicznych sosów. Postawmy na niewielką ilość ketchupu albo sos przygotowany na bazie jogurtu.
Hot-dogi z parówkami Balbinkami, frytki z batatów i surówką coleslaw
Składniki:
6 parówek Balbinek ZM Pekpol
3 małe bułki na hot-dogi
różne dodatki do hot dogów np.: pomidor, ogórek, sałata, kapusta, kukurydza, kiełki, papryka, prażona cebulka.
ketchup
musztarda
majonez
½ małej główki kapusty czerwonej
½ małej główki białej kapusty
2 marchewki
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
4 bataty
100 g mąki
olej
Przygotowanie:
Białą i czerwona kapustę posiekać drobno, marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać natkę pietruszki. Całość doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę musztardy i 3 łyżki majonezu.
Obrać bataty i pokroić na frytki. W frytkownicy lub garnku z grubym dnem podgrzać olej do 180°C. W misce wymieszać bataty z mąką. Smażyć partiami na złoty kolor i osuszać na papierze kuchennym.
Paróweczki podgrzać w wodzie. Hot dogi podawać z ulubionymi składnikami
Smacznego!