Super przepis – ZUPA CEBULOWA!



Super przepis – ZUPA CEBULOWA! cas: 10 min. 1 godz. 6 porcji składniki na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1255.2 kJ, Wartość kaloryczna 299.7 kcal, Białko 9.5 g, Węglowodany 28.7 g, Tłuszcz 12.9 g, Cholesterol 18.6 mg, Błonnik 2.7 g

SKŁADNIKI:

– 80 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
– 500 g cebuli, przekrojonej na pół
– 20 g masła
– ½ łyżeczki soli
– 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
– 2 łyżeczki mąki pszennej
– 900 g wody
– 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
– 12 kromek bagietki, czerstwej lub innego chrupkiego pieczywa




Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser gruyère, rozdrobnić 6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać masło, sól i pieprz, dusić 10-15 min/120°C//obr. 1. Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
4. Dusić kolejne 10-15 min/120°C//obr. . Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
5. Dodać mąkę, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, wymieszać 10 s//obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku.
6. Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C, funkcja grill.
7. Przelać zupę do głębokich żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej miseczki położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1. Posiekać ser gruyère oraz cebulę.
2. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać sól i pieprz oraz posiekaną cebulę i ser, a następnie dusić przez około 20 minut. Delikatnie mieszać.
3. Przelać zawartość patelni do garnka, następnie dodać mąkę, wodę I koncentrat bulionu drobiowego, gotować przez 20 minut. Następnie doprawić do smaku.
4. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza, przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu każdej miseczki położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ